Salvini: Orbán kettő nullra legyőzte Olaszországot

2020. augusztus 22. 06:45

A magyar családpolitikát dicsérte egy pénteki rendezvényen az olasz jobboldal vezetője, aki azt mondta, hogy míg Magyarországon emelkedett a születési ráta, Olaszországban az utóbbi egy évben 116 ezer gyerekkel kevesebb született.

2020. augusztus 22. 06:45
null

Magyarország népesedéspolitikáját dicsérte Matteo Salvini, a Liga vezetője a Comunione e Liberazione olasz katolikus mozgalom Riminiben zajló találkozóján péntek este.

A politikus kijelentette, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, amely hatásos családpolitikát gyakorolva szembeszállt az Európai Unióban tapasztalható demográfiai csökkenéssel. A Liga vezetője azt mondta, Magyarországon emelkedett a születési ráta. Olaszországban az utóbbi egy évben 116 ezer gyerekkel kevesebb született. „A politika a fiatalokhoz sem szólhat, ha nem tesz semmit annak érdekében, hogy a fiatalok családot alapíthassanak” – jegyezte meg Matteo Salvini. Összegzésként kijelentette, hogy a család- és ifjúságpolitikában „Orbán kettő nullra legyőzte Olaszországot”. Salvini megjegyezte, hogy a magyar parlament olyan családpolitikát fogadott el, amellyel a születési ráta 1,4 százalékról 1,6-ra emelkedett januárban.

Később a PD képviselőházi frakcióvezetője, Graziano Delrio kijelentette, hogy a jelenlegi olasz kormány a magyarnál is „fejlettebb” családpolitikát dolgozott ki, de „Olaszországban gazdasági fellendülés nélkül nem fognak újraindulni a születések”. A Comunione e Liberazione olasz katolikus mozgalom minden nyáron Riminiben rendez találkozót. Az augusztus 23-áig tartó politikai-kulturális találkozó péntek esti beszélgetésén az olasz kormánypártok és az ellenzék vezető politikusai vettek részt. A téma a parlament szerepe volt a járványidőszakban. Felszólalt Roberto Speranza egészségügyi miniszter, valamint Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke is.

Az olaszországi járványhelyzettel kapcsolatban Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke fenntartását fejezte ki Giuseppe Conte miniszterelnökkel szemben, aki szerinte megkerülte a parlamentet. Tajani hangsúlyozta, hogy a parlamentnek szélesebb hatáskört kell biztosítani. „Nem lehet ekkora mozgásteret adni a miniszterelnöknek, aki egyedül dönt a teendőkről” – vélekedett. Ehhez hozzátette: Orbán miatt emeltek panaszt, miközben Olaszországban sem követtek eltérő magatartást.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. augusztus 23. 08:13
És az olasz statisztikában benne vannak a nyúlszaporaságú migránsok is!
nempolitizálok
2020. augusztus 22. 16:50
Sajnos az olaszok már elkéstek. Nem csak a németek és franciák árulták el őket, de saját vezetőik is. Kivéve persze Salviniéket.
Kristály
2020. augusztus 22. 11:19
Innen látszik a libsiknél még az sem igaz ha kérdeznek. De hogy ennyire jellemző legyen az egész bagázsra megáll az ész. Most minden az olasz polgárokon áll ha ujra válasszák őke akkor Isten Áldja Őket.
jánosbácsi
2020. augusztus 22. 10:48
Emmeg mit kínlódik össze vissza? A kutya sem kíváncsi a véleményre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!