Todd Bensman: Az országoknak joguk van a szuverenitásuk gyakorlására

2019. május 10. 16:49

A magyar határvédelem és migrációs politika az Izrael által megtett lépésekre emlékeztet Todd Bensman szerint. Az amerikai Center for Immigration Studies nemzetbiztonsági szakértője úgy látja: az iszlamista terrorizmus harc nem érhet véget, a migrációt legálisan korlátozni kell, az országoknak pedig meg kell adni a jogot határaik megvédésére, szuverenitásuk gyakorlására. Interjú!

2019. május 10. 16:49

Todd Bensman a texasi Center for Immigration Studies vezető kutatója, szakterülete a nemzetbiztonság. Az amerikai szakember korábban újságíróként több mint 25 latin-amerikai, közel-keleti és afrikai országból tudósított, de dolgozott az Egyesült Államok hírszerzésének is. A globális migrációs helyzetről és a bevándorlásról Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese kérdezte az MCC migrációs konferenciáján.

***

„Nem szabad elfelejteni, hogy az új-zélandi lövöldöző, Brenton Tarrant ideológiája a »kereszténység iszlám általi ostromáról« pusztán az érme másik oldalát jelenti az »iszlám keresztesek általi ostromának« ideológiájával szemben, amelyet a 9/11 Bizottsági Jelentés szerint az USA elleni terrortámadás igazolásaként is használtak. Most annyi történt, hogy megfordult az érme.” Az idézet az ön Twitteréről származik. Mire gondolt pontosan?

Már a '90-es évektől él az a narratíva, hogy az iszlám más vallású emberek ostroma alatt áll. A kereszténységre gyakran egyfajta hódítóként tekintenek, amelyet ki kell űzni a muszlim területekről annak káros liberalizmusa és szokásai, például a rövid ruhák, a zene, a filmek és egyéb kulturális elemek miatt. Tulajdonképpen ezek igazolják a „keresztesek” ellen folytatott háborút. Kissé ironikusnak találom, hogy

az új-zélandi támadó lényegében ugyanúgy érvelt, mint a dzsihadisták.

Mindössze erre szerettem volna utalni a bejegyzésben.

Mostantól ilyen támadásokra is fel kell készülnünk?

Remélem nem, mivel ez a típusú érvelés ritkán eredményezett támadásokat a szélsőjobb részéről, sokkal inkább a radikális iszlamisták élnek ezzel. Azt hiszem, hogy még hosszú évekig a dzsihadisták fognak ilyen indíttatású cselekményeket elkövetni.

Hogyan látja a globális biztonsági helyzetet? Az Iszlám Állam katonai legyőzésével érdemben csökkenhet a terrorveszély?

Óriási előrelépésnek tartom, hogy az ISIS-t sikerült megfosztani a kalifátustól és az infrastruktúrától, amellyel könnyedén lecsaphattak bárhol a világon. Ráadásul

nincs már többet olyan biztonságos végső menedék, ahova a dzsihadista harcosok visszavonulhatnak,

ahol képezhetik és felszerelhetik őket. Ugyanakkor továbbra is képesek fenntartani globális franchise-rendszerüket, így még komoly problémát okozhatnak az Egyesült Államok és Európa számára is. Sajnos a legfontosabb eszközüktől nem lehet megfosztani őket: attól, hogy üzeneteiket célba juttassák bárhol a világon és erőszakra buzdítsanak. A veszély tehát nem szűnt meg, és sajnos sokkal kisebb sem lett. Egy ideológiát nem lehet megölni, a dzsihadistákat legfeljebb támadási képességüktől tudjuk megfosztani.

Ebben a tekintetben mely országokra, régiókra kell odafigyelnie a Nyugatnak?

