Az EU bírósági főtanácsnok zöld utat adna a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásnak

2021. december 02. 10:33

A bíróság az esetek nagy többségében a főtanácsnoki indítvánnyal megegyező ítéletet hoz.

2021. december 02. 10:33
null

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa szerint megfelel az uniós jognak a Brüsszel által beterjesztett jogállamisági mechanizmus. Ezzel a rendszerrel felfüggeszthetik az uniós pénzek kifizetéseit, ha rendszerszintű visszaéléseket tapasztalnak – olvasható az Euronews cikkében.

A portál szerint Magyarország és Lengyelország keresetében azt kérte, a törvényszék mondja ki, hogy a rendszer jogellenes. A mostani javaslat még nem a végső ítélet, azonban

a bíróság az esetek nagy többségében a főtanácsnoki indítvánnyal megegyező ítéletet hoz.

A főtanácsnok véleménye szerint kiemelten fontos a jogállamiság védelme az Unióban, így a mechanizmusról szóló jogalkotói döntés az uniós intézmények mérlegelési jogkörébe tartozik, tehát a döntés nem minősíthető tévesnek.

A pénzügyi korrekciót a jogsértő tagállamnak kell viselnie

A főtanácsnok ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rendeletet nem a jogállamiság valamennyi megsértésére kell alkalmazni, hanem csak azokra, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az uniós költségvetés végrehajtásával. A dokumentumban azt is hangsúlyozzák, hogy

az esetleges pénzügyi korrekciót a jogsértő tagállamnak kell viselnie, és azt nem háríthatják át azt források a végső kedvezményezettjeire.

Címlapkép: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tölgy
2021. december 02. 16:15
Ha bevezetik a "jogállamisági mechanizmus", akkor mint magyar rémisztő fehér képződmény - az üldöztetésem miatt - politikai menedékjogot kérek a zejunál nagyságrendekkel demokratikusabb Oroszországban. Nem lennék egyedül...
tölgy
2021. december 02. 15:54
Az EUB főtanácsnokának ítéletjavaslata szembemegy az Alapszerződéssel! Ha a magyar kormány tudomásul veszi a sorosbirkák ítéletét, akkor olyan pártot fogok keresni, amelyik ebből az őrültek házából kivezet bennünket. Elég volt a diktatúrából! Még nem telt el 30 év sem és egy új, alattomosabb, gazemberebb Moszkva ural bennünket.
kulalak
2021. december 02. 15:41
Kellene egy recesszió. Komolyan mondom. A gazdaság urai rálépnének ezeknek a technokratáknak a tökeire és néhány évig nyugtunk lehetne. Sajnos a recesszió minket is érintene. Más ötletem nincs.
kronosz85
2021. december 02. 14:05
Jó, hát akkor mi nem fizetünk be semmit az EU-nak, ilyen egyszerű. Még lehet anyagilag jobban is jönnénk ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!