A civil politizálás buktatói

2017. augusztus 01. 08:59

Amennyiben sorozatosan visszaélnek ezzel, akkor már az emberi jogok, valamint a demokrácia és a politikai szabadságjogok egyidejű válságáról is beszélhetünk.

2017. augusztus 01. 08:59
Lovászy László

„Miközben az EU-s polgárokra szigorúan vonatkozik a legfeljebb három hónapos tartózkodási szabály egy másik tagállamban, amennyiben nincs jövedelme, vagyona és állása. Továbbá nem lehet egyik napról a másikra a fogyatékos személyeket ellátó intézményeket sebtében bezárni úgy, hogy nem gondoskodunk a megfelelő és helyettesítő helyi szolgáltatásokról egy stratégia alapján, figyelembe véve a forrásokat és a családok nyitottságát (igényeit), illetve az ország teherbíró képességét. Mint ahogy ez történt Kanadában vagy az Egyesült Államokban, aminek következtében annak idején radikálisan megugrott az utcán élő, beteg hajléktalan emberek száma.

A joggal élni kell, és a valóban visszás eseteket fel kell tárni, de nem lehet a joggal visszaélni, főleg nem magán- és politikai haszonszerzés céljából, a már meglévő, szabad versenyen alapuló politikai intézményekkel konkuráló, de a szabad választás és megméretés elvét megkerülő struktúrákat létrehozva. Amennyiben sorozatosan visszaélnek ezzel, akkor már az emberi jogok, valamint a demokrácia és a politikai szabadságjogok egyidejű válságáról is beszélhetünk, és egy »civil ex machina« nem megoldja, hanem kirobbantja és/vagy mélyíti a társadalmi konfliktust.”

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendelin
2017. augusztus 01. 09:42
Circulus vitiosus ez. A levitézlett, kölcsönösen korrumpált és egymástól kölcsönös gazdasági és információs függésben lévő politikai "elit" tagjait a jelek szerint csak más politikai formációk válthatják le. A baj az, hogy úgy tűnik, maga a politika mint struktúra kódolja magában, hogy a hatalom, a befolyás megszerzésével szinte egyidejűleg megérkezik a korrupció, az elvek gazdasági konvertálása, a klientúra kiépítése is. A civil szférának pedig - amely nem minden jog nélkül tart igényt ennek az "elitnek" az elsöprésére - nemigen jut hely a homokozóban.
zakar zoltán béla
2017. augusztus 01. 09:30
Remek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!