Magyar Nemzet: A magyar cégek üdvözlik a protekcionista irány felerősödését

2020. december 07. 07:26

Lázár János tíz éven belül nyolcvan százalékban hazait akar látni a polcokon.

2020. december 07. 07:26

A „nemzeti szemléletű kereskedelem meghatározó szereplői” a Magyar Nemzetnek reagáltak Lázár János kormánybiztos azon múlt csütörtöki bejelentésére, amelyben a kormánybiztos „ajtót mutatott” a lakosság napi vásárlásait nagyobb arányban kiszolgáló multiknak. A napilap hétfői számában megjelent cikk szerint a magyar cégek egy emberként üdvözlik a már 2010-ben kihirdetett protekcionista irány felerősödését, mert időszerűnek tartják a hazai termékek és az ellátási lánc talpon maradt iparágainak határozott kormányzati megerősítését az importtal járó kiszolgáltatottság ellenében.    

Tíz éven belül nyolcvan százalékban hazai lehetne a polcokon

A Magyar Nemzet felidézte, hogy a kormánybiztos szerint itt az idő a magyar vidék és az agrárium újratervezésére, de a tervek között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amelyhez nyíltan protekcionista politika szükséges és offenzívan kell eljárni, mert a magyar nemzeti kiskereskedelem létrehozása már nélkülözhetetlen. Az importhatások kivédésére tíz éven belül pedig a boltok polcain nyolcvan százalékban idehaza előállított és feldolgozott élelmiszereket szeretnének látni – jelezte.    

Láttunk már arra példát, hogy a távozó külföldi lánc üzleteit magyar vállalatok vették át: többtucatnyi élelmiszerbolt került így nemzeti kézbe 2012-ben, amikor a francia Delhaize-csoport kivonulásával a Match és a Profi áruházakat a magyar tulajdonú CBA és a Coop vette át. Vannak tapasztalataink, és külföldön is több EU-konform modell létezik a tulajdonviszonyok harmonizálására – közölte a Magyar Nemzettel Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke. A nemzetközi cégeket tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség ebben a témában nem kívánt nyilatkozni – olvasható a Magyar Nemzetben.

(MTI)

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szotyiratöbbpénzt
2020. december 07. 09:50
Magam részéről elkötelezettje vagyok a jó minőségű magyar élelmiszernek, csak ahogy azt Lázár is megjegyezte, erre jelenleg olcsón (a multik ár-érték arányához viszonyítva) nem vagyunk képesek. Nekem úgy tűnik rossz a sorrend. Dicsérendő az agrárium átalakításának az ötlete, főleg, ha a monokultúrás, a földet kiszipolyozó szántóföldi gazdálkodás helyett a nagyobb hozzáadott értékkel bíró ágazatok erősödhetnek. Együtt a feldolgozóiparral. Bevallottan nem tudunk egyelőre a nagyközönség (ami nálunk extrán árérzékeny) által megszokott és elérhető ár-érték arányt előállítani, de már "multik kifele!", ez nem túl piacbarát, viszont blöff. Másrészt a remélt feldolgozott, ill. késztermék exportjának növelésében a nyersanyaggal szemben pont a nemzetközi bolthálózatokra lehetne számítani saját láncaikon belül.
nempolitizálok
2020. december 07. 09:45
Elég a híreket olvasni. A Lidl-ből és az Aldiból hetente hívnak vissza termékeket,mert veszélyes megenni. Messziről jön és a minősége is szar. Viszont olcsóbb mint a magyar,vagy még az sem. Ezektől soha nem veszek élelmiszert, napi termékekből hús,tej,joghurt,stb.kizárólag magyar árut elsősorban a piacon, de jobb közértekből is. A gyártót figyelem.
Pelso j.
2020. december 07. 08:57
"már 2010-ben kihirdetett protekcionista irány" 2020 van. Tíz év ner után még mindig csak kérdőjeles koncepciók vannak? Mit jelent, jogilag, közgazdaságilag az, hogy kiszorítani? Haveri cégeket megtömni állami támogatással közpénzből?
misi53
2020. december 07. 08:41
A cba drága , főleg a príma , csak muszályból megyek be ,pedig 30 méterre van tőlem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!