Az Adatvédelmi Hatóság elnöke Facebookról szóló jogszabályt kért a kormánytól

2020. augusztus 01. 13:31

Péterfalvi Attila javasolta, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról jogszabályt, ami szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat.

2020. augusztus 01. 13:31
null

A szólásszabadságot és az információáramlást sérti a Facebookon hullámszerűen bekövetkező indokolatlan személyes profilfelfüggesztés gyakorlata – írja a Magyar Nemzet. Szakértők szerint szükség lenne a közösségi oldal szabályozására magyar jogszabályokat alkotni, viszont olyan adatvédelmi kérdésekben, mint a személyes okmányok bekérése, a magyar hatóságoknak nincs mozgástere.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke javasolta, hogy

a kormány alkosson a közösségi médiáról jogszabályt,

amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát.

Második felfüggesztési hullám

Simon János politológus a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy egy politikai kampányban elkövetett letiltáshullámmal a Facebook tulajdonosa erős befolyással bír a választás kimenetelére. A nyár folyamán immár a második személyes profilfelfüggesztési hullám söpört végig a Facebookon. Tömegével, indokolatlanul, szűrés nélkül függesztett fel a Facebook személyes profilokat, amelyeket csak a személyi igazolványról készült fotó elküldése után, napokkal később oldottak fel.

A felfüggesztések gyakorlata aggályos,

hiszen gátolja a szabad véleménynyilvánítást,

az információáramlást és egyes helyeken a munkavégzést is. Egyelőre csak találgatások vannak arról, hogy mi állhat az újabb letiltási hullám mögött. Az viszont érdekes, hogy az időpont egybevág Donald Trump amerikai elnök azon felvetésével, hogy a koronavírus miatt el kellene halasztani az őszi amerikai elnökválasztást.

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2020. augusztus 03. 22:10
Betiltani ezt a xarságot,nincs is szükség rá,mellesleg adathalász és az USA hírszerzését szolgálja.
yndi
2020. augusztus 02. 22:27
Na ja, ha valaki beleül abba a székbe, amelyet a pártállam azután ajánl fel neki, hogy az elődjét jogsértően távolította el onnan, az ne várja el, hogy a pártállam vakhitű hívein kívül bárki hitelesnek és függetlennek tartsa.
WLaci
2020. augusztus 02. 18:16
Nyilván rettentően független Attikának ez tökre véletlenül jutott most eszébe, nem a kormánytól szóltak oda, hogy most ez kell az agendához. Kaparj csak, te szerencsétlen, az újabb jelölésért, NAIH01 :D
nempolitizálok
2020. augusztus 01. 20:02
Cenzúra ellen, cenzúra. Teljesen jogos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!