Megállapodást kötött az OLAF és a Legfőbb Ügyészség

2022. február 11. 10:57

Mindkét fél kiemelte, hogy az uniós pénzeket érintő bűnügyi visszaéléseket kiemelten fontosnak tartják.

2022. február 11. 10:57
null

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és a magyar ügyészség együttműködést kötött. Az MTI-nek kifejtette a Legfőbb Ügyészség, hogy „a mostanáig a közös érdekek és célok alapján történt munka kereteit ezentúl a munkamegállapodás formálisan is biztosítja.”

Még tavaly januárban fogadta Polt Péter legfőbb ügyész hivatalában az OLAF főigazgatóját, Ville Itälä-t. A találkozón a felek megerősítették, hogy

az uniós pénzeket érintő bűnügyi visszaélések kapcsán a szervezetek közötti hatékony információcserét és együttműködést továbbra is kiemelten fontosnak tartják.

Emellett megállapodtak abban, hogy az eddig is jól működő szakmai kapcsolat formális megerősítése érdekében együttműködési megállapodást dolgoznak ki, melynek a véglegesítésére most került sor.

Az elkészült munkamegállapodást az OLAF részéről Ville Itälä főigazgató, míg a Legfőbb Ügyészség részéről dr. Polt Péter legfőbb ügyész írta alá.

Az együttműködési megállapodás legfontosabb területe

Az OLAF és a Legfőbb Ügyészség közötti együttműködés legfontosabb területei a kölcsönös információcsere, az operatív segítségnyújtás. A megállapodás több közös képzési lehetőséget és technikai segítségnyújtást is lehetővé tesz.

Az OLAF-fal való együttműködés segíti a Legfőbb Ügyészség Európai Ügyészséggel kötött munkamegállapodásában foglaltak teljesülését. Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, de a magyar ügyészség – a részt nem vevő országok közül elsőként és eddig egyetlenként – 2021 áprilisában munkamegállapodást kötött az Európai Ügyészséggel, a közös működés érdekében.

Az ügyészség kifejtette, hogy az OLAF az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem állapít meg, bűnügyi bizonyítást nem végez.

Erre sem felhatalmazása, sem pedig eszköze nincsen.

Az OLAF kutatásainak eredménye

A magyar ügyészség – bár erre nincs törvényi kötelezettsége – a mindig követett protokoll szerint az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendelte a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték.

Az OLAF legutóbbi, 2020-ra vonatkozó éves jelentéséből kitűnik, hogy a magyar ügyészség az OLAF ügyek 67%-ában emelt vádat. Ez a szám kimagasló eredmény, hiszen közel a duplája a 37%-os uniós átlagnak.

Az OLAF egyre többször olyan ügyben tesz igazságügyi ajánlást, amelyben már folyik Magyarországon nyomozás. A legutóbbi két év valamennyi ajánlása kapcsán folyamatban volt már a nyomozás.

Az igazságügyi ajánlások száma évről évre csökken: 2016-ban 10, 2017-ben 6, 2018-ban 4, 2019-ben 3, míg 2020-ban és 2021-ben 2-2 ajánlás érkezett.

A magyar ügyészség és az OLAF szorosan együttműködik, mind vezetői, mind szakértői szinten rendszeresek a találkozók.

(MTI-OS)

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2022. február 11. 13:32
Hűha! Csekkatka nem akadalyozta meg, elfelejtettek neki szólni?
AROON
2022. február 11. 13:02
A botmixer válaszát várom erre!
sasszem
2022. február 11. 11:40
CSEKK KATALIN!
llnnhegyi
2022. február 11. 11:18
Remek időzítés! Hajrá Magyarország!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!