Antibiotikumhiány fenyegetheti Európát a koronavírus miatt

2020. február 15. 15:44

A nagy európai gyógyszergyártók ugyanis mind a ható-, mind a vivőanyagok túlnyomó többségét Kínából szerzik be.

2020. február 15. 15:44

Az utóbbi évtizedekben Kína a gyógyszergyártás megkerülhetetlen központjává vált. A hatalmas gyógyszeripari kitettség árát drágán megfizethetjük, ha nem indulnak újra a Hupej tartományban lezárt hatalmas üzemek – írja a 24.hu.

A Handelsblatt cikke szerint több, a globális piacra dolgozó gyár is a koronavírus miatt karanténba helyezett Vuhan környékén, a fertőzés által leginkább sújtott Hupej tartományban működik. Az antibiotikumok hatóanyagait gyártó Vuhan-környéki  üzemek a járvány kitörése óta nem termelnek, szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy ha február végéig nem indul újra a gyártás, az európai piacon komoly antibiotikum-hiány léphet fel.

A nagy európai gyógyszergyártók ugyanis mind a ható-, mind a vivőanyagok túlnyomó többségét Kínából szerzik be. Morris Hosseini, a Roland Berger tanácsadó cég egészségügyi szakértője szerint a kiesést egyelőre képesek a raktárkészletekből pótolni, de megerősítette, hogy ha legkésőbb február végéig nem rendeződik a helyzet, az európai gyógyszeripar nehéz helyzetbe kerül.

A gyártási kapacitások egy része áthelyezhető lenne Indiába

A gyártókapacitások kiszervezése mára odáig fajult, hogy Európa gyógyszerellátása Kínától függ, ez pedig a koronavírus miatt olyan súlyos következményekkel járhat, amelyeket rövid időn belül képtelenség megoldani. Hosseini szerint a gyártási kapacitások egy része áthelyezhető Indiába, azonban ez csak középtávon enyhítheti a Kínától való függést.

A termelés korai fázisaitól, az alapoktól kellene újjáépíteni az előállítást Európában, hogy hosszútávon minimalizálhassuk az ellátási hiányból fakadó kockázatokat – állítja Hosseini, aki szerint a politikusok egyelőre semmilyen, erre vonatkozó javaslatra nem nyitottak.

Az akadozó ellátás mögött ugyanakkor egy másik probléma is meghúzódik: olyan sok antibiotikum fogy, hogy a kínai gyárak akkor is alig bírják az iramot, ha éppen nincsenek lelakatolva a koronavírus miatt. A Handelsblatt is megemlítette, hogy már a koronavírus megjelenése előtt hiány mutatkozott egyes antibiotikus hatóanyagokból, a Roland Berger szakemberei szerint éppen azért, mert ezek előállítása néhány kínai üzemre koncentrálódik.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. február 16. 10:52
Se orvos, se focista. Egy kórház sokkal furábban néz ki üresen, mint egy stadion. De valamit muszáj építeni. Tehát stadion.
Gregorius
2020. február 15. 21:56
Az, hogy a laptopom ( Lenovo) kínai, a telefonom ( Xiaomi) és a Hi-Fi-m (Denon) meg a mosógépem is igazából kínai, abba már belenyugodtam, de az azért megdöbbent, hogy már a gyógyszegyáraink zöme ( hiába az elegáns, régi márka) is a létfontosságú, alapvető vegyületeket Kínából szerzi be. Ez azért siralom...( Valószínűleg az van, hogy lejárt a szabadalmi védelem, és attól vásárolnak, aki a legolcsóbban szállít.)
peter.jordanson
2020. február 15. 20:47
Nincs elég röghöz kötött, az államnak hosszútávon egzisztenciálisan teljesen kiszolgáltatott ember? Tényleg milyen szörnyű ez a XXI. században! Legyen még! Ez lenne a homo torgyánikusz fideszcens, a régiember, aki földet művel, akkor is, ha nem éri meg, csak ha még több közvetlen állami transzferrel ki van tartva? Tényleg ennyire a félfeudális agrárszocialista szisztémára hajtanak? (Persze már most is valamelyest az van a földalapú támogatások miatt.)
szajnyalogatoviktor
2020. február 15. 20:11
2020-02-12 Az elmúlt hetekben bizonytalanná vált a K-vitamin elérhetősége számolt be az ATV Híradója. Mint írják: a védőnők és az orvosok megpróbálják begyűjteni a családoknál megmaradt ampullákat, hogy azokat aztán tovább-adhassák. A K-vitamin minden újszülött számára kötelező, hiánya akár halálos vérzékenységet is okozhat. Az ország különböző részeiről, anyukák tucatjai próbálnak a közösségi oldalakon segítséget kérni, mert nem tudják beszerezni a gyógyszertárakban, az újszülött babájuknak szükséges K-vitamint. Már több csoportot is létrehoztak a szülők, kizárólag a Konakion injekció miatt, sőt néhány védőnői szolgálat is a közösségi oldalon, próbálja begyűjteni a családoknál feleslegben maradt ampullákat. Az újszülöttek a legelső K-vitamin adagot születésük után, azonnal a kórházban kapják meg. A következőt egyhetesen, már otthon kell beadni, a kizárólag anyatejes babáknak féléves korukig havonta ismételni kell. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a csatornának arról beszélt, hogy a szer hektikus elérhetősége miatt az érintettek között egy speciális gyakorlat alakult ki az elmúlt hónapokban, a szülőktől egyszerűen begyűjtik a feleslegessé vált ampullákat, hogy azokat aztán továbbadják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!