Melegjogi feltételekhez kötné Brüsszel az uniós forrásokat

2020. november 16. 09:51

Az LMBTQ-jogok tiszteletét szabnák feltételként a kohéziós források kifizetése mellett a pandémiás helyrehozási alapok folyósításához is.

2020. november 16. 09:51
null

Újabb elképzeléssel állt elő Brüsszel az uniós támogatásoknak a jogállamisági feltételekhez kötésével kapcsolatban – írta meg a Magyar Nemzet. A Soros-hálózathoz kötődő Helena Dalli egyenlőségi biztos – akinél az év elején a momentumos Donáth Anna panaszkodott a kormányra – állt elő az új tervekkel. Az EU Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament csak néhány napja jutott ideiglenes megállapodásra arról, hogy jogállamisági feltételekhez kössék a kohéziós támogatások kifizetését, ám a tagállamok által egységesen még nem elfogadott elképzelést máris szélsőséges elemekkel egészítenék ki. Helena Dalli egyenlőségi biztos ugyanis azzal az elképzeléssel állt elő a minap, hogy az LMBTQ-jogok „tiszteletét” is az uniós támogatások lehívhatóságának a feltételévé tennék.

LMBTQ-közösség egy része hátrányos megkülönböztetést érez

A máltai politikus a Politico.eu nevű portálnak nyilatkozva beszélt arról, hogy ezt a kitételt alkalmasnak tartja azoknak a tagállamoknak a megregulázására, amelyek nem alkalmazkodnak az uniós értékekhez. Az Európai Bizottság (EB) asztalán lévő tervezet a következő ciklus költségvetése mellett a pandémia okozta válság gazdaság-helyreállítási alapjaira is vonatkozna. Dalli azt hangoztatta, hogy az EB felmérése szerint az unió LMBTQ-közösségének 43 százaléka érezte úgy a tavalyi évben, hogy hátrányosan megkülönböztetik, és szerinte ez a tendencia egyre romlik.

A Politico.eu felidézte, hogy már idén is vetettek be szankciókat például Lengyelország ellen – amelyet a politikus az EU leginkább homofób országának tart – azzal, hogy a jobboldali kormány által irányított állam hat településétől vontak meg olyan EU-s pénzeket, amelyeket azok testvérvárosi program keretében kaptak volna.

Dalli szerint még az Európai Bizottságon belül is rendszerszintű rasszizmus van

Dalli az év elején tette közzé a Twitter-oldalán, hogy részt vett a Soros-féle Open Society egyik rendezvényén, de a tőzsdespekuláns zászlóshajójának az Open Society European Policy nevű lobbiszervezete is kilincselt nála három alkalommal ebben az esztendőben az Alapjogokért Központ kimutatása szerint. Helena Dalli úgy véli, hogy a rendszerszintű – szerinte még az Európai Bizottságon belül is tapasztalható – rasszizmus kezeléséhez „el kell szakadni a hagyományos gondolkodási sémáktól”. Ez nála azt is jelenti például, hogy sürgeti az egyetemeken a fekete bőrűek szponzorálását, továbbá a gyakornokok felvételénél is „sokszínűbb” döntéseket hozatna – írta meg a Magyar Nemzet.

(Magyar Nemzet, Politico)

Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

  

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. november 16. 22:43
Brüsszel--mint mindig--most is aljasul hazudik. Ugyanis: 1.) MAGYARORSZÁGON A JOGÁLLAMISÁG ÜGYE NEMCSAK HOGY TELJESEN RENDBEN VAN, DE KIEMELKEDŐEN KIVÁLÓ ÁLLAPOTBAN VAN. SŐT: 2.) MÁSHOL, AHOL PL. MÉG ALKOTMÁNYBIRÓSÁG SINCS--PL. FINNORSZÁGBAN SOKKAL ROSSZABB A JOGÁLLAMISÁGI HELYZET--NO OTT VALÓBAN NINCS RENDBEN A JOGÁLLAMISÁG, DE ŐKET NEM BASZOGATJÁK..MEG NEM NEVEZHETŐ KONKRÉT OKOKRA HIVATKOZVA. 3.) VALÓJÁBAN TEHÁT NEM(!!!) ÉS NAGYON NEM(!!!) ARRÓL VAN SZÓ--ITT SEM--HOGY MILYEN A JOGÁLLAMISÁGINHELYZET ÉS ÁLLAPOT MAGYRORSZÁGON, ( MERT AZ VALÓJÁBAN TELJESEN RENDBEN VAN: JOBB A JÓNÁL)HANEM ANNAK ERŐSZAKOS ÉS ELVTELEN-ALJAS-TISZTESSÉGTELEN SZÁNDÉKA, HOGY ŐK, A BRÜSSZELITA BÜROKRATÁK HATÁROZHASSÁK MEG, IRHASSÁK ÖNKÉNYESEN ELŐ NEKÜNK, HOGY HOGYAN ÉS MIKÉNT LEHESSEN ÉRTELMEZNI MAGÁT A JOGÁLLAMISÁGOT!? 4.) PÉLDÁUL, HOGY EZ A SZARGECI LMBTQ ÜGY VAGY A BUZISÁG ITTHONI TÁRSADALMI MEGITÉLÉSE ÉS FELFOGÁSA MILYEN ÉS MIÉRT OLYAN AMILYEN? KAPJÁK BE!!!
kovászos cipó
2020. november 16. 17:17
A farkas meg az a lisztes lába. NEM!
wrfri
2020. november 16. 14:48
Helyes.
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 16. 14:44
Aki nem akar minden pénzt és hatalmat szeretett vezetőnknek, Orbán Viktornak adni, az nemcsak hazaáruló, hanem buzi is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!