Véleményem szerint Afganisztán komoly problémák forrása lehet. Közép- és Észak-Afrika bizonyos mértékben ideális búvóhelyet jelenthet a korábbi ISIS-harcosoknak és hasonló szervezetek embereinek. Itt ki tudják használni a gyenge állami kontrollt, a káoszt. A küzdelem tehát folytatódik, így ezentúl is szükség lesz a terrorizmus elleni harcra. A radikális iszlám üzenetei továbbra is célba érhetnek Európában, az USA-ban és Kanadában is.

Térjünk át a bevándorláspolitika kérdéskörére. Innen Európából nézve egyértelműnek tűnik, hogy a Trump-adminisztráció paradigmaváltást hozott elődjeihez képest. Jól látjuk?

Igen, valami ilyesmiről van szó. A Trump-adminisztráció például korlátozta a kiadható vízumok számát több ország esetében. Érdekes példa erre Szomália, ahol a hatóságok egyáltalán nem rendelkeznek nyilvántartással saját állampolgáraikról. Az amerikai szervek hiába kérik a szomáliai kollégáktól, hogy „ellenőrizzétek le nekünk X.Y.-t”, ez egyszerűen nem lehetséges. Vagyis

nem tudjuk, hogy kit engedünk be az országunkba.

De hasonlóan nehéz a helyzetünk Líbia esetében is. A listán egyébként Észak-Korea is szerepel, érthető okokból.

Beutazási tilalom is bevezetésre került.

Igen, talán éppen a közelmúltban hosszabbították meg. Nehéz számszerűsíteni, hogy ezek mennyire hatékony lépések a biztonság megteremtésében. Mondok egy példát, talán így érthetőbbé válik. Ha kiállítunk egy rendőrautót arra a sarokra, amelyről köztudott, hogy ott drogot árulnak, akkor utána nehéz megmondani, hogy mennyi üzletet hiúsítottunk így meg. Persze enélkül is feltételezhetjük, hogy az intézkedés jó és hasznos. A beutazási tilalom is ilyen dolog, hiszen tudjuk, hogy a szolgálatok korlátozott kapacitással dolgoznak. Szerintem tovább kellene bővíteni a listát.

 

Todd Bensman személyesen is ellátogatott a szerb és a horvát határszakaszt védő kerítéshez

Forrás: https://twitter.com/bensmantodd

 

Mi a helyzet a befogadott menekültekkel?

Minden idők legalacsonyabb kvótáit határozta meg a mostani adminisztráció, a ténylegesen átvett emberek száma évről évre csökken. Általánosságban is elmondható, hogy egyre szelektívebb a rendszer a tekintetben, hogy kiket engedünk be. Számos más kezdeményezésről és javaslatról is lehet hallani, azonban az USA-ban minden megtámadható a bíróságon. Mondok erre is egy példát. Az Egyesült Államok azon kevés ország közé tartozik, amely lényegében nem korlátozza a születési hely szerinti állampolgárság-szerzést. Ennek eredményeképp

kialakult egy sajátos „szülési turizmus”,

kínaiak, indiaiak, nigériaiak és más országok állampolgárai érkeznek hozzánk repülővel 9 hónapos terhesen. Ha a szülés már amerikai területen, akár a repülőn indul be és itt születik meg a gyermek, akkor a szülőknek már csak meg kell várniuk az amerikai útlevelük kiadását.

Döbbenetes.

Igen, és a Trump-adminisztráció tisztában van a problémával, ráadásul az amerikai közvélemény is elutasítja ezt a gyakorlatot. Ez nettó visszaélés az országunk nagylelkűségével. A mostani elnök úttörő az ilyen kérdésekben, és igyekszik változtatni. Ez persze a már fent említett amerikai sajátosság miatt nem megy könnyen és gyorsan.

Mi a helyzet az amerikai-mexikói határon építendő fallal? Szimbolikus intézkedésről van szó, vagy tényleges funkciója lesz, ha egyszer megépül?

