Czeglédy: Beláthatatlan következményekkel járna, ha helyreigazítást lehetne kérni egy Facebook-poszt tartalma miatt

2021. február 09. 20:17

Czeglédy Csaba szerint a közösségi médiát nem lehet a sajtóhoz hasonlóan szabályozni.

2021. február 09. 20:17
null

Terjedelmes posztot írt Czeglédy Csaba – Gyurcsány Ferenc ügyvédje, aki a 2019-es EP-választáson a DK listáján is szerepelt – a Facebook szabályozásáról – a Facebookon. Írását azzal kezdi, hogy a sajtó – amibe beleérti a médiaszolgáltatókat is – a negyedik hatalmi ág a klasszikus felsorolás szerinti törvényhozói, bírói, végrehajtói hatalmi ágak mellett.

A sajtó szabadságát az Alaptörvény védi, a sajtótörvényben ez így jelenik meg: Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét. Megjegyzem, hogy egy ország csak akkor szabad, ha a sajtó is szabad, nem véletlenül kezdődött így a márciusi 12 pont: »kívánjuk a sajtó szabadságát, censura eltörlését«” – emlékeztet az előszeretettel diktatúrázó Czeglédy, aki szerint joggal merül fel, ha már a sajtót szabályozzuk, szabályozni kellene az új médiatartalom-szolgáltatásokat is.

Azonban Czeglédy úgy véli, nem lehet a közösségi médiát a sajtóhoz hasonlóan szabályozni. „Jogunk van a saját szubjektumunkon keresztül láttatni az eseményeket a bennünket olvasókkal, nézőkkel.

Nincs az a bíróság, vagy hatóság (és azt követően a bíróság), aki ezzel az ügyleterheltséggel megbirkózna” – fejti ki álláspontját Czeglédy.

„Álláspontom szerint, ha ezt az új médiát szabályozni akarnánk, akkor a felhasználók személyi körét szűken kellene meghatározni. Ehhez végre definiálni kellene, kik a közéleti szereplők (nincsen jogilag a mai napig meghatározva), mert ezen körnek a szabályozás alá kellene kerülnie, ha már annyira akarják. Ez esetben például a miniszterelnök hivatalos Facebook oldaláról nem lehetne csak úgy letiltani az embereket, biztosítani kellene, hogy azt bárki olvashassa, megoszthassa, kommentárt fűzzön hozzá. Ha pedig a miniszterelnök munkatársai valakit mégis letiltanak, az illető igénybe vehessen ez ellen hatékony jogvédelmet.

Ez a kis részlet is jól mutatja, milyen mélysége lehetne a szabályozásnak.(13) Hiba lenne csak az alá-fölérendeltségi viszonyokat szabályozni a közösségi médiában (a Facebook a fölérendelt, mert mind ki vagyunk neki szolgáltatva), a mellérendelt szereplők viszonyát is rendezni kellene. Feltéve, ha tényleg szabályozni akarjuk a közösségi médiát” – zárul a poszt, amely a sokatmondó A Facebookot szabályozni nem kell félnetek jó lesz címet kapta, utalva arra, hogy nem teljesen egyértelmű az író álláspontja a kérdésben, hiszen a cím értelme a vesszők tetszőleges kirakásával megváltozhat –  ahogy azt Merániai János esztergomi érsek írta híres 13. századi levelében.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. február 11. 10:34
Nem kellene korlátozni senkit! - De az amerikai események tükrében ezt követelni is felesleges, hisz a BigTech azt csinál, amit akar, és ha jól időzít egy "kis szabálytalanságot", annak nyeri meg a választást, akin többet nyer!
Megtalálta
2021. február 10. 15:31
A milliárdos csaló börtöntöltelék erkölcsi tanítómestert próbál játszani. Persze volt kitől tanulnia.
Vakfolt
2021. február 10. 15:16
A sajtó sosem volt hatalmi ág, max a jutalmazó és büntető rendszer végrehajtója, ne keverjük már össze az ostort tartó kezet magával az eszközzel.
Európai téridő
2021. február 10. 08:57
De nekik persze szabad cenzúrázni, ugy, drágalátos internáci hülyeelvtárs börtöktöltelék? Amúgy már a beláthatatlan következményeket tapasztalhatjuk meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!