Farage: Brüsszel minél jobban ellenáll, Orbán annál népszerűbb lesz

2020. július 15. 17:03

A brit politikus a Danube Institute műsorában beszélt az EU megosztottságáról, és az amerikai elnökválasztásról is.

2020. július 15. 17:03
null

Ha az Európai Unió nem hajlandó meghallani a magyarok kéréseit a tagállamok nagyobb függetlenségével kapcsolatban, akkor a brüsszeli ellenállás eredménye nem lehet más, mint hogy Orbán Viktor tovább tudja növelni a népszerűségét hazája szavazóinak körében

A fenti mondat Nigel Farage szájából hangzott el a Danube Institute új podcast sorozatában. A műsor a Danube Dialogues nevet viseli, a legújabb adást pedig John O’Sullivan, az intézet elnöke vezette, az eseményről a hírado.hu is beszámolt. A brit politikus, a Brexit Párt alapítója a beszélgetés elején elmondta, hogy fiatalon egyáltalán nem tervezte, hogy politikai pályára lép, habár élvezte követni a mindennapi híreket, és amikor csak alkalma adódott, vitába szállt bármilyen témával kapcsolatban. Ennek ellenére az üzleti karrier mellett döntött, és egy nagy, nemzetközi kereskedelmi céghez csatlakozott. A politikai hivatását akkor érezte meg, amikor az Egyesült Királyság aláírta a maastrichti szerződést, mert úgy érezte, hogy az Európai Unió előbb-utóbb egy központosított, zsarnokoskodó szuperhatalommá fog válni, amely semmibe veszi saját polgárai akaratát.

A UKIP volt elnöke kitért Orbán Viktorra, és az európai megosztottságra is. Szerinte a magyar miniszterelnök követelései, hogy Brüsszel több hatalmat adjon a tagállamoknak, és hogy megengedje azt, hogy saját döntéseket hozzanak, azt fogja eredményezni, hogy minél inkább kéri ezeket, és minél inkább visszautasítják, annál népszerűbb lesz Orbán a magyar szavazók körében.

Mint fogalmazott, Európa megosztottá vált az észak–déli tengely mentén a gazdasági ügyek mentén, míg a Keletet és a Nyugatot a kulturális kérdések feszítik egymásnak.

Orbán Viktor ragaszkodása az egyházhoz és a keresztény értékrendhez Magyarországon, a nemzeti identitás megőrzése iránti elköteleződése és az etnikai bevándorlás miatti aggodalmai teljesen szembemennek mindazzal, amit a német, francia, belga vagy más politikai vezetők mondanak.

Farage szerint a populizmus egyre népszerűbbé kezd válni, ő pedig támogatja ezt. Érvelése szerint a szó semmi egyebet nem takar, mint az emberek azon racionális vágyát, hogy újra önmagukat kormányozzák, hogy helyreállítsák a demokráciát, és megőrizzék a nemzeti identitásukat. „Ha a populizmus vagy a populista hullám azt jelenti, hogy az emberek a városaikban és falvaikban egyre inkább saját kezükbe akarják venni a sorsukat, hogy működőképes demokráciát szeretnének a központosított bürokráciával szemben, akkor a szó minden értelmében csak támogatni tudom” – mondta a politikus.

A beszélgetés további részében szó esett még az EU jövőjéről, és az amerikai elnökválasztásról is.

Nyitóképünk forrása: MTI/EPA/Will Oliver.

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2020. július 17. 10:49
Azért mert tudok én is angolul, és tisztelem az angol kultúrát, és egy csomó egykori és most élő britt embert nagyra tartok, és nem fogom eljátszani, hogy én egy vagyok közülük, és lenézem azokat akik közé a felmenőim tartoztak, és remélhetőleg az utódaim is... Aki elfelejti, hogy honnan jött az más gazemberségekre is képes...
Mr Diener Mann
2020. július 17. 00:08
Hát a populizmus nem ezt jelenti, el van tájolva a bácsi.
Emmanuel Goldstein
2020. július 16. 10:59
Faragenak is pompásan bejött az EU-ellenes trollkodás.
EMM195
2020. július 16. 09:03
Kicsit szívfájdító ennek a riportnak a képvilága. Két okos ember hatalmas könyvespolc, rengeteg könyv előtt beszélget. Ezek a könyvek mennek a szemétbe 100 év múlva, mert az új jövevényeknek semmit nem jelent majd, csak tüzelőt jó esetben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!