György László: A liberális gazdaságpolitikusok a megoldást mindig kívülről várják

2021. március 23. 07:28

Az államtitkár szerint a piacgazdaságban a legnagyobb anyagi jólétet mindig a patrióta gazdaságpolitika hozta el.

2021. március 23. 07:28

Azok az országok lettek sikeresek, amelyek a saját közösségük, nemzetük érdekeit tekintették elsődlegesnek – mondta a Magyar Nemzetnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. György László szerint a baloldali liberális gazdaságpolitikusok nem hisznek abban, hogy Magyarország képes olyan teljesítményre, amelyre építeni lehet. A megoldást mindig kívülről várják, ugyanakkor éppen azokat az országokat tekintik megmentőnek, amelyek patrióta gazdaságpolitikát folytatnak. Ilyen hozzáállással azonban nem lehet a magyar érdekeknek érvényt szerezni.    

Ismertette, hogy 2010 óta a kormány az energiaszektorban 29-ről 59 százalékra növelte a hazai tulajdoni hányadot, a bankszektorban 40-ről 57 százalékra, továbbá számos területen működnek nemzetközileg is versenyképes magyar vállalkozások. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban a járvánnyal egy biztos alapokon álló ország nézhetett szembe. A kormány minden kiemelt ágazatban – az iparban, a kereskedelem és a szolgáltatások területén - arra törekszik, hogy az uniós előírások betartásával segítse a magyar tulajdonban lévő vállalatok megerősödését, piacszerzését. Minden ország így jár el, amely saját nemzeti érdekeit tartja szem előtt – mutatott rá György László.    

Ez a helyzet a tudással is – tette hozzá – ezért kap kiemelt szerepet a gazdaság újraindításában a felsőoktatás fejlesztése. Az 1500 milliárd forintos fejlesztési forrásnak köszönhetően a felsőoktatásban biztosított az a technológiai háttér, amely ma már elengedhetetlen a versenyképes fejlődéshez. György László a gazdaság újraindítását segítő programokról szólva kiemelte, hogy a kormány 2020 márciusa óta 970 milliárd forintnyi beruházás támogatásáról döntött, ami csaknem kétezermilliárd forintnyi fejlesztés megvalósulásához járul hozzá.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2021. március 23. 20:35
Egy jó kis bevezető a gazdaságpolitikába: https://egyvilag.hu/temakep/090.shtml
Robur
2021. március 23. 11:29
A szabad kereskedelem hozta el, de ne foglalkozzál vele.
JohnDoe1984
2021. március 23. 08:58
Mikor néz szembe az ország azzal a hazugsággal, hogy nemzeti érdeknek csúfolja a kormányzati propaganda azt a vagyonkoncentrációt, ami egy szűk kör számára elképzelhetetlen vagyongyarapodást eredményezett az elmúlt évtizedben? Egy "nemzeti" cégnél miért jobb dolgozni munkavállalóként, mint egy nyugati multinál? Nem minimálbérre jelent be? Nem trükközik az adóval? Kiadja a szabadságokat rendesen? Fizet cafeteriát? Nem bocsátja el a dolgozói felét szinte azonnal, ahogy beüt a járvány? Ha bajban van, akkor nem kuncsorog azonnal állami segítségért? Egy "nemzeti" cég nem vesz ki szinte minden osztalékot a cégéből /pl.: Mátrai erőmű/ és fejleszt, bért emel a dolgozói számára? Egy szektor számára elérhető állami támogatások eloszlása valóban az össznemzeti érdekeket szolgálják vagy leginkább egy szűk elit fér hozzá? lsd.: MTÜ, ahol a támogatások 68%-át a pályázók 0.5%-a kapta meg? https://www.valaszonline.hu/20.. A legabszurdabb a "nemzeti" érdek védelmének fényében mégis az, hogy a kormány mindezek ellenére a legnagyobb támogatásokat a külföldi multiknak biztosítja...
balbako_
2021. március 23. 08:56
Egész pontosan feladnák a magyar érdekeket a külföldi érdekekért cserébe csak segítséget kérnek a hatalomba jutáshoz. No, ezt hívják mind-közönségesen hazaárulásnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!