Egyelőre nincs szó az óraátállítás eltörléséről, pedig a döntés már megszületett

2022. október 22. 15:38

Idén a téli időszámítás október 30-án, vasárnap kezdődik: az órák mutatóit hajnali 3-kor 2-re állítjuk vissza.

2022. október 22. 15:38
null

Az EU-ban már megszületett a döntés az óraátállítások eltörléséről, ám a tag tagállamok arról még nem határoztak, hogy a téli vagy a nyári idő marad – írja a 24.hu. De felvetődik az is, hogy az energiaárak elképesztő növekedése miatt nem kellene-e megtartani a mostani rendszert.

A nyári időszámítást a XX. század háborúi miatt vezették be energiatakarékosságból, az országai fokozatosan tértek át a téli és a nyári idő váltogatására. A cél az volt, hogy a mindennapi tevékenységünket jobban összehangoljuk a nap mozgásával, amivel elsősorban a világításhoz használt elektromos áramból tudunk spórolni. Ám

mára a megtakarítás elenyészővé vált a hátrányok mellett:

az emberi szervezetet nagyon megterheli az évi kétszeri váltás.

A 2010-es évektől egyre több állam törölte el az óraátállítást, az Európai Parlament pedig 2019-ben úgy döntött: két évet hagy a tagoknak annak eldöntésére, melyik időszámítást válasszuk. De azóta sem sikerült megegyezni. Először a koronavírus-járvány miatt nem foglalkoztak vele, most pedig az Ukrajnában zajló háború, a rezsiválság és egyéb okok miatt beláthatatlan távolságba került a döntés.

A téli időszámítás idén október 30-án, vasárnap kezdődik: az órák mutatóit hajnali 3-kor 2-re állítjuk vissza. Egy órával korábban fog sötétedni, viszont reggelenként ugyanennyivel korábban kel a nap – tájékoztat a 24.hu.

Nyitókép: Hosszú expozíciós idővel készült képen átállítja karórájának mutatóit egy nő 2021. október 30-án. A téli időszámítás október 31-én kezdődik, az órákat hajnali háromkor kettő órára kell visszaállítani.MTI/Mónus Márton

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. október 26. 05:08
"Egyelőre nincs szó az óraátállítás eltörléséről, pedig a döntés már megszületett" Olyan ez mint a globális klímacélok.
alphaville
2022. október 23. 19:49
Most vissza kell állítani majd a télire (azaz az eredetire), aztán nem kellene tovább bohóckodni ezzel.
Akitlosz
2022. október 23. 15:03
"A cél az volt, hogy a mindennapi tevékenységünket jobban összehangoljuk a nap mozgásával," A nap nem mozog. Hanem telik. Amire a névtelen tudatlan és műveletlen alkalmatlan szerző gondolt az a Nap.
tetx
2022. október 23. 12:53
Pedig a kérdés ezerszer fontosabb mint fuckrajna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!