Gulyás Gergely is kiállt a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés mellett

2020. május 07. 11:59

Akiknek a határon túl élők ügye fontos, azok írják alá a nemzeti régiók megerősítését szolgáló kezdeményezést – kérte a miniszter.

2020. május 07. 11:59

Ma van a védekezés ötvenhetedik napja, hétfőn pedig a második szakaszba léptünk a védekezés tekintetében” – kezdte szokásos heti beszámolóját Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a legfrissebb számok tanúsága szerint lassult a fertőzés üteme. Tegnap 39 új megbetegedést regisztráltak és tíz fertőzött hunyt el. „A számokat tekintve az elmúlt egy nap adata az egyik legjobb adat” – fogalmazott, hozzátéve, hogy továbbra is a főváros és Pest megye a vírus által legjobban sújtott terület. Pest megyében 1240 aktív fertőzöttet regisztráltak, míg vidéken ez a szám csupán 726. Ugyanez a helyzet a halálozási statisztikák tekintetében is, ugyanis Pest megyében eddig 301-en veszítették életüket a koronavírus következtében, vidéken pedig 82-en. A miniszter a kijárási korlátozások vidéki enyhítésének ellenére továbbra is azt kérte az emberektől, hogy tartsák be az operatív törzs ajánlásait és lehetőség szerint viseljenek maszkot, illetve tartsák meg a másfél méteres távolságot.

Gulyás Gergely köszönetet mondott az önkormányzatoknak is. Kifejtette, hogy az önkormányzatokkal folyamatos a kapcsolattartás és biztosított az együttműködés. Itt kitért a főpolgármester által írt levélre is, amivel kapcsolatban kijelentette: 

A miniszter elmondta, hogy Karácsony Gergely leveléből úgy tűnik, hogy megváltozott az álláspontja és már úgy gondolja, hogy az élet újraindítása Budapesten is indokolttá vált. Itt hozzátette, hogy azt kérik a főpolgármestertől, hogy tegye egyértelművé az ügyben az álláspontját. „Nyitottak vagyunk a tárgyalásokra az élet újraindításával kapcsolatban Budapesten” – fogalmazott. 

Gulyás Gergely cáfolta azokat az információkat, miszerint Budapestet elvágták volna a vidéktől. Kifejtette: „a korábbi kijárási korlátozásokról szóló rendeletben meghatároztuk azokat az eseteket, amelyekben valaki elhagyhatja az ingatlanját, így a fővárost is elhagyhatja”. „Mindenki meglátogathatja vidéki ingatlanját, tehát ilyen értelemben nincs lezárva a főváros” – fogalmazott hozzátéve, hogy azt kérik a vidékre utazóktól, hogy tartsák be a védelmi és biztonsági intézkedéseket.

Az érettségi

Nehézségek nélkül és zökkenőmentesen sikerült lebonyolítani az érettségi első szakaszát” – jelentette ki a miniszter hozzátéve:

nem volt igazuk azoknak a pánikszerű félelmet elterjeszteni kívánó politikai akcióknak, miszerint ilyen körülmények között nem bonyolítható le az érettségi.

Gulyás Gergely itt köszönetet mondott a tanároknak, a szülőknek és a diákoknak is a rendkívüli fegyelmezettségükért. 

Gazdaságvédelmi akcióterv

A kormány tegnapi ülésén a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit is áttekintette – mondta el a miniszter. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy eddig 3000 vállalat 47 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát. Arról is beszélt, hogy az Európai Unió lehetővé tette a vállalkozásoknak beruházási hitelek nyújtását, aminek az ötvenmilliárdos keretét máris túljegyezték. Hangsúlyozta, hogy ezért a kormány a keret megemeléséről döntött. „A kormány állni fogja a szavát és annyi munkahelyet hoz létre, amennyit  a vírus tönkretesz” – fogalmazott.

A gazdasági intézkedéseket tovább sorolva elmondta: meg fogják emelni a közfoglalkoztatottak keretszámát – ami most körülbelül kilencvenezer –, az átképzést és felnőttoktatást pedig nemcsak biztosítja az állam, de annak költségeit is állja. További példaként említette, hogy a Honvédelmi Minisztérium megemeli a szerződésesek számát, ami a fiatalok részére jelenthet lehetőséget a munkavállalásra. „Ma a jelenlegi szabályok szerint három hónapra jár az álláskeresési támogatás, és a kormány azt szeretné, hogy ennél hosszabb ideig senkinek ne kelljen munka nélkül lennie” – fogalmazott Gulyás Gergely. 

Újabb rendeletekről döntöttek

Ahogy már korábban döntöttünk a veszélyeztetett ágazatokban a bérleti jogviszony felmondásának tiltásáról, úgy most a veszélyhelyzeti jogviszony meghosszabbodik akkor is, ha a bérleti jogviszony magánszeméllyel áll fenn – mondta el hozzátéve, hogy „azt szeretnénk elkerülni, hogy ebben az időszakban bárki lakhatás nélkül maradjon”. 

Végezetül a Miniszterelnökséget vezető miniszter is szólt pár szót a ma éjfélkor lejáró, a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezésről is. Úgy fogalmazott: „minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely a nemzetiségek jogainak védelmét vagy forráshoz jutását támogatja”. A miniszter hozzátette: „én majdnem egy évvel ezelőtt az elsők között írtam alá a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését”.

Szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy akiknek a határon túl élők ügye fontos, azok írják alá a nemzeti régiók megerősítését szolgáló kezdeményezést

 – kérte Gulyás Gergely.

Mandiner

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2020. május 07. 14:46
...A kormány állni fogja a szavát és annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a vírus tönkretesz... - idézik. Ez olyan, mint a ...Magyarország jobban teljesít... Semmi értelme, de legalább Orbánt megnyugtatja. És majd lehet mondani utólag, hogy ...annyi munkahelyet teremtettünk, amennyit a vírus tönkretett... És ez könnyen teljesíthető is lesz, ha majd a Mészáros cégei mostani ötven százalékos létszámleépítését pár száz milliós állami segéllyel feledtetik ...
Vakfolt
2020. május 07. 13:02
Az utolsó napon nem késő kissé?
Emmanuel Goldstein
2020. május 07. 12:32
Nemzeti régiók nem léteznek.
aleb19
2020. május 07. 12:31
majdnem felmillio magyar munkanelkuli, departunkeskormanyunk altal importalt migrancsokban akik mar erkezesuk utan masnap kezdhetnek dolgozni is Csütörtöktől a mezőgazdasági vendégmunkások magyarországi belépését az országos rendőrfőkapitány engedélyezi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!