Karikó Katalin: A Szputnyiknál és az AstraZenecánál másik oltás kell a harmadik dózishoz

2021. július 20. 09:18

A tudós mást javasol, mint a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

2021. július 20. 09:18
null

A Telex arról ír, hogy bár a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta Kásler Miklós harmadik oltásra vonatkozó felvetése után (Kásler javaslata: harmadjára az első kettőtől eltérő vakcinával oltsanak), hogy mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, ezért ők nem javasolják az oltóanyagok felcserélését és kombinált alkalmazását. A Pfizerrel együttműködő vállalat, a BioNTech alelnöke, Karikó Katalin némileg eltérő véleményt fogalmazott meg az ügyben.

A vektorvakcinákat előnyös lehet keverni

Karikó az RTL Klub Híradójának azt válaszolta a vakcinamixre vonatkozó kérdésükre, hogy „például az AstraZeneca és Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de

akármilyen vakcina után.”

Rusvai Miklós víruskutató is úgy gondolja, hogy a vektorvakcináknál, vagyis a Szputnyik és az AstraZeneca esetében kifejezetten előnyös lehet, ha a harmadik vakcina különbözik, ugyanis szerinte harmadik vagy negyedik oltásra ezek az adenovírusok már nem tudják „kifejteni a hatásukat, nem tudják letermeltetni a koronavírus tüskefehérjét, mert nem érnek célba” – mondta az RTL Klubnak.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aspektus
2021. július 20. 21:30
Na akkor egy immunológus is mond valamit: http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/immunologus__nem_adhatok_ujra_a_vektorvakcinak URL:medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/immunologus__nem_adhatok_ujra_a_vektorvakcinak De nem kell ehhez immunológus, csak végig kell gondolni, hogy hogyan működik. Azt meg úgy hívják, hogy JÓZAN PARASZTI ÉSZ.
iIonah
2021. július 20. 21:00
Ez egyre jobb.
silenceCZ
2021. július 20. 16:47
a kérdések kérdése, hogy minek 3. oltás Szputnyik után? Messze a legjobban működik...
ergo07
2021. július 20. 15:01
Karikó Katalin nem szólhat a más elven működő vakcinákról, mert egyúttal céget is képvisel. Ha lenne egy valóban független laboratórium - pl az eu létrehozhatott volna ilyet, de nem us folytatom -, az nyilatkozhatna a keresztoltásokról. Szerintem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!