Gulyás Gergely: Magyarország mindenki másnál többet tett azért, hogy a megállapodás a Bizottsággal létrejöjjön (VIDEÓ)

2022. december 12. 17:16

Nagy baj, ha „ezekben az ügyekben nem a tények számítanak, hanem az, hogy egy ország kormánya szimpatikus vagy sem” – hangsúlyozta a miniszter.

2022. december 12. 17:16
null

Az európai egység megőrzése a cél, mert ha a vitákban nem a tények számítanak, hanem az, hogy egy kormány szimpatikus vagy sem, akkor az szét fogja verni az Európai Uniót – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter A merész igazság Magyarországról című podcastben.

Az elmúlt hetek uniós vitáit tekintve nem arról van szó, hogy egy országgal történik-e valamilyen méltánytalanság, hanem az az alapvető kérdés, hogy különböző médiaelvárások, politikai elvárások felül tudják-e írni a tényeket. Mert ha „lefejtjük ezeket a jelenlegi támadásokat a valóságról, vagy megpróbáljuk a valóságot függetleníteni a politikai támadásoktól”, akkor azt látni, hogy az Európai Bizottság egészen sajátos módon a magyar választásokat követően két nappal indított kondicionálási eljárást Magyarország ellen – hangoztatta.

Közölte: nem szerencsés időzítés, hogy a Bizottság a választások egyértelmű eredménye után két nappal indította az eljárást,

Magyarország teljesítette az elvárásokat

 A miniszter emlékeztetett: megpróbálták mindezt jogi alapon kezelni, ezért a Bizottsággal kötöttek egy megállapodást, hogy mi az a 17 pont, amelyet Magyarországnak teljesítenie kell.

Hangsúlyozta: „mi ezeket teljesítettük”, és itt alakult ki egy politikai vita, amelyből a bizottság sem tudta magát kivonni.
De ha ezekben az ügyekben nem a tények számítanak, hanem az, hogy egy ország kormánya politikailag szimpatikus vagy sem, közelebb áll-e a főáramhoz vagy távolabb, akkor ez előbb-utóbb szét fogja verni az Európai Uniót - vélekedett.

Hozzátette: ilyen értelemben nem magyar érdekről van szó, vagy a magyar-EU kapcsolatokról, hanem európai érdekről, ezért van tétje ennek a vitának.

Nem változtat az Európai Bizottság: továbbra is visszatartanák a Magyarországnak járó pénzeket

Mint arról a Mandiner is írt, a keddi Ecofin vitán került sor arra, hogy megvitassák többek között Magyarország helyreállítási alapjának jóváhagyását, a jogállamisági eljárás lezárását és a 7,5 milliárd euró befagyasztását, a jogállamisági eljárás ügyében a tagállamok pedig abban maradtak, hogy felkérik az Európai Bizottságot egy új javaslat elkészítésére.

„Az európai érdek az, hogy Európa képes legyen megőrizni azt az egységet”

Gulyás Gergely szerint az európai érdek az, hogy Európa képes legyen megőrizni azt az egységet, amely a döntéshozatalban szükséges.

Magyarország mindenki másnál többet tett azért, hogy a megállapodás a Bizottsággal létrejöjjön,

de úgy tűnik, hogy a bizottság nem képes objektív módon véleményt alkotni, amikor politikai fenyegetés áll fenn az Európai Parlament részéről, ezért a kondicionalitási eljárás ügyében leginkább a tanácsra lehet számítani - mondta.

„Az orosz válságban a magyar álláspontot divat tévesen feltüntetni”

A miniszter szerint „az orosz válságban a magyar álláspontot divat tévesen feltüntetni”, mert ha objektív módon tüntetnék fel, akkor kiderülne, hogy a „politikai minősítések helyett mi éppen a tényszerűségre koncentráltunk".

Kifejtette: nem vitás, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát, és ez nemzetközi jogot sértő agresszió. Azonban az energiára kivetett szankciók politikája az európai gazdaságot lehetetlen, vagy legalábbis nagyon nehéz helyzetbe hozta, és véleménykülönbség áll fenn ezen a ponton – mutatott rá.

Közölte: „miután az ellenfelek nem érdekeltek abban, hogy ezt korrekt módon bemutassák”,

Ez a kapcsolat annyiban különleges, hogy Közép-Európának az egykori szovjet táborhoz tartozó országai nagyobb mértékben függenek az orosz nyersanyagtól, de ezzel nincs egyedül Magyarország, és „bár a csehek és a szlovákok, amikor küzdeni kellett a mentesítés eléréséért, akkor kevésbé látszottak az első sorban harcolni, de utána örömmel fogadták a kivételt, vagy a mentesítést, amit ők is megkaptak a mi küzdelmünknek köszönhetően” – közölte.

