Lezárt határokkal ünnepli Schengen a 25. születésnapját

2020. március 27. 07:20

Gyakorlatilag az összes európai határon visszaállították a határellenőrzést a koronavírus terjedése miatt.

2020. március 27. 07:20
Szűcs Ágnes

„Az európai határokat lebontó egyezményt 1985-ben írták alá a luxemburgi Schengen városában, de csak tíz évvel később, 1995. március 26-án lépett életbe. Az együttműködésnek jelenleg 22 uniós állam a tagja, illetve Svájc, Norvégia, Lichtenstein és Izland.

A Schengeni Egyezmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az EU egyik legnagyobb vívmánya, a személyek és áruk szabad áramlása megvalósulhatott. A szabályok azonban lehetővé teszik, hogy

A TAGÁLLAMOK RENDKÍVÜLI HELYZETEKBEN VISSZAÁLLÍTSÁK A HATÁRELLENŐRZÉST, HA ÚGY ÉRTÉKELIK, HOGY EZ ELENGEDHETETLENÜL FONTOS A KÖZREND ÉS KÖZEGÉSZSÉGÜGY VÉDELME ÉRDEKÉBEN.

Az Európai Bizottság ebben az esetben csak kérheti a tagállamokat, hogy viselkedjenek racionálisabban.

Ezt az elmúlt két hétben többször meg is tette, gyakorlati útmutatót adott ki a kamionoknak elsőbbséget biztosító zöld sávokról, ajánlást a határigazgatáshoz. A politikai nyomásgyakorlás eszközét alkalmazva Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke gyakran beszél a témáról a nyilvánosság előtt, Adina Vălean közlekedési biztos pedig rendszeresen egyeztet a miniszterekkel.”

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magnólia
2020. március 28. 10:01
Az Európai Bizottság ebben az esetben csak kérheti a tagállamokat, hogy viselkedjenek racionálisabban. Igen nagy szerencse, hogy CSAK kérheti, Ahogy haladunk előre a nem tudom hová is, egyre dühösebb lesz a kis Ursula, és majd igyekezni fog nem csak kérni, hanem követelni.
kispufi
2020. március 27. 22:12
ortodox, bigott csőlátók, a faszságaikon kívül még ilyenkor se tudnak mást fújni.
Coccothraustes
2020. március 27. 21:27
Minden Zsindexes HP ilyen otromba ronda?
marica61
2020. március 27. 20:34
jelen esetben most tulajdonképpen mi a problémád????????????????????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!