Magyar EP-képviselő: A finnek és a svédek megértették az üzenetünket

2023. március 08. 15:54

Az volt az elsődleges célunk, hogy több tiszteletet követeljünk Magyarországnak, a magyar embereknek – mondta a Mandinernek Schaller-Baross Ernő.

2023. március 08. 15:54
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

„Az Országgyűlés küldöttségének az volt az elsődleges célja, hogy több tiszteletet követeljünk Magyarországnak, a magyar embereknek, választóknak, és ezzel párhuzamosan több tiszteletet követeljünk a tényeknek” – mondta a Mandinernek nyilatkozva Schaller-Baross Ernő fideszes európai parlamenti képviselő, a finn NATO-csatlakozás kapcsán Henlsinkiben tárgyaló magyar delegáció egyik képviselője.

A politikus a mai találkozót követően kifejtette: azt kérték, hogy ha a Magyarországgal, országunk alkotmányos berendezkedésével kapcsolatban, vagy jogállami kérdésekben megszólalnak skandináv politikusok, akkor

a tényekre hagyatkozzanak, és ne uszítsanak!

Ezzel ugyanis nemcsak a magyar politikusokat sértik meg, hanem a választókat is, akik a jelenleg is kormányzó nemzeti-keresztény kormányt többször is nagy többséggel megválasztották. „Határozott üzenettel érkeztünk, és ezt sikerült is átadnunk a tárgyalópartnereinknek, akik megértették a mondanivalónkat” – fogalmazott.

Magas szinten 

A delegáció elérte az elsődleges célját – értékelt az EP-képviselő, aki fontos gesztusnak nevezte, hogy magas szinten találkoztak a magyar delegációval a finnek és a svédek is. Mindkét országban nemcsak a parlament elnökei, de a törvényhozás minden nagyobb pártjának képviselője jelen volt az egyeztetéseken, sőt mindkét ország külügyminiszterével is tudtak találkozni.

„A tárgyalásokon elmondtuk, hogy tisztában vagyunk vele: mindkét skandináv ország nagyon erős hadsereggel rendelkezik” – közölte a politikus De ettől függetlenül meg kell állapítanunk azt is, hogy míg az EU egy értékeken alapuló, döntően gazdasági együttműködés, addig a NATO katonai szövetség. Ha pedig mi egymásért szeretnénk egy ilyen szövetségben harcolni, akkor elvárható, hogy

a mindenkori politikai vitákon felül ne vonják kétségbe az értékeinket és a nemzeti önrendelkezésünkhöz való jogot.

Nem készen kaptuk a demokráciát

„Fontos üzenet az is, hogy mi Magyarországon a demokráciát nem készen kaptuk, meg kellett érte küzdenünk. Mi a kommunizmust követően visszatértünk Európába, abba a szövetségi rendszerbe, ahol a helyünk van. A partnereinknek is világosan jeleztük, hogy amikor olyan vélemények jelennek meg, hogy hazánkban elnyomó rendszer működik, akkor tudniuk kell, hogy a Fidesz valójában épp egy diktatúra ellenében alakult” – hívta fel a figyelmet Schaller-Baross Ernő.

A politikus utalt a finn külügyi bizottság alelnöke, Erkki Tuomioja negatív véleményére, akiről épp a Mandiner írta meg, hogy milyen erős kommunista befolyásokkal rendelkezett. Az ő véleményében semmi nem tükröződött abból, amit mi tapasztaltunk – hangsúlyozta a fideszes EP-képviselő. 

A magyar delegáció kedden Svédországba látogatott, Hende Csaba az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke elégedett volt a találkozóval, ami szavai szerint barátságos hangulatban telt.

A finn és svéd látogatás céljait Kövér László, az Országgyűlés elnöke világította meg. Mint mondta, Svédország és Finnország a legválogatottabb jelzőkkel sértegette Magyarországot éveken keresztül; ezek tisztázása miatt indul delegáció Skandináviába, mielőtt hazánk ratifikálja a két ország NATO-csatlakozását.

 

Nyitókép: a magyar delegáció tárgyalása Helsinkiben (Fotó: Schaller-Baross Ernő/Facebook) 

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. március 09. 19:11
Szar gyáva csicskák vagytok, a köpcös geci, vétótlan főnökötökkel együtt. Szarrá szopattak benneteket, ti meg gazsuláltok és jópofiztok, mintha nem csicskaléngost kaptatok volna szíves vendéglátás helyett. Az ukránok detto. Kapcarongyai vagytok bárki szar magyargyűlölő alaknak.
gekk
2023. március 09. 12:18
Te nyomorult moslék senki!!! Nem készen kaptátok a demokráciát? Hanem?!!!!!Te barom, neked milyen harcot kellett megvívnod? Azt hogy elég kádárkáder maradjon a hatalomban, többek között a fideszben is? Hogy a kádár rendszer ostobasága, mocskossága miatt összeomlott, kivérzett országba azért legyen elég régi jó elvtárs, amik igaz "elrontottak" sok mindent, de majd most, a következő években az emberek hátán majd megint részt vehetnek mindenben, persze a szokásos felelősséggel, vagyis semilyennel, a szokásos juttatásokkal, tehát minden földi jóval az ország vezetésében. Moslékzabáló barmai az országnak, mikor takarodtok már végre el?!!!
taminol
2023. március 09. 09:42
Szerintem arra várunk, hogy provokáljanak minket és nyugodtan nemmel szavazhassunk.
madar299
2023. március 09. 08:25
Tuttira nem értettek meg semmit , csak azt várják hogy megszavazzuk a tagságukat , akkor majd még nagyobbra tekerik a hangerőt ! Embereket meggyőzni csak "tankkal" lehet /pl. 1956/ !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!