Kocsis Máté: Orbán Viktor arra kérte a Fidesz-frakciót, hogy támogassa a finn és svéd NATO-csatlakozást

2023. február 23. 15:34

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Egyesült Államok és Magyarország érdeke nem találkozik egymással.

2023. február 23. 15:34
null

Kihelyezett frakcióülést tartottak a kormánypártok, az Index összefoglalója szerint az eseményt követő sajtótájékoztatón Kocsis Máté egyértelművé tette:

mindenkivel szemben érvelni fognak, aki bele akarja sodorni Magyarországot a háborúba,

az amerikai nagykövet pedig számos nyilatkozatában erre törekszik. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: van egy amerikai érdek, amit a nagykövet képvisel, tiszteletben tartják, hogy van ilyen, de van magyar érdek is,

– fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Határozat születik a magyar álláspontról

Kocsis Máté leszögezte, nyomás alatt van az ország azok részéről, akik bele akarják sodorni Magyarországot is a háborús konfliktusba, ez a nyomás jellemzően politikai, de a „dollárbaloldalra” gondolva anyagi érdekeltség is lehet a dologban. A Fidesz frakcióvezetője szerint most már a magyar Országgyűlésnek is olyan határozata lesz, amely a magyar álláspontot rögzíti.

Világossá tette, hogy a magyar érdek felett semmi nem áll,

minden humanitárius segítséget megadnak, Oroszország agresszióját elítélik, de ez nem egyenlő azzal, hogy veszélybe sodorják az országot.

„Vita volt”

Arra a kérdésre, hogy a svéd és finn NATO-csatlakozással kapcsolatban milyen arányban volt megosztott a frakció, Kocsis Máté azt válaszolta: nincs ilyen szám, vita volt. Arról még nem döntött hivatalosan a frakció, hogy támogatják-e a csatlakozást, a miniszterelnök arra kérte a frakciókat, hogy támogassák.

A javaslatnak azonban vannak ellenzői.

Annak kicsi esélyt ad Kocsis Máté, hogy végül ne támogatnák a parlamentben a két ország csatlakozását. De az érintett országok politikusainak alaptalan vádaskodásai nincsenek rendjén. Simicskó István megerősítette, hogy a KDNP is támogatni fogja a két ország csatlakozását, de vannak fenntartások, aggályok amiatt, hogy eszkalációt jelenthet a svédek és a finnek NATO-csatlakozása.

A szankciókról

Kocsis Máté kérdésre elmondta: a legfontosabb árstop a rezsivédelem. A kormány fog majd arról beszélni, hogy még milyen eszközei lesznek a rezsivédelemnek. A Fidesz-frakció támogatja a kormányt abban, hogy év végére egy számjegyűvé csökkentsék az inflációt. Azt kifejtette, hogy az uniós szankciós politika mindenhol inflációt okozott, a szankciók mindenkinek vakvágányt jelentenek. A magyar inflációs mutatók most tetőznek, innentől kezdve csökkenni fog az infláció.

A háború veszélyéről

Sajtóhírek szerint a frakcióülésen a miniszterelnök a Fidesz-KDNP ellenfeleinek nevezte „a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat, amelyek a Biden-adminisztrációból, a háborúpárti brüsszeli bürokratákból és háborúpárti politikusokból állnak, a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt, amit Orbán Viktor szerint kilóra megvettek, és csak azt teszik, amit a megbízóik kérnek”.

A kérdésre, hogy ha a Biden-adminisztráció ellenfél, akkor Oroszország micsoda, Kocsis Máté azt válaszolta: mindenkit ellenfélnek tartanak, aki rá akarja venni az országot arra, hogy belesodródjon a háborúba.

Szigorítanak a gyermekvédelmi törvényen

Az Index arról kérdezte Kocsis Mátét, hogy Orbán Viktor évértékelőn elhangzott ígérete szerint – amikor arról beszélt, hogy Magyarországon kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének –, várható-e, hogy újabb javaslatot/javaslatokat nyújtanak be?

