Megkezdődött a nyári időszámítás

2020. március 29. 08:24

Az órák előreállítása miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje.

2020. március 29. 08:24

Megkezdődött a nyári időszámítás, éjjeli 2-kor 3 órára kellett állítani az órákat. Az óraátállítás miatt változik egyes tömegközlekedési járatok menetrendje. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint a nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott.

A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.

Az Európai Unió döntése értelmében 2020-tól kezdődően a tagállamok határozzák meg, hogy a téli és a nyári időszámítás egységes váltogatása helyett melyiket alkalmazzák véglegesen – olvasható a közleményben.

Az órák előreállítása miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje. A MÁV közlése szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. Azok a belföldi vonatok, amelyek 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, 60 perccel később érkeznek a következő állomásra.

(MTI)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alphaville
2020. március 30. 11:23
Maradjon az eredeti, azaz a "téli".
yanoo
2020. március 29. 16:57
Engem nem zavar meg az óraállítás, vagyis, de,mert bonyolult az órámon az időt beállítani, mindig kínlódok. Érdekes, hogy Azerbajdzsánban nem zavart a 3 óra eltérés, míg Kazahsztánban az 5 óra teljesen szétzilált, abszolút felborította a bioritmusomat.
Ficium
2020. március 29. 13:02
Én a nyárira szavazok, hogy télen délután 1 órával tovább legyen világos, mert utálom, hogy 3 órakor már sötét van.
confitür
2020. március 29. 10:57
Nem hiszem el amit az MTI magyarázatként ír. "A módszer azon alapul,hogy ha" bla bla bla. Azt el tudom képzelni,hogy abban az időben amikor még a közvilágítást manuálisan irányították,volt némi haszon benne,de akkor is csak rövid távon. Hosszabb távon mindenképpen káros hatása van az emberiségre és az állatvilágra is. Az évente kétszer új időszámításra átállás egy idő után különböző betegségeket okoz. Ez vonatkozik a haszonállatokra is,ezáltal romlik táplálékaink nagy részének a minősége. Azt a kevés megtakarítást amit esetleg nyerhetünk az óraátállítással,később a többszörösét költjük gyógykezelésre, globálisan. Nem tudom ,hogy ennek a butaságnak a kitalálói hogyan tudták elhitetni a világ értelmiségének egy részével,hogy ez egy jó dolog,holott nem az. Abban egészen biztos vagyok ha most a kormány meglépte volna azt,hogy marad az eredeti időszámítás(nem hajtjuk előre az órát)komoly százalékpontokkal növelhette volna a támogatottságát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!