„Csesszétek meg, húzunk egy drótot, és akkor majd Szlovénián keresztül mentek” – Gulyás Gergely és Karácsony Gergely a migrációról

2018. június 26. 21:20

Hová vezethet a migránsok korlátlan beengedése? Létezik politikailag támogatott és démonizált bevándorlás? Mit tennének a civilek Gulyás Gergellyel, ha Fideszként viselkedne? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk Karácsony Gergely és Gulyás Gergely parázs vitaestjén, amit a Menedék Egyesület hozott tető alá.

2018. június 26. 21:20
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A Három Holló kávéház kellemes félhomályban derengő pincehelyisége volt a színtere Karácsony Gergely, párbeszédes zuglói polgármester és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélgetésének, amelyet a Menedék Műhely – Migránsokat Segítő Egyesület és Gólya civil szervezet kooperációjában valósult meg. A Kovács András, a Menedék vezetője által moderált eszmecsere száz-százhúsz fős hallgatósága vegyes volt: a hagyományos, gólyás törzsközönség mellett a közélet iránt érdeklődő fiatalok és idősek vegyesen tették tiszteletüket az esten.

A túszul ejtett miniszter

A beszélgetés a Menedék közéleti vitasorozatához csatlakozott, amely az érdeklődés folytán túlnőtt az eredetileg tervezett helyszínen; ennek oka egyértelműen a forró témában és szereplők miatt borítékolhatóan éles szópárbajban kereshető.

Az unió területén való munkavállalás nem írható le a migráció fogalmával” – nyitott Gulyás Gergely, reagálva az első témafelvetésre, miszerint az uniós munkavállalás hasonlít a migránsok munkaerőpiacon történő esetleges megjelenéséhez. Karácsony válaszában magát a disputát méltatta: szerinte örvendetes, hogy egyáltalán létrejöhetett a beszélgetés, miközben a Fidesz „halállistára” helyezte a Menedék Egyesületet. Karácsony szerint, ha a Menedék úgy viselkedne, mint a kormánypárt, akkor azonnal bezárná az ajtót, és túszul ejtené Gulyást.

Ha beszélgetünk, tegyük kötetlen, laza, mondhatni liberális formában” – vette át a szót a miniszter, majd a hazai munkanélküliség visszaszorításáról beszélt; szerinte a Fidesz nagy eredménye, hogy 3,8%-ra küzdötte vissza a munkanélküliek arányát. Hozzátette,

a munkaerőhiányra nem lehet megoldás a migráció. 

Valójában nem tudjuk, miért mennek el a magyar munkavállalók az országból, de azt tudjuk, hogy nem a Fideszre szavaznak” – riposztolt Karácsony, hozzátéve, hogy ez utóbbit is nehezen teszik, mert a Fidesz mindent elkövetett, hogy a külföldre szakadt magyarok ne vehessenek részt egykönnyen a választásokon. A vonatkozó társadalomkutatás hiányát is felrótta beszélgetőtársának, szerinte az elvándorlók motivációit sem ismerjük.

Romániában minden második gyermek nem az országban születik, míg Magyarországon ez minden hatodik-hetedik gyermekről mondható el, mutatott rá Gulyás, hozzáfűzve, hogy hazánk költi el arányosan a GDP legnagyobb részét családpolitikára a térségben. Karácsony ezt ugyan nem vitatta, ám szerinte ez egy felülről lefelé osztogató, torz rendszer, ráadásul a családpolitikai juttatások összege 2008 óta be van fagyasztva. Némileg abszurd példával is megvilágította a jóléti intézkedések visszásságát: egy multicéget igazgató barátjára hivatkozott, aki négy gyereke után a megspórolt adókedvezményt nem tudja mire elkölteni, miközben hazánk „Románia és Bulgária szintjén van”, ráadásul a gyerekszegénység területén keleti szomszédunk után kullogunk csak.

Gulyás válaszában kifejtette, hogy a gyermekek étkeztetésére négyszer annyit költ a magyar állam, mint korábban, és minden gyermek számára lehetővé teszi az ingyenes étkezést a közoktatásban.

Magyarországról a menekültek is menekülnek

A beszélgetés ezt követően visszatért az eredetileg tervezett medrébe, a migrációhoz. Itt Gulyás Gergely leszögezte, hogy a külhoni magyarok anyaországba költözése élesen különbözik a mai közbeszédben használt migráció fogalmától. Nyilvánvalóvá tette, hogy egy Afrikából ösztöndíjjal érkező egyetemista sem eshet ugyanolyan elbírálás alá, mint egy illegális bevándorló. Karácsony Gergely azzal egyetértett, hogy egy erdélyi magyar sokkal könnyebben illeszkedik be, mint egy más kultúrkörből érkező, azonban bedobta a letelepedési kötvények ügyet. Szerinte politikailag támogatott és démonizált bevándorlást különböztethetünk meg.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre úgy reagált, hogy a migrációra a kormány helyes választ adott, amire a többi európai ország képtelen volt, és ezt meg is szenvedik ezek az államok. Kisebbfajta felzúdulást okozott ama kijelentése is, hogy a magyar menekültpolitika sokkal humánusabb, mint a német. A következő EU-csúcs témája is ez lesz, Gulyás szerint a határvédelem kérdése határozza meg a kontinens jövőjét.

