Áldozati póz, monstre gyűlöletkeltés és szerencsétlennek mondott magyarok – Dániel Péter 10 éve él Izraelben

2023. január 14. 18:00

Ügyvéd, szélsőbalos botrányhős, aki úgy véli, valamiféle szabadságharcot folytat a tengerparton. Portrénk a botrányos kijelentéseiről és rongálásairól elhíresült Dániel Péterről.

2023. január 14. 18:00
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

10. éve él Izraelben, számára – amint arról a napokban értekezett – „a magyarországi rideg valóság, a korrupt orbáni diktatúra reménytelensége már csak halvány emlék”. Ezt az emléket azonban mégis napi rendszerességgel feleleveníti, hogy sajátos értelmezési keretrendszerében születő bölcsességeit hazaüzenje a „magyar ugarra”. Dániel Péter nem viccel: kőkeményen hisz abban, amiről írogat. 

Amikor nem reprezentatív felmérést készítünk a Mandiner szerkesztőségében arról, mióta is nélkülözi a magyar politikai élet fizikai valójában Dánielt, még a közéleti kérdésekben jártas kollégák is meglepődnek a helyes megfejtésen. „Már tíz éve?! Kevesebbre tippeltem!” – hangzik a tipikus válasz, talán azért, mert a jogász úgy ment el, hogy egy kicsit azért itt maradt. Mi pedig úgy gondoltuk, a tizedik évforduló tiszteletére portrét rajzolunk róla és átnyújtunk egy csokrot azokból a gyöngyszemekből, amelyekkel megörvendeztetett minket – és a Mandiner hűséges olvasóit. 

De ki is az a Dániel Péter?

Végzettsége szerint jogász, aki itthon ügyvédi praxist épített fel. Szakterülete a nemzetközi jog. Az Index korábban úgy jellemezte őt mint „ügyvéd és botrányhős” – sietve tesszük hozzá, nem alaptalanul. Dániel Péter ugyanis nem csak a közösségi médiában elkövetett kirohanásaival hívta fel magára a figyelmet az évek során. 

2010-ben kaszinótojással kente össze a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, többször ketchuppal és mustárral rongálta meg „az alkotmány asztalát”, 2012-ben pedig vörös zománcfestékkel öntötte le a Kerekiben felállított Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába táblát akasztott „Tömeggyilkos” és „Háborús bűnös” feliratokkal. A garázda tett után büszkén pózolt a kamerának. A szentendrei ügyvédet az első fokon eljáró bíróság még meg is dicsérte (nem vicc, a bíró szerint szobrokat festékkel leönteni „erkölcsileg pozitív tartalmú” – bizonyára előre látta a woke-mozgalom amerikai aranykorát), másodfokon azonban 200 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá. 

Dániel Péter az általa megrongált Horthy-szobor előtt. Fotó: Facebook, Dániel Péter akkori közösségi oldala.
Dániel Péter az általa megrongált Horthy-szobor előtt. Fotó: Facebook, Dániel Péter akkori közösségi oldala.

Néhány hónappal később már Izraelből jelentkezett. Korábbi nyilatkozataiban pedzegette, hogy szívesen költözne oda,

arról beszélt, hogy magyar identitását egyre inkább elnyomja zsidó identitása

és hébert kezdett tanulni (állítása szerint a Jobbikból távozó Szegedi Csanáddal közösen). 2013 tehát a nagy költözés éve volt, amikor beszámolója szerint hónapokig csak nyelvet tanult, délutánonként pedig a tengerparton sétált.  

Kísérletek lejáratásra

A magyar közélet iránti vonzalma azonban a Közel-Keleten sem hagyta nyugodni. Folyamatosan kommentálta a hazai eseményeket és a tőle megszokott (olykor kifejezetten alpári) stílusban becsmérelte azokat, akiknek a világnézete eltér az övétől. Mindez odáig fajult, hogy

az 1956-os hőst, Wittner Máriát is becsmérelte,

egészen pontosan prostituáltnak nevezte, amiért Wittner a bírósághoz fordult. Dániel ellen rágalmazás miatt folyt magánvádas eljárás, amit ő sietett kihasználni arra, hogy áldozati pózba vághassa magát. Arról lamentált, hogy valójában üldözik őt, perét pedig politikai eljárásnak tekintette. Nem is sietett megjelenni a tárgyalásokon. Amikor az elfogatóparancsot kiadták ellene, már nem Magyarországon élt. 

A vállalhatatlan megjegyzés miatt még az ügyvédi kamara is eljárást indított vele szemben, sőt, ekkor vált véglegessé, hogy a Gyurcsány Ferenc által alapított friss párt, a Demokratikus Koalíció sem kér belőle. És ha már Gyurcsány: az egyik legemlékezetesebb videó, amelyen Dániel Péter szerepel, éppen az, ahol a Gyurcsány Ferencet évértékelője után kísérő és kérdező sajtómunkások hada hirtelen elsodorja az éppen nyilatkozó és politikai ikonját lelkesen éltető ügyvédet, ellehetetlenítve a dicshimnusz folytatását és meglehetősen zavarba hozva őt. Dániel még egy jókora tockost is kapott egyiküktől. 

