Axióma: Több veszély is leselkedett a család intézményére a történelem során (videó)

2022. december 28. 09:56

Az Axiopédia sorozat második részében a család fogalmát tisztázták. 

2022. december 28. 09:56
null

„Az ember természeténél fogva társas lény, egyedül nem is tudna fennmaradni a természetben. Ezért közösséget alkot a legközelebbi rokonaival, amit kezdetben a szokásjog szabályozott. A család magánjogi formája és jellemző létszáma az idők során folyamatosan változott,

Legalapvető funkciója a vérségi leszármazás biztosítása és a biztonság megteremtése” – hangzott el a videóban.

Több veszély is leselkedett a család intézményére

Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy „a család intézményére a történelem során több veszély is leselkedett. Az első veszélyt az ipari forradalom jelentette: a szülők innentől kezdve kevesebb időt tölthettek gyermekeikkel, s így csökkent az érzelmi biztonság, de a rájuk gyakorolható befolyás mértéke is”.

Majd azzal folytatták, hogy „a következő veszélyt a jóléti állam jelentette: kötelező közoktatás, a nyugdíj és a szociális ellátórendszerek kiépülése aláásta a család szolidaritási funkcióját” – idézte fel az Axióma.

A videót teljes terjedelmében alább tekinthetik meg:

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ChatBot
2022. december 29. 17:56
A családokra a pedofilokat mentegető katolikus egyház és a magánéletbe beavatkozó populista politika a két legnagyobb veszély.
FreeEurope
2022. december 28. 12:35
Lebontják a nemzeteket, a kisebb-nagyobb közösségeket, a családot és még az egyén biológiai/érzelmi integritását is. Marad így egy fogalmatlan, kiszolgáltatott ember massza, aki könnyen irányítható, és majd szolgálni fogja azt a kb. 3%-nyi elitet, akik tőlük távol éldegélnek a saját külön kis luxus világukban. Legalábbis ilyesmi lehet az elképzelés.
Draco Paladin
2022. december 28. 11:24
Nálunk a fő veszély most a fidesz buzikultúrája, Szájer Jocóval, Gazsiőrmesterrel, DajcsTomporral.
Box Hill
2022. december 28. 11:11
"A bolsevikok legnagyobb tévedése a magántulajdon eltörlése mellett a család elleni támadás volt. A nőt nem anyának és feleségnek, hanem felszabadítandó házi rabszolgának tekintették, hogy aztán, mint munkásnőt ipari rabszolgává silányíthassák, megfosztva legszentebb hivatásától, az anyaság gyakorlásától, a gyermeket nem a szülők, hanem a társadalom tulajdonaként kezelték, az abortuszt törvényileg engedélyezték, a házasságtörést szabad szerelemnek hívták, a válás teljes szabadságát követelték, az otthont kommunaházakkal helyettesítették. Mindezt rögtön a hatalomátvételüket követő első három évben követték el az ember ellen, olyan káros eredményeket produkálva, amelyeket magának a nagy Sztálinnak kellett visszacsinálnia." (B. Varga Judit, történész-muzeológus, 2018. július 07.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!