Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

2019. március 30. 11:34

Az átállás érinti a közösségi közlekedést és a légitársaságok menetrendjét is.

2019. március 30. 11:34

 Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani. Az átállás érinti a közösségi közlekedést és a légitársaságok menetrendjét is.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően már kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt. 

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik – olvasható a közleményben.

Az átállás érinti a közösségi közlekedés menetrendjét. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az eredetileg 2 és 3 óra közöttre tervezett indulások elmaradnak, egyes járatok esetében pedig rendkívüli menetrend lesz érvényben.

A Mávinform MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el.

Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint. A Bécs-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3.39-kor. A Bukarest-Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe.

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. március 31. 18:23
Na most komolyan: nem jobb így, hogy fél hétkor még süt a nap?
Bitrex®
2019. március 31. 08:32
15 hosszúsági fok tesz ki egy órát (időzónát). Persze az országhatárok nem ehhez igazodnak, ezért egy időzónán belül előfordulhat, hogy a Nap korábban, ill. később kel vagy nyugszik. Mikor Záhonyban már vígan süt a nap hajnali fél ötkor, addig a franciaországi Brest-ben még koromsötét van.
Nuttika
2019. március 31. 07:47
Határozottan téli időszámítás párti vagyok. Ha az volt a normális az őrület bevezetése előtt, oda is kell visszatérni annak eltörlésekor. Nem néztem, hogy most lesz az átállítás és úgy keltem, hogy áh, 5 óra van még csak. Ja nem, már 6. Rágcsálókat tartok, akik tudják, hogy minden hétköznap munka előtt ugyan akkor kapnak kaját, így hétvégén is ugyan akkor szoktak. Tiltakozni nem fognak, de na. Gyerekként én etettem a kutyáinkat és a macskáinkat, azok is mindig hülyén néztek, ha előbb ment a kaja, ugyanis ők percre pontosan tudták, mikor kell jelezni, hogy akkor készítsem elő a kaját, etetés van. És amikor megszokták, akkor meg jött a visszaállítás és idegesen szekáltak, amikor nem jött időben a kaja. Bár mi emberek kuszaságban élünk és eljátsszuk, hogy mindenek felett uralkodunk, de bizony a mi belső biológiai óránkat is fenekestül felforgatja ez a fölösleges állítgatás.
Akitlosz
2019. március 30. 23:08
"A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével," Mert ki alszik decemberben 16-17 óra között?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!