Karácsony: Megakadályozzuk, hogy töredékáron lehessen megvenni az önkormányzati bérlakásokat

2021. május 13. 15:26

A főpolgármester szerint a lakásmaffia és a „fideszes csókosok” nyernének az ügyleten.

2021. május 13. 15:26
null

Karácsony Gergely csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: a kormánypártok szerdán benyújtott törvényjavaslata, amely alapján „a bérlők a valós érték töredékéért megvehetik az általuk bérelt lakást, néhány ezer bérlőnek méltányolható előnyt jelent, de az igazi nyertesei az ügyeskedők, fideszes csókosok és konkrétan a lakásmaffia lesz”.    

Vesztes pedig az egész ország, mindenki, akinek nem volt olyan szerencséje, hogy önkormányzati bérleményhez jusson, és a fél életét le kell dolgoznia azért, hogy méltó lakhatása legyen – tette hozzá.    

A főpolgármester szerint emberi drámák sorozatát okozhatja, hogy a nyugdíjas önkormányzati bérlők nevében bárki megszerezheti az általuk bérelt lakást. Azzal a nagy különbséggel, hogy az önkormányzatok nem fognak tudni segíteni, mert szép sorban elfogy az utolsó önkormányzati bérlakás is – írta. Karácsony Gergely közölte: „az ellenzéki polgármesterekkel közösen minden törvényes utat végig fogunk azért járni, hogy ezt megakadályozzuk, ha kell, Alkotmánybírósághoz fordulunk.”

(MTI, Facebook)

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tölgypajzsos
2021. május 14. 09:21
Az önkormányzati lakások felújításában nem vesznek részt az önkormányzatok és az őket kiszolgáló vagyonkezelő cégek. Nem járulnak hozzá a a maradandó felújítások árához (pl.bejárati ajtó csere, redőny-szúnyogháló felszerelése, kád-, wc csere, burkolatcserék, festés-mázolás…) A vízóra cseréket is a lakónak kell fizetnie, semmilyen támogatást nem adnak. Bejárati ajtó cserénél, az önkori. csak olyan ajtócserét támogat amit ő jónak lát, a biztonságosabb ajtó cseréjéhez nem ad támogatást. (pl.ajtócserénk 170.000,- amit támogat az 75.000,-) A legtöbb önk.lakásban élő igenis vigyáz a lakására, hiszen benne él akár hosszú évtizedekig is. A bérleti díj pl. egy 51 nm-es panelnél a III. kerületben Piaci alapon több, mint 63.000,-Ft. Minden évben elszámolásokat (un.nullás igazolásokat) kell küldeni a rezsikről. Évente teljes vagyonnyilatkozatot kell beküldeni. Évente egyszer kijönnek körbeszimatolni, leolvasni a két havonta bediktált vízórákat. Példa: 2012.óta lakunk abban a lakásban, eleinte munkanélküli illetve közfoglakoztatott voltam. Lakbér: 38.000,-Ft volt. 2013-ban sikerült jól elhelyezkednem, így mivel emelkedett a keresetem az egy főre eső megszabott jövedelemhatár túllépése miatt piaci alapon kell bérelnem a lakást 63.000,-Ft/ hó értékben. Ebben benne van a közös költség is, amit 1-2 éve csaptak hozzá. Szívesen megvásárolnánk a lakást, de a III.ker.Önkormányzat a piaci ár 99,9%-ért engedi megvásárolni a lakást, ami valljuk irreális. Azt gondolom, az önkormányzati lakás után lakbért kell fizetni (+ aház felújításának a lakásra eső részét), az öröklakásoknak pedig közös költségek kell fizetni + ház felújítást. Az senkinek nem fájt, hogy az önkorm.lakásban lakóknak megemelték a plusz közös ktg. felszámolásával a lakbérüket? Javaslatom: Aki legalább 10éve bérel önkormányzati lakást, az vásárolhassa meg a piaci ár 30%-ért. Az egy összegben való kifizetésre járó 30%kedvezményt is nagyon reálisnak találom. (Aki részletre akarja megvenni, az ne kapja meg ezt kedvezményt) Az önkormányzat tartson fenn kevesebb bérlakást, és ott kikötheti, hogy csak max.5 évig bérelheti valaki, utána tovább kell lépnie. Ezzel viszont tudná támogatná a rászorultakat, és nem lenne egy-egy lakás évtizedekig egy emberé, családé. Jelöljön ki házakat amiben csak önkorm.lakások vannak és azt tartsa rendben. Az önkormányzatnak azért jó, ha van sok önkori.lakása, mert onnan csak bevétele van, kiadása szinte semmi, az első mondatban írtak miatt. Az egész önkormányzati lakás rendszere úgy ahogy van okafogyottá vált a jelenlegi formában! Szükség van a mai viszonyokhoz igazítani.
Dénia
2021. május 14. 07:30
Tényleg? Amikor egész Budapesten odaadták töredékáron a lakóknak azokat a lakásokat, amiket azelőtt évtizedekig szimbolikus áron béreltek, akkor hol voltatok? Pedig az egy nagyon durva, égbekiáltó társadalmi igazságtalanság volt a nyolcmillió vidéki lakossággal szemben.
Krupp Skya
2021. május 13. 23:35
Nagy Imrusnál meg, meg akadályoztátok hogy levegőhöz jusson. Így kell ezt Karácsony elvtárs, egymást akasztani aztán elásni.
pumuklik
2021. május 13. 20:26
Most akkor 5. Naszály és kamugeci viszályáról szól a történet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!