A vita eme pontján kissé enerválttá váló Karácsony úgy vélte, Soros-hajókat emlegetni felelőtlenség, a Fidesz képtelen kormányozni, Magyarországról pedig a menekültek is menekülnek. Gulyás válaszában Csurkát idézte, szerinte ő is elismerősen csettintene ilyen konspiráció hallatán. Rávilágított, hogy a magyar kormány a bizonytalan hátterű civil egyesületek által segített migráció ellen lép fel, nem a tényleges rászorulókkal szemben.

Jövőbe tekintve Karácsony Európa széthullásáról beszélt, kifejtve, hogy a globális klímaváltozás újabb, elképesztő mértékű migrációs folyamatokat indít majd be. Trumpnak a klímaegyezményből való kilépését pedig a legfőbb bűnök között sorolta. Majd hirtelen kanyarral visszatért térségünkhöz, szerinte nem megoldás a:

mentalitás.

Gulyás a schengeni egyezményre hivatkozott, ahogy fogalmazott, hazánk csak betartja az uniós jogot, a menekültügyi eljárásokat pedig Európán kívül kellene lefolytatni. „Erős Európára van szükség” – summázta.

A magyar kormány széttrollkodta a migráció kérdését

Innen a közönségkérdések következtek. „Fel tud sorolni Bartók Bélától három színpadi művet?” – indított a hallgatóság egy feldúlt tagja Gulyás Gergelyhez fordulva, azonban az asztalnál ülők abban megegyeztek, hogy ez kevéssé releváns téma. Nem úgy, mint a következő kérdések, amelyek már a migrációt érintették: itt Karácsony Gergely kifejtette, hogy a globális folyamatokat nem lehet megállítani, nagyságrendekkel nagyobb problémákkal kell majd szembenézni, míg „a magyar kormány széttrollkodta” csak a kérdést.

Gulyás szerint az uniós egyezmények aláírása a jövőt határozza meg, nem a belpolitikai következményektől kell tartani, „az ellenzék kevéssé veszélyes”. Akkor tudjuk megakadályozni a tömeges migrációt hosszabb távon,

ha a válságövezetekben élők úgy érzik, újra van helyben életesélyük.

A következő kérdező szerint a „civil szervezeteket kriminalizálta” a kormány, amit Gulyás határozottan visszautasított, szerinte az elfogadott törvény csak egy büntetőjogi tényállást rögzített, az illegális migráció szervezését. Karácsony azzal replikázott, hogy Fidesz-szóvivők matricáznak civil egyesületek ajtajában, s ha számonkéri ezt Hollik Istvánon, akkor annyi a válasz, hogy: „Vigyázz, mert te is kaphatsz egyet”. Szavai derültséget okoztak a többségében Karácsony-szimpatizánsok, de legalábbis Gulyás-ellendrukkerek alkotta közönségben.

Ezt követően a bevándorlóellenes légkört kérte számon az egyik kérdező, illetve a tranzitzónák helyzetéről érdeklődött. Gulyás válaszában rámutatott, hogy nem a határoknál kell elbírálni a menedékkérelmeket, hanem még Európán kívül. Zárszóként hozzátette, hogy a háborús krízistől szenvedő országok újjáépítése morális kötelesség, viszont ezeket az államokat újra be is kell majd népesíteni. Karácsony befejezésként még letelepedésikötvényezett egy jóízűt, majd véget ért a vita.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenforradalmár
2018. június 27. 09:11
A prolikkal és a liberálisokkal nem lehet megbeszélni semmit, de nem is kell. Liberális = diplomás proli
Vakfolt
2018. június 27. 08:40
Szarság. Bartók művei. Haha, az egyetlen értelmes kérdés:)
Gazsi Bácsi Lótetű
2018. június 27. 08:34
Nincsenek egy ligában sem! Gulyás sokkal "iskolázottabb" versenyző!
csortu
2018. június 27. 05:45
"Valójában nem tudjuk, miért mennek el a magyar munkavállalók az országból, de azt tudjuk, hogy nem a Fideszre szavaznak” Kedves Karácsony, nem tudjuk kire szavaznak. Adatok 2010 óta nincsenek, de szerintem ez pontosan olyan tévedése az ellenzéknek, mint április 8 előtt, hogy a magas részvétel kormányváltást jelent. Ahogy én látom, sokan vannak itt (Finnország) a kormánypárti szavazók, tippre nem nagyon más a pártpreferencia, mint az otthoniaknál. Mielőtt valaki a londoni exit poll eredményekre hivatkozik, az kb annyira reprezentatív, mintha a HVG cikkek kommentjeiből szondáznánk az országos közhangulatot. Oh, wait...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!