–  válaszolta Kocsis Máté, aki elmondta: rossz aktualitása van az ügynek. Különösen nehezen viselik gyermeknevelőként, hogy bár a jog számos eszköze védi a gyermekeket, mégis vannak, akik ezeket ki akarják játszani. A szülők jogai, dolgai, lehetőségei prioritást élveznek. Kocsis Máté

elvárja az államtól, hogy ehhez minden eszközt megadjon.

Jogilag bonyolult helyzetről van szó, a következő javaslat számos területet érinteni fog, a részletekről időben tájékoztatást fog nyújtani.

 – jelentette ki Kocsis Máté. Hozzátette: a baloldalnak és a brüsszeli elitnek is vesszőparipája ez az ügy, komoly támadást várnak az irányukból, az őszi ülésszakon nyújthatják be a gyermekvédelem ügyében az új javaslatot.

Orbán: a pedofíliára nincs bocsánat

Idei évértékelő beszédének végén Orbán Viktor kitért a Krúdy Gyula Angol–Magyar Két Tanítási nyelvű Általános Iskola volt pedagógiai asszisztensének ügyére: „Mindenki hallott róla, hogy az egyik iskolánkban miféle gyalázatos dolog történt. Az ember nem is érti, miért nem szakad le az ég, miért nem nyílik meg a föld, hogy elnyelje azt, akinek ott lenne a helye.” A miniszterelnök kijelentette: a pedofíliára nincs bocsánat,

a gyerek szent és sérthetetlen, a felnőtteknek pedig az a dolguk, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék.

Azt is mondta, hogy Magyarországon kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének. „A jogszabályok megvannak, a hiányzók pedig meglesznek, de ebben az ügyben még a legelszántabb kormány sem tud egyedül sikerrel járni. Itt mindenkire, szülőkre, nagyszülőkre, édesanyákra és édesapákra, pedagógusokra és nevelőkre is szükség lesz. Mert a genderpropaganda nem egy jópofa marháskodás, nem egy szivárványos dumcsi, hanem a gyermekeinkre leselkedő legnagyobb veszély. Azt akarjuk, hogy hagyják békén a gyerekeinket, mert ami sok, az sok. Efféle dolgoknak semmi, de a világon semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon és különösen nincs az iskoláinkban” – fejtette ki Orbán Viktor.

Nyitókép: Facebook

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zorroro
2023. február 23. 22:34
1. Tavaly azt hazudták, azért halasztják a ratifikálást, mert "társadalmi egyeztetés" zajlik. A "társadalmi egyeztetés" nyilván befejeződött. 2. Novák ugyanis tegnap Varsóban aláírt egy dokumentumot a NATO-főtitkár jelenlétében, hogy Magyarország (is) szükségesnek tartja a finnek és svédek minél gyorsabb csatlakozását. 3. Majd másnap bejelentették, hogy a fidesznyák frakció tagjai mégis vitatják a svédek és finnek NATO-alkalmasságát, ezért kiutaznak azt leellenőrizni... Ez egy kormány? LÓKUPEC! Egy szavát se szabad elhinni...
nempolitizálok
2023. február 23. 21:18
Ha kétségei lennének valakinek a libbant diktatúrákat illetően, egy hsz a youtube-ról: "Üdv Kanadából. Jómagam 21 éve húzom itt az igát. Sajnos az ilyen horror történetek mindennaposak ebben az országban, ez egy demokráciának álcázott totalitáriánus diktatúra. " (Többször letartóztattak egy 16 éves srácot mert azt mondta, hogy csak 2 nem van és a dragsterek nem az ovikba valók)
Sulammit
2023. február 23. 20:26
Küldöttség megy a svédekhez és a finnekhez is jövő héten, tájékozódni és elmondani a szemétkedéseikről a véleményünket.
ViolaViola
2023. február 23. 19:35
Gyalázat. Ezt kár volt leközölni. A Fidesz máris árnyékba került.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!