No, de vissza a Wittner-ügyhöz. Azt még Dániel is érezte, hogy ezúttal talán túlságosan elvetette a sulykot, így egyszer bocsánatot kért Wittner Máriától a megjegyzése miatt, később azonban megismételte azt, kiegészítve a „köztörvényes” jelzővel. Távollétében 180 óra közmunkára ítélték. 

Az általa képviselt hangnem és a sűrűn használt kifejezések egyébként még a Facebook mércéivel is soknak bizonyultak,

közösségi oldalát a vállalat gyűlöletbeszéd miatt törölte.  

Hozzá kötődik egy hamar zátonyra futott lejáratókampány is. Dániel 2021 tavaszán hamisított fotómontázst állított össze Semjén Zsoltról, akit két védett gólya kilövésével vádolt a képhez fűzött szövegben. Mindenki láthatta persze, hogy a ránézésre is nevetséges kollázs egyszerű kamu – az eredeti képen a miniszterelnök-helyettes, mint az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, egy mérgezés után felgyógyult parlagi sast engedett éppen szabadon. 

Emlékezetes volt, amikor ugyanazon év őszén azzal állt elő, hogy valójában ő az Ördög ügyvédjeként elhíresült blogger. Akkor azt állította, hogy erről bizonyítékokat is küldött a magyar hatóságoknak, s hogy Izrael nem adja majd ki Magyarországnak. Ám az Ördög ügyvédje pár nappal később hanyag eleganciával nyugtatta meg a kedélyeket, amikor azt írta,

 Diktatúrázik és medvéknek szurkol

Az üldözött szerepében azóta is előszeretettel tetszelgő Dániel Péter (aki minden további nélkül ismét elhagyhatta Magyarországot, amikor éppen hazalátogatott) közösségi megnyilatkozásai azóta is a gyűlöletcunami mintapéldányai. Bejegyzéseiben örömmel minősítgeti mindazokat, akik nem szélsőbalról tekintenek a világra, vagy hajlamosak konzervatív értékeket vallani. 

a terrorelhárításnál nemzetüket szolgálók „pribékek”, a jobboldal pedig úgy, ahogy van, egyet jelent a fasizmussal. 

Tusványos alatt azt remélte, medvék ölnek majd meg jobboldali politikusokat, a kormánypártok szavazóit pedig „agyatlan, gerinctelen és gátlástalan” csőcseléknek nevezte. Azon már meg sem lepődünk, hogy azokat az újságírókat, akik alapvetően egyetértenek a jobbközép kormány politikájával, nemes egyszerűséggel „talpnyaló, hazug zugfirkászoknak” minősíti.

A magyar nép (szinte sohasem nemzet, legfeljebb, ha „össznemzeti szégyenről” értekezik) azonban mostanra eposzi jelzőt is kapott Eilat ikonikus alkotójától:

minket együttesen „szerencsétlennek” nevez.

Bár megígérte, hogy mindenkit meghív egy pohár pezsgőre és egy szelet áfonyatortára, amint megbukik az Orbán-kormány, ezt jó ritmusérzékkel röviddel azután tette, hogy a Fidesz-KDNP besöpörte sorozatban negyedik kétharmados győzelmét is. De aggodalomra semmi ok: bizonygatja, hogy addig folytatja harcát, amíg csak kell, így bátran számíthatunk további Facebook-posztokra a tengerpartról. 

Nyitókép: Facebook, Dániel Péter oldala

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
newyork-2
2023. november 02. 00:17
Mekkora csicska vagy Péter, hogy még napokkal később is ide okádtál, hogy látszólag tiéd legyen az utolsó szó..... Most egyébként hogy ízlik Izrael,hogy a hamasz bármikor becsengethet?
dr. Dániel Péter ügyvéd
2023. január 23. 10:38
Na mára ennyi volt az oktatás. Most pedig kuss minden fideszes féregnek!
syphax
2023. január 18. 07:31
"..Dániel Péter 10 éve él Izraelben..." EZ IGY PONTATLAN MEGFOGALMAZÁS. ÚGY PONTOS: "d.p.--ISTENNEK HÁLA--már 10 éve Izraelben RONTJA A LEVEGŐT". Tegye is ugyanigy...sokáig!
forgácsdömöcskölő
2023. január 16. 17:41
EZ DÁNIEL IMPI PÉTER EGY NAGYON KRETÉN! JANUÁR HATODIKÁN HALT MEG AZ APÓSA DE AZÉRT A SZENNYET TOVÁBBRA IS OKÁDJA Mély fájdalommal tudatom minden kedves rokonnal, baráttal, egykori bajtársaival és ismerőseivel, hogy szeretett Apósom, Dobos Árpád, 75 éves nyugállományú katonatiszt 2023. január 6-án sajnos tragikus hirtelenséggel elhunyt. A végső búcsúztatására Egerben kerül majd sor, katonai tiszteletadással, 2023. január 23-án délben, 12.00 órakor az egri Király utcai urna temetőben. A gyászoló család, felesége, lányai, fia, unokái, illetve más rokonai is gyászolják.... könnyű legyen Neki a hant és nyugodjék békében! R.I.P. Baruch dayan ha'emet! dr. Dániel Péter https://www.facebook.com/photo?fbid=1640394566394430&set=a.114883912278844
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!