Migrációkutató Intézet: Változnak a dzsihadista terror céljai és eszközei

2017. július 27. 18:59

Az Európában történt dzsihadista merényletek ideológiai hátterének megértése nélkül nem lehet hatékonyan fellépni a terrorral szemben, illetve a rendvédelmi erők munkája önmagában kevés a tartós sikerhez – hívja fel a figyelmet a Migrációkutató Intézet.

2017. július 27. 18:59

A Migrációkutató Intézet szerint az elmúlt hónapokban elkövetett európai dzsihadista ösztönzésű merényletek esetében változás észlelhető a célpontok kiválasztásában és az elkövetési módban is. Az intézet csütörtökön megjelent, az MTI-hez is eljuttatott elemzésében azt írta: a merényletek egy része (London, Stockholm, Berlin vagy korábban Nizza) nem igényelt különleges technikai, logisztikai képességet, sem túl részletes végrehajtási tervet vagy bűntársakat, ami jelentősen nehezíti a megakadályozásukhoz szükséges információgyűjtést és a rendvédelmi szervek munkáját. Más merényletek (korábban Brüsszel, Párizs, legutóbb Manchester) viszont azt mutatják, hogy még mindig vannak olyan terroristák Európában, akik összehangoltabb és bonyolultabb támadásokat is képesek elkövetni.

Azt írták: az erőszakos radikalizálódás megelőzésében várhatóan továbbra is kiemelt szerepet játszik a másod- és harmadgenerációs (nyugat-európai) muszlim bevándorló hátterű fiatalok helyzete, mivel mind az al-Kaida, mind a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet évek óta toboroz ebből a körből, és az európai dzsihadista merényletek több elkövetője is közülük került ki. 

Az elemzésben felhívták a figyelmet arra, hogy a civil életeket követelő merényletek ideológiai hátterének megértése nélkül aligha előzhető meg a radikalizálódás és a terrorizmus. A Migrációkutató álláspontja szerint mivel a szalafita-dzsihadista ideológia széles körben képes toborozni, és felgyorsult a radikalizálódás folyamata, fontos lenne a több társadalmi szereplőt is mozgósító megelőző tevékenységre összpontosítani a rendvédelmi szervek munkája mellett.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. július 27. 21:12
"Azt írták: az erőszakos radikalizálódás megelőzésében várhatóan továbbra is kiemelt szerepet játszik a másod- és harmadgenerációs (nyugat-európai) muszlim bevándorló hátterű fiatalok helyzete, mivel mind az al-Kaida, mind a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet évek óta toboroz ebből a körből, és az európai dzsihadista merényletek több elkövetője is közülük került ki. " Tehát a megelőzés egyetlen tényleg hatékony eszköze az (lenne) ha eltávolítják nyugat-Európából a muszlim lakosságot. Nem integrálódni, nem asszimilálódni jönnek, hanem hódítani Allah dicsőségére. Európai fehér embert nem igazán tudnának beszervezni, ha nem lenne itt muzulmán populáció. De így még akár őket is tudnak.
Akitlosz
2017. július 27. 21:08
"Az Európában történt dzsihadista merényletek ideológiai hátterének megértése nélkül nem lehet hatékonyan fellépni a terrorral szemben, illetve a rendvédelmi erők munkája önmagában kevés a tartós sikerhez – hívja fel a figyelmet a Migrációkutató Intézet. " A fenét nem lehet. Nem kell benegedni senki illegálisan próbálkozót, a már itt lévőket ki kell toloncolni. Mindegy (lenne), hogy mi az ideológiai hátterűk ha nem lennének és nem is lehetnének itt. A lehetőségét kell megszüntetni, hogy Európában terroristáskodhassanak. Ennek eszközei a fegyeres határvédelem és a visszatoloncolás. Inkább tízezer ártatlan is menjen, minthogy egyetlen terrorista is maradjon!
liberálzöld.
2017. július 27. 20:24
Ez meg mi a a p.csa? Sóhivatal remix, vagy mi? "Migrációkutató Intézet"
noMores
2017. július 27. 19:47
Ugy latom, az uj vezetes erdekei vegre elkezdtek ervnyesulni a Mandin. 2 nap alatt 3 cikk a Szazadveg tanyernyaloitol. Bamulat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!