Jávor Benedek: A kormány mondja fel a Paks2 szerződést!

2022. február 28. 16:07

A Párbeszéd uniós tanácsadója arra szólította fel a kormányt, hogy mondja fel a Paks2 beruházásról szóló szerződést.

2022. február 28. 16:07
null

Jávor Benedek egy hétfői online sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az EU és más nemzetközi szereplők által bevezetett szankciók miatt a projekt gyakorlatilag megvalósíthatatlanná vált. A volt EP-képviselő azt is hozzátette, hogy aki egy kicsit is racionálisan gondolkozik, az tisztában van vele, hogy az Oroszországtól való függést erősítő projektek nemcsak az adott uniós tagállam, hanem az egész unió biztonságpolitikáját is aláássák.    

A politikus azt állította, hogy a kabinet az elmúlt években elmulasztotta végrehajtani azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé tették volna, hogy az ország energiabiztonságát Paks2 nélkül is biztosítani tudják a 2030-as évtizedre. Az általuk elvárt teendőket sorolva azt mondta, hogy nem halogatható a szélerőművek „gyakorlati tilalmát” kimondó jogszabályok visszavonása. A tanácsadó azt is elvárja, hogy a döntéshozók készítsenek elő egy legalább háromszáz milliárd forintos éves költségvetésű épületenergetikai programot. Hozzátette, hogy fel kell számolni a megújuló energiaforrások alkalmazását nehezítő jogszabályokat és a lehető leghamarabb ki kell írni egy új, még a 2010-ben visszavontnál is jóval nagyobb szélerőmű-tendert.    

Akik az elmúlt években kitartóan erőltették a „zsákutcás” Paks2 projektet, azoknak vállalniuk kell a személyi konzekvenciákat, miközben meg kell vizsgálni, hogy hogyan lehet felelőssége vonni azokat, akik elsősorban felelősek azért, hogy a „magyar energiabiztonságot veszélybe sodorták” – fogalmazott Jávor Benedek.

(MTI)

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. március 01. 09:53
A szél pedig ideológiai okokból fog fújni a nap pedig éjjel is süt majd, alaperőművekre meg nincsen szükség. Legfeljebb majd veszünk onnan, ahol éppen fúj a szél és süt a nap. Ha ez sem megy, akkor sorba kötrjük a morált és megyünk gyalog, mert áram nélkül a villamos sem csenget. Amúgy az LMP számba vehetne minden orosz techológiával működő berendezést és ideológiai okokból azokat is kikapcsolhatná és ideje lenne minden orosz államolgárt marhavagonba rakni és elküldeni Kijevbe.
Feri70
2022. március 01. 08:31
Ez nagyon hülye, nem lát tovább az orrától. Ennek a háborúnak előbb utóbb vége lesz. Akkor pedig mindenki tülekedni fog az orosz piacon. Paks-ra nem az oroszoknak hanem nekünk és neked is szükséged van. Persze lehetne alternatívát is javasolni, de az ellenzék ilyet nem szokott.
amca
2022. március 01. 08:19
Felröfögött Magyarország 9 458 745.sz.,senkije... Valami Jámbor Benedek sic
linkeloe
2022. február 28. 23:03
Korábban sem volt normális,de amióta Újhülye veszi fel helyette a júniós bért, + költségtérítést, azóta teljesen megbomlott!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!