Nehéz kérdés, mert a menekültügyi rendszerünk gyenge és könnyen kijátszható. Hiába a fal, ha azon valaki átjut és beadja a menedékkérelmét, onnantól nem küldhető vissza Mexikóba. Bizonyára megnehezíti majd az illegálisan érkezők bejutását, de a fiatal, életerős férfiak számára nem lesz lehetetlen bejutni továbbra sem. Arra jó lehet, hogy aki nem tud majd átjutni rajta, legalább bekerül a hivatalos menekültügyi rendszerünkbe. Szerintem erősebb hatása lesz a drogcsempészetre, különösen a marihuána esetében, az egyéb áruk csempészetére, illetve a dél-észak irányú illegális készpénzmozgásra. Az illegális bevándorlás megfékezéséhez a menekültügyi rendszert is meg kell reformálni, de ez egy aktív és elkötelezett Kongresszust feltételez. A Kongresszus viszont megosztott jelenleg.

Mi a helyzet a karavánokkal? Mit gondolnak ezekről az amerikaiak?

Egy viszonylag új jelenségről van szó. Izgalmasak és érdekesek, hiszen vonzzák a média figyelmét. Persze ez csak a jéghegy csúcsa: minden 5 ezer karavánon érkező bevándorlóra jut 20 ezer, aki az éj leple alatt bejut az USA területére. Ez már nem jelenik meg a sajtóbeszámolókban. Viszont a jelenség Trumpot erősíti, aki szerint jobban kell őriznünk a határainkat, és szuverenitásunkat ugyanúgy gyakorolhatjuk, mint bármelyik ország.

Sok amerikait dühít, amikor ezt kétségbe vonják az USA bírálói.

Mindeközben a média liberális húrokat pendít meg akkor, amikor a koszos arcú gyerekeket, a kétségbeesett édesanyát mutatja. Ez persze az amerikai liberális baloldalt azonnal a szívén találja.

Hatékonyak ezek a karavánok? Elérik velük a céljukat a bevándorlók?

A legutóbbi karavánt elkísértem az útján. A mexikóiak táborokat állítottak fel az érkezőknek, 2 ezer embert bezártak, majd szépen csendben vízumot adtak nekik. Százfős csoportokban elbuszoztatták őket Mexikó különböző részeire. Valahol ez is érthető: senki nem szerette volna, ha a karaván illegálisan átlép az USA területére, ahol könnygázzal várják őket a hatóságok. Egyébként a többségük vélhetően már bejutott az Egyesült Államokba az éj leple alatt, csak erről már nem szólnak a híradások. Mindaddig lesznek karavánok, amíg ez működik.

A liberális baloldali érvelés erőteljesen megjelent 2015 után az EU-ban. Ennek lényege a következő: Európának humanitárius kötelessége itt segíteni, és beengedni az illegálisan érkezőket. A biztonsági kockázatokról nem sok szó esett, főleg a kezdetekben, miközben már évek óta tudható, hogy az európai terrortámadások elkövetői közül többen a migrációs hullámot kihasználva mozogtak a kontinensen. Fogadott vakság ez, vagy naivitás?

Az amerikai liberális baloldal, de talán még a mainstream balközép is nagyon hasonlóan gondolkodik a kérdésről. Mindenkiben ott él ez: a síró gyermekek, a szükséget szenvedő családok képei minden jóérzésű embert szomorúsággal töltenek el. Teljesen természetes, hogy ők is úgy szeretnének élni, ahogy mi élünk. Akiknél ez a fajta együttérzés különösen erős a nyugati világban, azok értelemszerűen így adják le a szavazatukat. A problémát szerintem az jelenti, hogy ők nem kapnak teljes tájékoztatást arról, hogy makroszinten milyen problémákat jelent a tömeges illegális bevándorlás. Egy hasonlat következik ismét:

ha bent ülünk az életmentő hajóban, akkor korlátozottan tudunk életeket menteni.

Egy ponton sajnos ki kell mondanunk, hogy nem tudunk több embert felvenni, és nehéz döntést kell hoznunk: távolodnunk kell a süllyedő hajótól. Trump megválasztása egyfajta reakció volt az amerikaiaktól, hogy ez a pont eljött, egyszerűen túl nagyok a bevándorlási számok.

