„A csehek veszítették a legtöbbet, a magyarok a legkevesebbet” – lengyel lap a válságról

2022. december 21. 17:46

Magyarország kivételével egyik fejlett országban sem tartott lépést a béremelkedés az áremelkedéssel – írják.

2022. december 21. 17:46
null

Az RMF24 nevű lengyel lap beszámolt egy friss kutatásról, amelyből az derül ki, hogy a lengyel bérek vásárlóereje egyre kevesebbet ér. Mint írták, 

A lengyel átlagfizetésből egyre kevesebbet lehet vásárolni, de – az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) legfrissebb adatai szerint – más fejlett országokban az infláció miatt az átlagfizetések vásárlóereje még gyorsabban csökken”.

Megjegyezték, a lengyelek eléggé jól védekeztek az infláció ellen, de csak hazánkban nem emésztette fel az áremelkedés a béremelkedést. Mint írták, „a lengyel fizetések elég jól védekeznek az infláció ellen. Magyarország kivételével valamennyi fejlett országban a béremelkedés nem tartott lépést az áremelkedéssel, de a legtöbb OECD-országban az infláció gyorsabban emészti fel a bérek értékét, mint Lengyelországban.”

„A csehek veszítettek a legtöbbet, a magyarok a legkevesebbet”

Mint írták, a nyugati világban Magyarország a kivétel, ugyanis nálunk az OECD kutatása szerint nem csökkent a bérek reálértéke. „Az infláció Magyarországon még magasabb, mint Lengyelországban, de a bérek az év során kétszer olyan gyorsan nőttek, mint nálunk” – írták. A másik véglet a kutatás szerint a csehek, ahol a legerősebben csökkent a reálérték.

A reálbérek éves változása. 2022. szeptember <br> Forrás: OECD.
A reálbérek éves változása. 2022. szeptember
Forrás: OECD.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 242 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bradanek
2022. december 22. 08:06
Kinek, mit intézett a kormánya.
Zolcsika
2022. december 22. 05:41
Az én bérem nem emelkedett 27%-kal mint az infláció. És szerintem sok magyarnak sem. Akkor, hogy a picsába nem romlik a fizetésem reálértéke?
kitiltott
2022. december 21. 22:51
86:4 .. Van még kérdés Ildikó ?
zoles
2022. december 21. 21:22
Na, köcsög libsik, megint szoptatok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!