Andreas Rödder: Elegem van a nagykoalíciókból!

2021. július 27. 19:53

A Konzervatív 21.0 című, az MCC gondozásában magyarul megjelent könyv szerzője szerint a német nagykoalíció „inkább volt igazodás balra, mint aktív modernizáció, a saját alapokon állva”.

2021. július 27. 19:53
null

A nyugati civilizációt körüllengő feszültség oka az, hogy nem felívelő, hanem stagnáló, esetleg lefelé tartó korszakukat élik ezek a társadalmak – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke egy keddi budapesti könyvbemutatón.

Andreas Rödder Konzervatív 21.0 – A polgári Németország programja című, az MCC Press gondozásában megjelent művét méltatva az államtitkár arról beszélt: minden mértékadó véleményformáló egyetért abban, hogy ezek a társadalmak rosszabbul, de biztosan nem jobban teljesítenek, mint korábban. Hozzátette: ez polarizációhoz vezet, hiszen ha az ember azt látja, hogy rossz irányba mennek az ügyek, akkor egyre elkeseredettebben próbál megfelelő választ adni a helyzetre.    

Orbán Balázs szerint éles különbségek vannak a bal és jobboldal válaszai között

Orbán Balázs megjegyezte: épp ezen a ponton válik külön a két politikai tábor javaslata, hiszen

a baloldaliak és a liberálisok a kultúránkat sikeressé tévő alapelveket, megközelítéseket idejétmúltnak látják,

míg a jobboldalon ragaszkodnak például a zsidó-keresztény tradícióhoz, a hagyományos családmodellhez, a nemzetállamhoz, a kapitalizmushoz, a munkára épülő társadalomhoz. Azt mondta, a konzervatívok szerint éppen ezen értékek elhagyásából adódik a probléma, ezért újra fel kell fedezni ezeket, hiszen az értékrendszert megerősítve „mi, a nyugati civilizáció leszünk a 21. század győztesei”.    

A közép-európai konzervatív gondolkodóknak most versenyelőnyük van

Az államtitkár, arra utalt, hogy a védekezés „Közép-Európa civilizációja”, bárhonnan jött is a fenyegetés az utóbbi évszázadokban. Ennek megfelelően, tette hozzá, régiónkban a konzervatív oldal defenzívára rendezkedett be, míg nyugati eszmetársaik gondolkodása „alapvetően egy picit expanzívabb” volt, így most nehezebben kezelik a geopolitikai sajátosságok változása miatti visszaszorulást.  Az államtitkár kérdésre válaszolva úgy vélekedett,

Szent István kora óta stabil alapon állnak, de néha hektikusak a magyar-német kapcsolatok,

amelyekben meghatározó erejű a geopolitikai kontextus. Hozzátette: ha Berlin a Brexit utáni Európai Unióban vezető szerepre tör, akkor nem fordulhat másfelé, „mint a Németországról délre és keletre eső területek irányába”.    

Németországban a nagykoalíció 16 éve eljellegtelenítette a jobboldalt

Andreas Rödder német történész, a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetem professzora arról beszélt az eseményen: a Németországban 16 éve fennálló nagykoalíció miatt a politikai viták a spektrum szélein jelentek meg az utóbbi időben.    

Hangsúlyozta: noha sokan elöregedettnek, porosnak, csökevényesnek tartják ezt az eszmerendszert,

a konzervatívok olyan változásokokat akarnak, amelyek jók az embereknek, hiszen elfogadják az átalakulást és alakítani akarják azt.    

Kiemelte: változni, modernizálódni kell, de az utóbbiból túl sok volt a nagykoalíció ideje alatt, hiszen „Németország utolsó megmaradt néppártja”, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) ez idő alatt abban reménykedett, hogy riválisai táborából próbálja pótolni a tőle elforduló választókat.    

Andreas Rödder szerint ez „inkább volt igazodás balra, mint aktív modernizáció, a saját alapokon állva”, a folyamat pedig egyszerre jelent problémát a párt és a demokrácia számára. „Elegem van a nagykoalíciókból” – jelentette ki, hozzátéve, arra van szükség, hogy magát világos politikai vonalakkal megmutató kabinet alakuljon Berlinben.

(MTI)

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2021. július 30. 15:04
"ha Berlin a Brexit utáni Európai Unióban vezető szerepre tör, akkor nem fordulhat másfelé, mint a Németországról délre és keletre eső területek irányába" Mi lenne, ha Berlin ezúttal megülne a picsáján? Csak a változatosság kedvéért.
olajfa1
2021. július 27. 21:06
Teljesen igaz, és realitásokat írt!
Gintonic68
2021. július 27. 20:54
Most akkor jöjjön a zöld - vörös koala, lássuk a nagy NDK megalakulását! :)
B_kanya
2021. július 27. 20:39
"Németországban a nagykoalíció 16 éve eljellegtelenítette a jobboldalt" Osztrákisztánban is, ha megbukott/leszavazták a szoci kormányt, akkor a következő ciklusban ők a kisebbik kormánypárt voltak. Ha az ÖVP-t, akkor azok voltak kisebbik koalíciós partner. 1-2 ciklus után ez a következmény nélküli ország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!