El País: Lavrov népének Magyarország az egyik legnagyobb szövetségese az EU-n belül

2022. július 22. 10:01

A spanyol lap azt írja, Ukrajna ismét másodrangú Orbán Viktor kormánya számára.

2022. július 22. 10:01
null

Magyarország ismét elhatárolódik az EU-tól, hogy több gázt kapjon Oroszországtól (2022.07.21.) Az El País beszámolt arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvába látogatott azzal a feladattal, hogy az idei évre további 700 millió köbméter földgázt szerezzen Magyarországnak. Szergej Lavrov (orosz külügyminiszter) fogadta Szijjártót Moszkvában, és azt válaszolta a megkeresésre, hogy „azonnal megvizsgálják a kérést”. A cikk úgy fogalmazott, hogy Lavrov népének Magyarország az egyik legnagyobb szövetségese az EU-n belül, míg Ukrajna ismét másodrangú Orbán Viktor kormánya számára. „Megérkeztünk Moszkvába. Két feladatunk van: biztosítani, hogy lesz földgáz a magyar embereknek és nyomatékosítani, hogy minél előbb békét akarunk” − idézte a cikk a magyar diplomácia vezetőjének Facebook-bejegyzését.

Szijjártó egy nappal az után látogatott Moszkvába, hogy

az Európai Bizottság energiaspórolásra szólított fel

a Moszkvával szembeni „gázháborúval” fenyegető télre készülve. Szijjártó hangsúlyozta, hogy országa nem érdekelt abban, hogy a világ blokkokra osztódjon fel, és Budapest azt akarja, hogy minél előbb béke legyen. Szemben az uniós tagállamok többségével, amelyek Brüsszel ajánlását követve piaci áron szerzik be a földgázt, a magyar MVM hosszú távú szerződést kötött tavaly szeptemberben a Gazprommal évi 4,5 milliárd köbméter földgázról 15 éven át, ami további 10 évre meghosszabbítható.

Szijjártó kijelentette: „a fizikai valóság az, hogy Európában képtelenség ilyen mennyiségű földgázt vásárolni az orosz források nélkül”. Hozzátette: a korábban egyeztetett mennyiség elegendő lenne normál időkben, de tudjuk, hogy most nem normál időket élünk. A cikk kitért arra, hogy Orbán Viktor kormánya volt a júniusban elfogadott szankciós csomag egyik legnagyobb ellenzője az Európai Unióban. Orbán egyike volt azon európai vezetőknek, akik meglátogatták Vlagyimir Putyint,

mielőtt csapatait Ukrajnába küldte volna.

A magyar miniszterelnök, aki megerősödve jött ki az áprilisi választásokból, pezsgővel koccintott Putyinnal a „békemissziója” során, és bírálta a 2014 óta alkalmazott uniós szankciókat. Orbán szerint ezek több kárt okoztak Magyarországnak, mint Oroszországnak, és a magyar kormányfő nem is változtatott azóta a véleményén. Hat napja azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió „tüdőn lőtte magát” az Oroszországgal szembeni hatalmas szankciókkal.

(Fotó: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2022. július 21-én.MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fecoka
2022. július 23. 15:25
Dehogy másodrendű, huszadrendű. És ez így van rendjén.
ArmaGedeon
2022. július 23. 12:40
Hogy Ukrajna másodrangú az inkább dicséretes, lenne mert nyilván és ésszerűen nekünk a saját hazánk az elsőrangú! De az Eu.-s libsik számára is csak sokadrangú Ukrajna, ellenben az USA-val akiknek a seggét nyalják örökké.. A háború előtt még elítélték az ukránokat a korrupciójuk és kisebbség ellenes politikájuk miatt. Akkor most mi ez a tudathasadás az euban?
feketepemete
2022. július 22. 21:20
Oroszország fontosabb kereskedelmi partner számunkra mint ukrajna, ezt gondolom józan paraszti ésszel könnyen belátható, bár a nyakatekert libsi gondolkozás szerint a háború miatt minden erőnkkel ukrajnát kellene támogatnunk és az oroszokat szankcionálni. De miért is? Főleg hogy az ukránok maguknak (és az usa-nak) köszönhetik ezt a helyzetet... Azt tudtátok hogy az eu-ba igyekvő ukránoknál a második fizetési eszköz a dollár, nem az euró?
erdei nyezega
2022. július 22. 18:25
mivel a magyar nép eredetéből fakadóan az oroszok a legközelebbi testvéreink( amit eltitkolnak).....így aztán nem kétséges.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!