El País: Brüsszel őszig blokkolja a magyar helyreállítási alapot

2021. július 28. 14:47

A spanyol lap szerint a helyreállítási terv szigorú vizsgálata azt is mutatja a tagállamoknak, hogy Brüsszel szigorúan ellenőrzi az uniós kifizetéseket.

2021. július 28. 14:47
null

Az El País arról ír, hogy a Brüsszel és Budapest közötti folyamatos tűzpárbaj eredményeként Magyarország egészen a nyár végéig nem jut hozzá a helyreállítási alaphoz. Az Európai Bizottság ugyanis továbbra is blokkolja azt a 7,2 milliárd eurós összeget, amelyért cserébe a korrupció elleni harc megerősítését és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére szóló ígéretet vár az Orbán-kormánytól.

Több mint kéthetes tárgyalássorozat végén kedden Brüsszel bejelentette, hogy Magyarország végre késznek mutatkozik „a konstruktív közös munkára”. A magyar és a lengyel helyreállítási forrás visszatartása egybeesik az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy megfékezze a két tagállamnak

az uniós alapértékeket megkérdőjelező politikáját,

amelynek eredményeként diszkriminálják a lakosság egy részét a szexuális orientációjuk miatt.

A cikk szerint a késlekedés alkalmat nyújt Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, hogy elkerülje azt a kényelmetlen helyzetet, hogy egy 7,2, illetve egy 36 milliárd euróról szóló csekket nyújtson át Orbán Viktornak, illetve Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek. A magyar és a lengyel helyreállítási terv szigorú vizsgálata azt is mutatja a tagállamoknak, hogy Brüsszel szigorúan ellenőrzi az uniós kifizetéseket, egyúttal Brüsszel időt is nyer az Orbán-kormánnyal való összecsapásban. A Bizottságnak szándékában áll ugyanis az Európai Unió Bíróságához fordulni annak a törvénynek az ügyében, amely tiltja az LMBTI-közösséggel kapcsolatos tartalmak terjesztését kiskorúak körében, és amely Ursula von der Leyen szerint szégyenletes és diszkriminatív.

A lap kitért arra, hogy a Bizottságnak 2 hónap állt rendelkezésére a helyreállítási tervek vizsgálatára, ez Magyarország esetében július 12-én telt le, de válasz nem érkezett.

Magyarország sokáig ellenállt a határidő meghosszabbításának,

kedden azonban beleegyezett abba, hogy további többhetes alapos vizsgálatnak tegye ki magát. Brüsszel nem hajlandó felfedni, hogy pontosan melyek a vitás pontok Magyarországgal szemben, csak arra szorítkozik, hogy 11 vizsgálati pontot tartalmaz a helyreállítási alapról szóló előzetes megegyezés. 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kacsamalyom
2021. július 30. 11:03
Ennyi kretént egy rakáson mint ez a Unijó! Deviáns,elmebetegek homokozója.
brekker
2021. július 29. 18:47
Ha már lúd, legyen kövér! Miért nem jövő év őszéig blokkolja?
hátakkor
2021. július 29. 09:37
Pont egy éve qrva sűrgős volt a nagy kötvénykibocsátás..
CsakOlvas
2021. július 28. 22:27
Brüsszel komoly politikai fegyvert ad az EU-szkeptikusok kezébe ezzel a sokadik sokszoros mércével, főként, hogy még csak nem is a kohéziós alapokkal játszik, hanem a helyreállítási alappal, politikai feltételekhez kötve azt. Egész egyszerűen másfajta érdekcsoportokhoz küldi a "kivételezett" államokat, nyilvánvaló a szakadás veszélye, hiszen az EU alapvetően gazdasági érdekközösség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!