Erdoganhoz látogat Charles Michel és Ursula von der Leyen

2021. január 12. 15:43

Törökország készen áll az Európai Unióval közösen kezelni a migránsválságot, ha...

2021. január 12. 15:43
null

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában bejelentette, hogy a meghívására január végén Törökországba látogat Charles Michel, az Európai Tanács, illetve Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Erdogan erről az Európai Unió tagországainak ankarai nagykövetei előtt beszélt. A török államfő felszólalásában közölte: javasolta, hogy a látogatás során keressék fel együtt a polgárháború sújtotta Szíria északnyugati Idlíb tartományát is, amely részben a Törökország által támogatott felkelők ellenőrzése alatt áll, és ahol török szervezetek papírtéglából készülő házak építésén dolgoznak a térségben tartózkodó menekültek számára. 

Erdogan aláhúzta: azt akarja, hogy Michel és von der Leyen lássa, Ankara mennyire figyelmesen jár el a menekültek helyzetét illetően.  A török vezető egyúttal arról számolt be, hogy országa 50 ezer brikettházat tervez felépíteni a régióban, és ennek eddig valamivel több mint a felét már elkészítette. Nehezményezte ugyanakkor, hogy Brüsszel az Ankarának tett ígéretével ellentétben a legkisebb mértékben sem támogatta az építkezést.

Recep Tayyip Erdogan a beszédében hangsúlyozta, hogy

Törökország készen áll az Európai Unióval közösen kezelni a migránsválságot,

amennyiben Brüsszel teljesíti a 2016-os migrációs megállapodásban rögzített vállalásait, tehát kiszélesíti a vámuniót, megadja a török állampolgároknak a schengeni vízummentességet, és előmozdítja a török csatlakozási tárgyalásokat.

„Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése (Brexit) miatt fokozódó bizonytalanság csak úgy oldható fel, ha Törökország elfoglalja az őt megillető helyet az európai családban” – fogalmazott. Hozzátette: Ankara kész pozitív napirendet kialakítani Brüsszellel, és újból a „medrébe terelni” a kapcsolatokat. 

Tárgyalnának a törökök a görögökkel

 Erdogan rámutatott: ennek a pozitív napirendnek a kulcsa a 2016-os migrációs egyezmény felfrissítése, szem előtt tartva a migrációban beállt változásokat. Jelezte, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter január 21-én Brüsszelbe utazik, hogy előkészítő tárgyalásokat folytasson Charles Michel és Ursula von der Leyen látogatása ügyében. 

A török elnök felszólalásában mindemellett arra emlékeztette az uniós nagyköveteket, hogy Törökország reformokra készül az igazságszolgáltatás és a gazdaság területén, amelyek részleteit a közeljövőben osztja meg a nyilvánossággal. Erdogan végül reményét fejezte ki, hogy vagy ő vagy külügyminisztere ezentúl félévente találkozni tud majd az unió tagállamainak nagyköveteivel, amivel ugyancsak a kapcsolatokat szándékoznak erősíteni.    

A török államfő egy nappal azután tette ezeket a kijelentéseket, hogy Cavusoglu azt

javasolta az EU-tag Görögországnak, hogy folytassák több mint négy éve megszakadt tárgyalásaikat

vitás kérdéseikről, köztük a tengeri határokat érintő, valamint annak nyomán a földközi-tengeri energiahordozók feltárásával kapcsolatban felmerült nézeteltéréseikről. A két fél közötti feszültség az utóbbi években Törökország és az Európai Unió viszonyát is elmérgesítette. 

Ankara és Athén 2002-től kezdve 60 alkalommal ült tárgyalóasztalhoz vitáik megoldása érdekében, de 2016-ban megszakadt a folyamat. A török külügyminisztérium már órákkal Cavusoglu felhívását követően azt közölte, hogy a tárgyalások 61. fordulóját január 25-én Isztambulban rendezik meg.    Erdogan keddi beszédében azt mondta: bízik abban, hogy a Görögországgal folytatandó megbeszélések "egy új korszak hírnökei" lesznek.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. január 12. 22:12
Most akkor mégis jogállam libsik?
Rocktoberi
2021. január 12. 21:22
Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése (Brexit) miatt fokozódó bizonytalanság csak úgy oldható fel, ha Törökország elfoglalja az őt megillető helyet az európai családban... fogalmazott. Szerencsére ebből nem lesz semmi. Ennyire hülyék talán még az uniót irányító libsik sem lehetnek.
cutcopy
2021. január 12. 21:15
Nekik szabad Erdogánnal kokettálni..
nyugalom
2021. január 12. 19:21
Nocsak, megis Orbannak van igaza, a torokokon mulik a migrans téma!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!