Vége az ingyen Facebooknak: itt az újabb felvonás, vizsgálat indult a Magyar Telekom szerződésmódosítása miatt

2023. január 26. 09:34

A Mandiner is többször foglalkozott a napokban azzal, hogy tavasztól számos népszerű közösségi oldal „fizetős” lesz, pontosabban ezentúl csak adatforgalom terhére lesznek használhatók. Az ügy legújabb fejleménye, hogy a médiahatóság vizsgálatot indított a Magyar Telekomnak a nullás díjszabású ajánlatok kivezetéséről szóló szerződésmódosítása miatt.

2023. január 26. 09:34
null

Néhány hét, és eltűnnek Magyarországon a mobilszolgáltatásokhoz kapcsoló nullás díjszabású csomagok. Az ezekbe tartozó alkalmazások ezentúl csökkenteni fogják az adatkeretet, tehát ebből a szempontból fizetni kell majd például a Facebook, a Messenger és az Instagram használatáért is – írtuk meg múlt hétvégén, egy későbbi cikkünkben pedig azt is összeszedtük, pár hónap múlva már csak mely applikációk lesznek az adatforgalmunk terhére használhatók. A lista itt érhető el.

A médiahatóságnak is lépnie kellett

Friss hír az ügyben, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) tudomására jutott: a Magyar Telekom pontatlanul tájékoztatta előfizetőit a nullás díjszabású ajánlatok kivezetéséről. A telekommunikációs cég ismertetőjéből hiányzott a jogszabály szerint kötelező tartalmi elemek jó része. Emellett az előfizetőket megillető jogokról sem szólt a dokumentum, ezért

az NMHH máris vizsgálatot indított az ügyben.

A hatóság – mint arra a honlapján közzétett tájékoztatóban emlékeztetett – az európai uniós joggal való összhang megteremtése érdekében még tavaly ősszel arra kötelezte a szolgáltatókat, hogy 2022. november 15. napjáig szüntessék meg a nullás díjszabást tartalmazó összes ajánlatuk értékesítését. Azt is előírták, hogy 2023. március 31-ig módosítsák az érintett előfizetői szerződéseket, kivezetve azokból minden olyan nullás díjszabású elemet, amely a megkülönböztetésmentesség tilalmába ütközik.

Mit tapasztalnak majd az előfizetők?

Az NMHH a közleményében arra is kitért, hogy pontosan mire számíthatnak az érintett ügyfelek néhány hét múlva. A felhasználók „a nullás díjszabás kivezetését követően tapasztalni fogják, hogy a korábban nullás díjszabás alá eső tartalmak a továbbiakban csökkenteni fogják felhasználható adatkeretüket. Ezáltal megnövekedhet a havi adatigényük, amelyet nagyobb adatcsomag választásával, másik díjcsomagra áttéréssel vagy akár szolgáltatóváltással orvosolhatnak” – írta a hatóság, hangsúlyozva ugyanakkor: a nagyobb adatforgalom nem feltétlenül jelent többletköltséget, érdemes a szolgáltatók ajánlatait körültekintően megvizsgálni.
A választást az is segítheti – jegyezték meg –, hogy

az érintetteknek a változás miatt joguk van azonnali hatállyal felmondani előfizetői szerződésüket.

Persze újabb nullás díjszabású szolgáltatásra már nem tudnak majd szerződést kötni, azonban élhetnek akár a szolgáltatóváltás lehetőségével, és a számhordozás lehetőséget ad arra is, hogy a korábbi telefonszámuk mindeközben ne változzon.

Bírósági döntés áll a nullás díjszabás kivezetése mögött

Az Európai Unió Bírósága 2021 szeptemberében mondta ki, hogy a nullás díjszabás kereskedelmi gyakorlata összeegyeztethetetlen a nyílt internetről szóló rendeletben foglalt kötelezettséggel, mely szerint az internet-hozzáférési szolgáltatóknak minden forgalmat és alkalmazást egyenlően kell kezelniük, üzleti érdekből nem különböztethetik meg és nem kezelhetik másként az egyes internetes forgalmakat. „Az ítéletek azon alapulnak, hogy a nyílt internetről szóló rendelet az internet-hozzáférési szolgáltatók számára az internetes forgalom megkülönböztetéstől, korlátozástól vagy beavatkozástól mentes, egyenlő bánásmódot biztosító általános kötelezettségét írja elő. Ettől semmilyen esetben sem lehet az e szolgáltatók által alkalmazott kereskedelmi gyakorlatok vagy a végfelhasználókkal kötött megállapodások útján eltérni. A bizonyos tartalmakat előnyösebb elbánásban részesítő nullás díjszabású ajánlatok tekintetében a megkülönböztetésmentesség és egyenlő bánásmód nem valósul meg, hiszen ezekhez képest az összes többi tartalmat használók hátrányosabb helyzetbe kerülnek” – idézte fel a bírósági döntést az NMHH.

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2023. január 26. 15:49
Látszat ez vagy a valóság? Innen Szentendréről úgy látszik a dolog, hogy ha a zsidók finganak egyet, a kormány nem győzi a választókat a szag felé terelni. Vajon eljön az az idő valaha, hogy az "illetékes elvtárs" ilyenkor ordítva közli, hogy haramiák most aztán kifelé az országból!
18.0 fok
2023. január 26. 12:47
szemrebbenés nélkül folytatja a mandiner a hazudozást.
Brandon the great Negro
2023. január 26. 11:39
Eddig is adatforgalom terhére lehetett csak használni ezeket az alkalmazásokat.
hlaci83
2023. január 26. 11:10
Milyen ingyen Facebooknak van vége? Fizetős lett? Az ilyen félrevezető címekért büntetnék..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!