Minden negyedik balatoni vállalkozás szabálytalankodik

2018. augusztus 01. 09:22

A Balatonnál található vállalkozások közül minden negyedik eltér valamilyen módon a szabályoktól – derült ki a NAV egyhetes vizsgálatából.

2018. augusztus 01. 09:22

A Balatonnál július közepén tartott egyhetes ellenőrzéssorozat alatt minden negyedik vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik  csaknem háromezer vizsgálatot végeztek el – közölte a NAV az MTI-vel szerdán. Az ellenőrök a Balaton mindkét partján, a legkedveltebb üdülőhelyeken és a kisebb településeken is rendszeresen ellenőrzik a szálláshelyeket, az éttermeket, ajándékboltokat, cukrászdákat, lángossütőket és más kereskedőket, szolgáltatókat. A strandokon, piacokon és vásárcsarnokokban működő vállalkozások közül is kiszűrik a kockázatosnak tűnő helyeket – írták.

 Az ellenőrzés tanúsága szerint minden negyedik cég vétett a szabályok ellen, ami leggyakrabban abból adódott, hogy a vásárlók kifizették a vételárat, de nem kaptak nyugtát. Ilyenkor az összeget nem is ütik be a pénztárgépbe, amit az is alátámaszt, hogy a kasszában lévő pénz jóval több, mint a szabályosan rögzített bevétel. A Balatonnál és környékén az sem ritka, hogy úgy alkalmazzák az eladót vagy a kiszolgálót, hogy nem jelentik be, munkájáért pedig zsebbe fizetnek. 

A NAV idén már azt is ellenőrzi, hogy a szolgáltatók megfizetik-e a turizmusfejlesztési hozzájárulást, illetve, hogy az étel- és italautomaták regisztrációját elvégezték-e az üzemeltetők. Az ellenőrzéssorozat előtt az online pénztárgépekből érkező forgalmi és bevételi adatok elemzésével választják ki azokat a vállalkozásokat, amelyeknél felmerülhet valamilyen szabálytalanság. Árulkodó jel lehet például az, ha egy strand négy büféjéből egynek jóval alacsonyabb a pénztárgépben rögzített forgalma a többi hároménál. Az ellenőrzésekről szóló információk továbbra is megjelennek a NAV honlapjának Adótraffipax rovatában, így jó előre lehet tudni, hol számíthatnak biztosan a revizorok megjelenésére a vállalkozások.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2018. augusztus 01. 23:31
Ráhel segítő kezet nyújthat, hidd el. Mégis csak a kibaszottul liberális svejcben szívta magába a vendéglátás tudományát. Ott nem szarral gurigáznak.
Zokni
2018. augusztus 01. 14:02
Nem baj. Majd lassan MSL-é lesz ott minden, és akkor helyreáll a rend: fizet, mint a katonatiszt, minden közterhet. És ahhoz, hogy legyen hozzá elég pénze, majd a haverja gondoskodik különböző állami forrásokból (adókedvezményekből, támogatàsokból és pályázati pénzekből) merítve... Ahogy a focit is "megtisztították"...
crydog
2018. augusztus 01. 09:46
Persze hogy csalnak. Tisztelet a kivételnek amiböl vajmi kevés van. A legszomorúbb hogy nem csak az adót és a vendégeket húzzák le, hanem az alkalmazottaikat is ott verik át ahol tudják. Ez a vállalkozói “réteg” tehet arról hogy a jól képzett vendéglátóipari szakemberek évtizedeken át szarért- húgyért robotoltak napi 12-16 órát, végül megunták és mára már lasszóval se fogsz normális szakembert a Balatoni szezonra.
tom hagen
2018. augusztus 01. 09:32
Pontosítsunk: mindegyik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!