Azonosították az Árpád-háziak DNS-ét

2018. február 21. 09:09

Bebizonyosodott: az Árpád-ház tagjai eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek.

2018. február 21. 09:09

Az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoportnak sikerült III. Béla király csontmaradványaiból azonosítani a férfia tagokra jellemző DNS-t – közölte a Magyar Idők szerdán. Mint írják: a kutatásokból egyértelműen látszik, hogy az Árpád-ház tagjai eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek.

A munka nemzetközi összefogással folyt, és az archeogenetika világszerte elismert szakértői is részt vettek benne a göttingeni egyetemről, így az eredmények megkérdőjelezhetetlenek – hangsúlyozta Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Az eredmények azért is lényegesek, mert sikerült  III. Béla király apai ági (Y-kromoszomális) profilját definiálni, amely hivatkozásként szolgálhat az Árpád-dinasztia további maradványainak és vitatott élő leszármazottainak azonosításához – írja az oldal. Hozzáteszik: ennek köszönhetően a nemrégiben felfedezett maradványokról is meg lehet állapítani, hogy az Árpád-házhoz tartozóak vagy sem.

Kásler professzor elmondta: vizsgálataik alapján a maradványok az R1a haplocsoportba tartoznak, vagyis az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek – olvasható a cikkben. Véleményük szerint az eurázsiai eredet mellett szólnak III. Béla testi jegyei; ugyanis az uralkodó 190 centiméternél is magasabb, erős testalkatú férfi volt.

„Ha lesz rá forrás, és részletesebben meg tudjuk vizsgálni a DNS-eket, akkor apai ágon vissza tudunk menni az Árpádok eredetéhez, megtudhatjuk, pontosan milyen népcsoportokból tevődtek össze az Árpád-ház tagjai, és akkor arra is választ kaphatunk, hol játszottak esetleg még szerepet a történelem során” – mondta a professzor a Magyar Időknek.

Összesen 333 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Einar
2018. február 22. 12:23
Amit ókori arab kultúrának hívunk, semmi köze nincs a mostanihoz. Más népek voltak teljesen, inkább velünk voltak rokon népek. Olyan ez, mint a az ókori helléneket összehasonlítani a ma élő elkoszosodott néppel, ami a helyén kialakult. Ezt kétlem: "és még a nyelvét is viszonylag hamar az őslakosság körében elterjeszteni." Mondj példát! A vallási fanatizmus és a terror nagy úr, igaz, de ez ránk sosem volt jellemző, inkább hagyjuk ezt a szálat, mert ez, még ma is zsákutca.
gross
2018. február 22. 11:16
Az a vélekedés, hogy a kisszámú hódítók MINDIG elveszítették nyelvüket, és a meghódított többségi csoport nyelvét kezdték használni, természetesen téves. Ez lehet egy gyakori eset, de egész nyilvánvalóan nem általános szabály. Aki szeretné, hogy súlya legyen a mondanivalójának, ne hadováljon össze-vissza.
jóember
2018. február 21. 23:36
Arra a kérdésre, hogy mi honnan származunk mindenféle tudományoskodó okoskodás, genetikai vizsgálódás nélkül, pusztán a józan paraszti ésszel azt a válasz lehet adni, hogy mi mindig is itt éltünk a Kárpátmedencében tehát mi innen származunk. Soha nem jöttünk ide, mi évezredek óta itt élünk. A történelem során itt birodalmak születtek-buktak, népek jöttek, mentek, de mi csak maradtunk. Aztán jött egy maroknyi csapat, akik magyaroknak mondták magukat, hozták a nyelvüket, a kultúrájukat és az akkor éppen kialakult hatalmi vákuumban államot alapítottak itt. Az idők múltak a nyelv és a kultúra maradt, sőt továbbfejlődött, azok, akik hozták pedig genetikailag feloldódtak a már korábban itt élő sokaságban, tehát bennünk. Tehát fölösleges ez az erőlködés az eredetet illetően. Ki más lett volna itt ha nem mi? Anno kaptunk egy ajándékot, egy különösen szép nyelvet, kultúrát és ebben élünk már több mint ezer éve. Erre vagyunk büszkék és leszünk még legalább ezer évet.
zolka50.50
2018. február 21. 21:33
Csak ismételni tudom Dümmerth Dezső "Az Árpádok nyomában" c. könyvének fontosságát. Aki ezt ismeri, annak ez a genetikai azonosítás nem mond semmi újat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!