Alapjogokért Központ: a magyarok kétharmada a nemzetek Európáját támogatja

2021. július 12. 13:57

Nem jelentheti a nemzeti értékek feladását az európai integráció támogatása – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából.

2021. július 12. 13:57
null

Az Európai Unió jövőjéről szóló vitasorozat fő kérdése az Alapjogokért Központ szerint az, hogy milyen irányba menjen Európa a tagállamok szerint: egy „Európai Egyesült Államokat megteremteni szándékozó közösség felé, vagy a nemzetekre támaszkodó, azokat tiszteletben tartó szervezet irányába”? Kutatásuk szerint a magyar emberek a szupranacionális, nemzetek felett álló Európa-koncepcióval szemben a kormányközi, az egyes tagállamokat előnyben részesítő Unió megerősítését támogatják. A választókorú magyar lakosság 74 százaléka szerint fontos, hogy az EU-s döntéseket az állami vezetők hozzák közösen a továbbiakban is, míg a megkérdezettek csupán 15 százaléka nem értett egyet ezzel az állítással. Mindez azt jelenti, hogy a magyarok háromnegyede az Európai Tanácsot, az állam-és kormányfőket tömörítő uniós szervet tekinti legitim döntéshozónak.

Forrás: Alapjogokért Központ Facebook-oldala
Forrás: Alapjogokért Központ Facebook-oldala

Szintén túlnyomó többségben voltak azok, akik szerint az európai integráció nem jelenti azt, hogy az egyes tagoknak a nemzeti értékeiket fel kellene adniuk. Tízből közel heten (68 százalék) helyezkedtek erre az álláspontra és mindössze a válaszadók 17 százaléka mondta ennek az ellenkezőjét. Az adatok alapján a nemzeti értékek melletti kiállás fontosabb a magyarok számára, mint az európai integráció.

Forrás: Alapjogokért Központ Facebook-oldala
Forrás: Alapjogokért Központ Facebook-oldala

Az állami szuverenitás melletti kiállással is szimpatizál a magyar felnőtt társadalom kétharmada (65 százalék), akik szerint az európai döntéshozatalban növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét. A válaszadók egyötöde (21 százalék) nem értett egyet az előbbi állítással, ők az állami önrendelkezést nem tartják fontosnak.

Forrás: Alapjogokért Központ Facebook-oldala
Forrás: Alapjogokért Központ Facebook-oldala

Az Unió jövőjéről szóló vitasorozat egyik központi kérdése az is, hogy milyen veszélyek fogják az európai kontinenst fenyegetni a jövőben. A magyar emberek kétharmada szerint (66 százalék) az egyik ilyen fenyegetést a tömeges migráció jelenti majd, míg 27 százalék szerint nem lesz jelentős a bevándorlás a jövőben.

Nyitókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. július 13. 09:06
Most így van, de ha Varga után a fidesz elkezd egy kemény kampányt, hogy az EU pénze nélkül is hasít a magyar gazdaság /ami persze nem igaz/ akkor bizony bármi is előfordulhat. Ugyanis egyelőre orbánt az tartja vissza a nagy kampánytól, mert tart a nép ellenállásától. De tisztán látszik, hogy csak kampány kérdése az emberek véleményének a megváltoztatása.
popzene
2021. július 12. 16:24
Tudjuk. Tarlós elvtárs pedig utcahosszal vezet.
galancza
2021. július 12. 15:37
Alapjogokért úr kérlek alássan! Ez a kutatás nagyjából a valóságot mutatja. Pont ezért kéne elgondolkodni azon hogy mégis miért van esélye a totálisan kozmopolita,brüsszelita balos-ballikos ellenzéknek.......Szánthó úr kérlek alássan! Bármennyire is felháborodsz de a Fidesz valamit nagyon elcseszett (ebben te is bűnös vagy),mert van 66% nemzeti alapon gondolkodó szavazó,a Fidesz pedig csak 50% körül mozog.Tehát van kb. 16% nemzeti alapon gondolkodó ember, akik valamiért rettenetesen utálják a Fideszt,és inkább kozmopolitákra szavaznak a jelen állás szerint.Szánthó úr kérlek alássan! Nem azt mondom hogy nem lehet kritizálni ezt a 16%-ot,de z nagyon hazug,primitív magyarázat erre, hogy mert hülyék,irigyek ezek az emberek. Szánthó úr kérlek alássan! Minden fideszesnek nagyon magába kéne néznie.......
röviden
2021. július 12. 15:13
Dobrev közben azt delirálja, hogy a magyarok kétharmada bevezetné az eurót, egyharmada ízibe. :) https://www.facebook.com/dobrevklara/posts/353373896144715 Tudom, hogy perverzitás, de követem. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!