Európa is ebbe az irányba halad?

Azt hiszem, igen. Persze a liberális szavazókat nem lehet maradéktalanul meggyőzni. Ők sok tekintetben vakok vagy nem megfelelően informáltak. A liberálisok ráadásul rossz „trendvonalon” ülnek: minél nagyobb tömegek érkeznek illegálisan, annál rosszabbul fognak szerepelni a választásokon. Hadd mondjak ismét egy példát. Többek között az ohiói, pennsylvaniai szavazók is kénytelenek állami iskolákba vinni a gyerekeiket. Sok helyen azzal szembesülnek, hogy egyes oktatási intézményekben a diákok 50%-a nem beszél angolul, ami jelentősen rontja az oktatás színvonalát. Nekik a tömeges bevándorlás mindennapi negatív tapasztalat, és nagy eséllyel Trumpra fognak szavazni. Mindeközben a nyugati és keleti parton élők megengedhetik maguknak, hogy magániskolába járassák a gyerekeiket. Nyilván ők ezzel a jelenséggel nem találkoznak. 2019-ben már 1 millió olyan közép-amerikai család él az Egyesült Államokban, akik illegálisan érkeztek és tartósan illegálisan élnek itt. A 2020-as elnökválasztás idejére több millió ilyen hátterű gyerek kerül majd be az oktatási rendszerünkbe. Nem nehéz kitalálni, hogy ez végső soron kinek a szavazatszámát növeli majd.

A magyar kormány rengeteg kritikát kapott a 2015 óta elfogadott migrációs tárgyú intézkedései miatt. Mi a véleménye ezekről a lépésekről?

Az amerikai álláspont lényege, hogy

az országoknak meg kell adni a jogot határaik megvédésére, szuverenitásuk gyakorlására.

