Itt a magyar House of Cards: csalással próbált polgármester lenni Szakácsiban egy 61 éves férfi

2017. november 23. 09:52

A csalónak még így sem sikerült nyernie.

2017. november 23. 09:52

Csalással próbált polgármester lenni egy 61 éves férfi, ellene és társa – egy 64 éves nő – ellen választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség – közölte az MTI-vel Martossy György főügyészhelyettes csütörtökön.

Mint írta, egy abaúji kistelepülésen 2016 júliusában időközi polgármester- és képviselő-testületi választást írtak ki, mert az előző önkormányzat feloszlatta magát. A vádlott polgármesterjelöltként regisztráltatta magát a választási irodánál. 

A 150 lakosú településen úgy akarta bebiztosítani győzelmét, hogy egy – a faluban bejegyzett – turisztikai cég képviselőjével közösen megpróbálták befolyásolni a választás eredményét – tette hozzá a főügyészhelyettes.

A közlemény szerint ennek során a környező településeken élő, anyagilag nehéz helyzetben lévő embereket kerestek fel, és rávették őket, hogy a választáson a vádlottra szavazzanak. A férfi és a nő maguk vitték el a leendő választókat az okmányirodába, és átjelentették őket a faluban lévő cég székhelyére, valamint egyéb, ugyancsak a faluban található ingatlanokba. Azt ígérték nekik, hogy ezekbe a lakásokba beköltözhetnek, majd ott ingyen lakhatnak – ismertette a Martossy György.

A vizsgálat megállapította, hogy néhányan ténylegesen a faluba költöztek, de a választás után kijelentkeztek onnan. A szavazás napján a vádlottak a szavazóhelyiséghez is elvitték őket, közülük néhányan ténylegesen szavaztak. A polgármester-választást végül így sem nyerte meg a vádlott férfi, az ügyben csalás gyanúja miatt a másik jelölt kezdeményezett eljárást a választási irodánál. Az ügyészség a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetést, társa esetében pénzbüntetést indítványozott – közölte Martossy György. 

Bár az MTI cikkében nem közli a település pontos nevét, valószínűleg az Edelény közelében fekvő Szakácsiról lehet szó – itt a Hirado.hu beszámolója szerint 2016. július 24-én tartottak időközi önkormányzati választást. Akkor a települést addig vezető független Oláh Lajos tudott győzni 53 szavazattal, míg mögötte a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Balogh Elemér futott be 49 szavazattal.

Borítóképünkön Szakácsi főutcája látható. Forrás: Google Maps

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
craopolus
2017. november 24. 12:50
De sikerült? (kovács zoltán)
GV0917
2017. november 23. 22:39
Szakácsi?No amit főztetek, egyétek is meg!
annamanna
2017. november 23. 20:32
Ha nem lenne a holland Szakácsiban, semmi sem lenne https://www.youtube.com/watch?v=OlMZ7XsAVNg Miért épp Szakácsi? https://www.youtube.com/watch?v=ZtAYcXG50mM
Max Wünsche
2017. november 23. 15:10
Dicsak Buksi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!