Pilisi bánya: egyelőre nem lesz nyitás

2019. augusztus 29. 13:31

Nagyfokú civil ellenállás bontakozott ki egy kőbánya újranyitása kapcsán Magyarországon.

2019. augusztus 29. 13:31

Miközben az amazóniai őserdőkben fellobbant tüzek hetek óta pro és kontra tartják izgalomban a világ közvéleményét, az Euronews magyar nyelvű honlapja arról ír, hogy egy évtizedek óta bezárt pilisi kőbánya újranyitása akár Budapest levegőjét is veszélyeztheti – olvasható a csütörtöki cikkben.

Mint írják, a Pilisvörösvár és Pilisszántó közelében lévő létesítményt – amelyet újra visszafoglalt a természet – egy cégcsoport akarja újranyitni, annak ellenére, hogy közvetlen környezetében Natura 2000-övezet van. Az ok: az itt kitermelhető kőzet kiváló útépítő-alapanyag. Mint arról a páneurópai hírtelevízió is beszámol, az itt élők nem akarják, hogy robbantásos eljárással elbontsák ezt a hegyet, és kivágjanak körülbelül 15 ezer fát. Ennek az akaratnak hangot is adtak egy lakossági fórumon, amit közmeghallgatás helyett tartottak hétfőn..

Jogilag semmilyen akadálya nincs annak ,hogy a bányát újranyissák, így az önkormányzatoknak csak a környezetében lévő területek miatt lehet aggódni: a bányától alig pár száz méterre lévő Pilisszántó polgármestere, Csicsmanczai Tamásné szerint a bányatulajdonos nem egyeztetett az önkormányzattal. „Az önkormányzatot egyáltalán senki nem kereste. Sem a befektető, sem pedig az, aki a tanulmányt készítette” – jelentette ki a városvezető, aki szerint a civileknek mindent meg kell tenniük a tervezett újranyitás ellen.

Az egyik helyi civil aktivista, McMenemy Márk – aki egyébként műsort vezet kábeltévéken – szerint a bánya környékén nagyon magas környezeti értéket képvisel az erdő. „Itt mindenhol nagyon értékes területek vannak, a bányamunkálatok pedig nem úgy zajlanak, hogy innen elteleportálják a murvát, azt innen ki kell vinni, ezzel nyilvánvalóan az egész környezetet erőteljesen szétrombolnák” – jelentette ki.

Az Euronews is kereste a befektetőt, de a bonyolult tulajdonosi szerkezetű cég képviselője nem tudott nyilatkozni az ügyben. Azonban úgy tűnik, a civilek egy csatát már megnyertek, ugyanis a bányatulajdonos úgy döntött, egyelőre leállítja a bányanyitást – adja hírül az Euronews.

Más médiumok – így a 24.hu és a 444 is – arról írt, hogy feszült hangulatú volt az ügyben tartott lakossági fórum, ahol a térség országgyűlési képviselőjének felszólalását hangos nemtetszés kísérte.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2019. augusztus 29. 15:08
Meglepő is lett volna, ha nem feszült hangulatú a lakosséga fórum, hiszen Tordai Bence is ott volt. :)
Bitrex®
2019. augusztus 29. 14:03
Az egyik helyi civil aktivista, McMenemy Márk... Már skótok is költöznek Pilisszántóra? Menekülnek a Brexit elől?
kunfia
2019. augusztus 29. 14:00
Lesz nyitás később.Viktorunknak kell a haszon!
ökobetyár
2019. augusztus 29. 13:54
A legjobb kapitalizmus sem képes a bányákat föltölteni. NEM A TUDÁS, NEM A MUNKA – CSAKIS A KARBONLÁBNYOM! Ki ma a jó ember? Az emberiség olyan korba érkezett, amikor egy új erény minden eddigi hagyományost elsöpör: Ma már nem az számít, aki sokat tud („az értelmiségi munka megvetendő”), sem az, aki napestig dolgozik („minden munka romboló”), hanem az, ki mennyire nyomja le CO2-lábnyomát. Ebben segít Kölnben kidolgozott táblázatunk (Energiamenü, személyes energiafogyasztás), amellyel kiszámíthatjuk éves kWh-fogyasztásunkat és beszorozhatjuk 400 grammal. 1 kWh = 400 g CO2. Furcsa világban élünk, mondja Greta Thunberg. -A tudomány, amely eddig járványokat és éhséget küzdött le, most beteggé tesz: elhízunk, elbutulunk, ellustulunk- civilizációs betegségeket szerzünk be. -A magántulajdon hozta a rabszolgaságot, a városok a járványokat, a só és a cukor a magas vérnyomást és a cukorbetegséget. -Ma minden találmány káros vagy fölösleges. A technika nem fejlődik, csak szaporodik (párhuzamos technikák): nagy a különbség a semmi és a bakelitlemez között, de kicsi a mágnesszalag és a pendrive között. -A mérnökök, akik eddig tartós és kitűnő gépeket gyártottak, ma „öngyilkos” készülékeket terveznek, hogy átverjék a vásárlót. (Obszolencia kislexikon, tervezett elavulás). -A tudomány&technika hozta a szakosodást és a teljesítménynövelést; a szakosodás a pénzt, a szétköltözést és az elidegenedést; a pénz a kényelmet, a pazarlást és a civilizációs betegségeket. -Olyan munkákat vállalunk, amik kiüresítenek, kiégetnek (bullshit jobs) – mire megy el az életünk? -Az emberek özönlenek a városokba, ami inkubátor, halálos csapda: válság esetén tömegek pusztulnak el – ma pedig elveszítik emberségüket és a józan eszüket. (Minden nagyvárosi sérült. Ha ép volna, nem volna nagyvárosi). -Beleszülettünk két világkatasztrófa közé: Ki hiszi el, hogy újabb 70 békeév hull az ölünkbe? -Soha ilyen őrült áru- és személyszállítás nem volt; soha ilyen eszetlen pocsékolás. Hogy jólétünket biztosítsuk, ételmaradékokat, 90%-ban jó készülékeket, kitűnő használható göngyölegeket dobunk a szemétre, vagy égetünk el és mérgezzük magunkat. - M i n d e n t fölélünk - levegőt, ivóvizet, termőtalajt; gyerekeink átkozni fognak bennünket, amiért világra hoztuk őket.-Kettőhöz kell érteni: élelmet és meleget termelni (Személyes energiaf.:Energiamenü, Köln 1994)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!