Hétvégén jön az óraátállítás – talán utoljára

2021. március 23. 07:18

Vasárnap, hajnali 2 órakor 3 órára állítják át az órákat, így megkezdődik a nyári időszámítás. Egy órával tovább lesz világos.

2021. március 23. 07:18
null

Vannak olyan szakértők, akik szerint nincs gazdasági haszna az óraátállításnak, sőt felborítja a bioritmust, ami akár közlekedési baleseteket is okozhat, alvási problémák miatt – írja az Index. Hozzátették: mások ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a tavaszi kirándulásra, nyári strandolásra hosszabb idő juthat. Mindenesetre ősszel visszakapjuk az óránkat az alvásra, de sötétebb is lesz.

Emlékeztettek, hogy az Európai Parlament még 2019 márciusában döntött a tavaszi és őszi, egyórás óraátállítás eltörlése mellett. Ez elméletileg ez évtől életbe is lépne, ám a tagállami kormányokat tömörítő uniós testületben, az EU Tanácsában is dűlőre kellene jutni e kérdésben, ami várat magára.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csaknem egy hónapja úgy vélekedett: van értelme, ha az Európai Unió döntést hoz az ügyben. Hozzáfűzte: senkinek sem érdeke, hogy például Ausztria és Magyarország az eltérő választás miatt különböző időzónába kerüljön. A magyar kormány a nyári időszámítást tartja jobbnak. Addig is mínusz egy óra a hétvégén, a fényért cserébe, írják.

Fotó: MTI

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bajai
2021. március 27. 16:56
Sajnos sok az idióta. Nyugodtan maradhatna a normál időszámítás, amikor 12 órakor van dél (legmagasabban a nap). Ettől független bármikor lehet kezdeni a napot. A nyári időszámítás mellett érvelők is megnyugodhatnának, ha ezután pl. hat helyett csak hétre mennének dolgozni, az esti mese 20 óra helyett 21 órakor lenne stb.
attila555
2021. március 23. 21:07
A nyári időszámítás maradjon! A téli az eredeti,de nem jó,mert hamar van sötét! Sokkal jobb,ha tovább van világos! Ősszel nem kell visszaállítani az órát!
Zsolt75
2021. március 23. 15:18
Ennyit sem tud az eu letárgyalni. Szánalom.
Vakfolt
2021. március 23. 12:54
A téli időszámítás a normális, a nyári a módosítmány.. a homeoffice miatt már kurvára semmi jelentősége nincsen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!