Ez egyértelműen a konzervatív oldal sajátja. A konferencia előtt nem ismertem az összes intézkedést, de most már teljesebb képpel rendelkezem. Az Orbán-kormány bevándorlási politikájáról a következő jelzők jutnak eszembe: pragmatikus, hatékony. Magyarország erőfeszítései arra utalnak, hogy önök megértették a bevándorlás push- és pull-faktorait, és jelentősen csökkenteni tudták a migrációs motivációt. Jártam a déli határukon, láttam a vonatkozó statisztikákat, 2015 előtti és azt követő számokat: a kerítés és a menekültügyi rendszerük átalakítása a kormány célkitűzéseit szolgálja. Hatékonyságuk az Izrael által megtett lépésekre emlékeztet. A migrációval szemben fellépő országok számára mindenképp figyelemre méltók a magyar intézkedések, és azt hiszem, hogy a mi elnökünk is hasonló eredményeket szeretne elérni.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2019. május 11. 12:26
Már Tisza is tudta: Mo. szuverén államként gyenge, de egy birodalom részeként jó politizálással erősebb lehet. Ez ma is igaz. Már Tiszának se hisznek az elvakult fideszesek? Orbán nagyon eltaktikázta magát.
korona
2019. május 10. 21:30
(bemásoltírás)VilágHelyzete---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- KIK IRÁNYÍTJÁK AZ USA-T ? -Kik irányítják Amerikát a valóságban? - Ezek azok a hatalmi központok, melyek az Illuminati irányítása alatt bábok módjára mozognak és kontrollálják az összes területet. James Petras professzor igyekszik azonosítani az elmúlt hónapokban kiemelkedő hatalmi központokat – az egymással versengő politikai, gazdaság és katonai szektorokat – a Trump-kormányban ugyanúgy. Megpróbálva azonosítani azok egyértelmű ideológiai és etnikai hovatartozását. Ezek: 1. Szabadpiacosok, az „Izrael az első” tömeg mindenhol látható jelenlétével. 2. A jobboldali ideológiákhoz kötődő nemzeti kapitalisták. 3. A nemzetbiztonsághoz, a Pentagonhoz és a védelmi iparhoz kapcsolódó tábornokok. 4. A globális tőkéhez kötődő üzleti elitek Majd részletezi ezek természetrajzát. ► 1. A gazdasági hatalmi elit: az „Izrael az első” és a Wall Street ügyvezetői: ➽ Nekik nem csak kulcspozícióik vannak az új kormányban, hanem ugyanakkor a kormányzat leghangosabb bírálói, ellenfelei. Mint Janet Yellen, a FED elnökasszonya, Stanley Fischer, alelnöke, aki izraeli állampolgár és az izraeli nemzeti bank elnöke volt. ➽ Jared Kushner, Trump veje, aki ortodox zsidó, a közel-keleti ügyekben a fő tanácsadója. Minden izraeli hatalmi megragadást és földkisajátítást támogat a Közel-Keleten, és szorosan együttműködik David Friedmannel, az USA izraeli nagykövetével, aki fanatikusan támogatja az illegális zsidó telepeket, valamint Jason Greenblattel, a közel-keleti amerikai főtárgyalóval. Vagyis három „Izrael az első”-ember határozza meg a közel-keleti politikát. (VilagHelyzete)
Akitlosz
2019. május 10. 18:41
"és szuverenitásunkat ugyanúgy gyakorolhatjuk, mint bármelyik ország." Cserében egyetlen bármelyik másik ország sem gyakorolhatja ugyanúgy a szuverenitását, mint az Amerikai Egyesült Államok. Azt az országot nem lehet felelősségre vonni, mert nem létezik olyan földi hatalom, amelyik ezt meg tudná tenni. Amerikában nincsen se Hága, sem Strassburg. ENSZ van, de ott a nagyhatalmaknak vétó joguk van, azaz elítélhetetlenek.
Akitlosz
2019. május 10. 18:35
"Kissé ironikusnak találom, hogy az új-zélandi támadó lényegében ugyanúgy érvelt, mint a dzsihadisták." Talán azért, mert helyes az érvelés. Nem lehetséges egy közösségnek egy helyen két "értékrend" szerint élnie. Főleg nem békésen. Azt csak két közösségnek lehet két helyen. Két, egymással összeegyeztethetetlen, ráadásul nem valami békés nézeteket valló közösség egy helyen pedig törvényszerűen konfliktusokat szül. Aki a muzulmánokat szándékosan rátelepíti az európai őslakosságra ő minimum gonosz vagy rosszabb. Lásd még például az ellentüntetés intézményét. Az egy dolog, hogy gyülekezési jog van és tüntethet akárki akármiért csaknem akárhol, ezzel nincsen gond. Csakhogy mindig vannak, akik ezután "véletlenül" éppen ugyanakkor és éppen ugyanott akarnak tüntetni. Maguktól eszükbe nem jutna tüntetni, de ha mások tüntetnek, akkor rögtön mennek ők is ellentüntetni. Na ezt viszont már nem szabadna megengedni. Ha az állam nem hajlandó megvédeni az ország állampolgárait, a kultúráját, akkor azt az állampolgároknak maguknak kell megtenniük, különben még rosszabbul járnak. Egyáltalán hogyan épülhetett mecset Christchurch nevű helyen? És bárhol nem muzulmán országban. Szaúd-Arábiában mennyi keresztény templom van? Még jelképeket, bibliát, újságokat is tilos oda bevinni. De ezzel érdekes módon nincsen problémájuk a "jogvédőknek" még a nagy a nagy Amerikai Egyesült Államoknak sem. Az új-zélandi ember senkit nem veszélyeztetett a honfitársai közül, csakis célzottan a muzulmán betolakodók kapták meg. És nem ez volt az utolsó eset, törvényszerű, hogy lesznek még hasonló konfliktusok éppen azért, mert az állam szándékosan összekeveri a népességet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!