Fontos a nemzeti konzultáció

Gulyás Gergely elmondta: fontos a nemzeti konzultáció, amely most nemcsak egy belpolitikai kérdésről szól, hanem az európai szankciókról.

Senki nem gondolta, hogy válasz nélkül kellene hagyni az orosz agressziót, de azt az alapelvet, „hogyha én valakit büntetni akarok, akkor olyan büntetést kell találni, ami jobban fáj annak, akit megbüntetek, mint annak, aki büntet", érdemes lett volna követni - közölte. Hozzátette: de ezt akkor, amikor az energetikára vonatkozó szankciókat bevezették, nem követték.

A közös európai érték a demokrácia, és Magyarországnak 1990 óta hasonlóan erős legitimációval, társadalmi felhatalmazással rendelkező kormánya nem volt, mint a jelenlegi ciklusban az Orbán-kormány.

Ez segít az európai vitákban. „Ha elfogadjuk a jelző nélküli demokráciát, ami a Lisszaboni Szerződésben van, akkor azt is elfogadjuk, hogy a népakaratnak megfelelően létrejött kormányokat tisztelni kell” – jelentette ki.

Magyarországon sokszínű sajtó van

Elmondta: ezzel van baj Európában, elsősorban azért, mert az európai sajtó egy hangon képes csak beszélni, „és egy balliberális, zöld ideológiát erőltet mindenhol”.

Magyarországon sokszínű sajtó van, amely sokkal több politikai véleménynek ad teret megjelenésre, mint Nyugat-Európában bárhol, és ez teszi lehetővé, hogy itt valós választási alternatívák legyenek - vélekedett.

Közölte: Nyugat-Európában kénytelenek megfelelni annak a sajtónyomásnak, amely egy irányból jön, egyhangú, meghatározott témákat részesít előnyben, bár ezek egyre távolabb vannak az emberek életétől.

Dollárbaloldal: ÁSZ-vizsgálatot kezdeményeztek

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közérdekű bejelentéssel fordult az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) a „baloldal külföldi finanszírozása" ügyében. A kormánypárti politikus az MTI-nek csütörtökön elküldött videónyilatkozatában lépését azzal indokolta, hogy újabb „aggasztó részletek" derültek ki a „baloldal külföldi finanszírozásával" kapcsolatban, az ügyben felmerül a tiltott pártfinanszírozás alapos gyanúja.

Hallgat a nyugat-európai média a baloldal kampánypénzeiről

Gulyás Gergely közölte: Magyarországon egy választási kampányban egy pártszövetség több milliárd forintos támogatást kapott külföldről.

Ez a gyakorlat még azoknak is vállalhatatlan, akik ezt a támogatást folyósították annak érdekében, hogy a magyar választásokat külföldről befolyásolják, és a jelenlegi kormányt megbuktassák – mondta.

Úgy vélte, ilyen botrányról kizárt, hogy ne tudósítana a világ összes nagy lapja, ha a kormánypártok környékén merült volna fel.

Ehhez képest itt van egy konkrétan elismert, bizonyított eset, nyilvánvalóan példátlan és durva törvénysértés, és az egész nyugat-európai média elhallgatja – jelentette ki.

A teljes beszélgetés alább tekinthető meg:

(MTI)

Nyitókép: Gulyás Gergely Facebook-oldala

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. december 12. 21:00
Mert csicska a narancssárga vezetés. És unionista. A pofája persze nagy, de csak a szája jár. Nemhogy nem akar szabadulni a gyarmati létből, de még több országot akar Brüsszel alá beszervezni.
figyelő4322
2022. december 12. 20:39
Persze, hogy igaza van Gulyás úrnak. Magyarországon már mindenki tudja, még a legszélsőségesebb libernyákok is. Ők örülnek is annak, hogy az EU-ban MINDEN pofára megy - csak éppen arra nem számítottak, hogy a nép kitart a Fidesz mellett.
Mankel
2022. december 12. 19:02
Hát haver több ezer milliárd forintért cserébe nem lehetnétek kicsit szimpatikusabbak?
vbandi
2022. december 12. 18:55
Befizetéseket azonnal leállítani. HUXIT ADDIG MINDEN VÉTÓ!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!