Valami hiba csúszhatott a strasbourgi gépezetbe – elemző a Mandinernek

2023. április 19. 16:45

Szikra Levente nem számít arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésének bármilyen hatása lesz az uniós hozzáállásra gender-témában.

2023. április 19. 16:45
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Szokatlan döntést hozott nemrégiben az Emberi jogok Európai Bírósága, amelyre publicistánk, Francesca Rivafinoli hívta fel a figyelmet.

A történet egy nőnek született német állampolgárról szól, aki időközben átoperáltatta magát, ám később abbahagyta a hormonkezelést és spermadonor segítségével gyermeke fogant. Ám mégis azt kérte, hogy őt a gyermek apjaként jegyezzék be.

A bíróság azonban elutasította a kérést, szerinte ugyanis mindegy, mi áll a szülő személyijében; a leszármazást illetően

a gyermeket világra hozó személy egy nő (az anya), a nemző személy pedig egy férfi (az apa)”.

Aktivista szerep

Szikra Levente az Alapjogokért Központ elemzője a Mandinernek kifejtette: a döntés lényegében azt rögzíti, hogy a német állam nem sértett jogot azzal, hogy anyaként jegyezte be azt a magát transznak nevező személyt, aki gyermeket szült, de utólag „nemet változtatott”. Az ítéletet a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága hozta, amely nem az Európai Unió, hanem az attól független Európa Tanács intézménye. Feladata elvileg olyan egyéni alapjogi sérelmek orvoslása, melyeket az érintett személy hazájában nem kezeltek megfelelően. Ezzel szemben a valóságban sokszor ez a bíróság is aktivista szerepbe helyezi saját magát, és olyan területeken is a nemzetállamok önállóságát próbálja csorbítani, amihez semmi köze nincs – hívta fel a figyelmet Szikra Levente.

Így szerinte a mostani ítélet ennek fényében

szabályt erősítő kivétel, úgy is mondhatnánk, hogy valami hiba csúszhatott a strasbourgi gépezetbe.

Egy fecske nem csinál nyarat

Annak ellenére tehát, hogy maga az ítélet örömteli, nem érdemes eltúlozni a jelentőségét, hiszen egyrészt evidenciák rögzítése nem kell, hogy kiemelkedő esemény legyen, másrészt a bíróság általános gyakorlata sajnos nem áll ilyen közel az evidenciákhoz – szögezte le az elemző, megjegyezve, hogy egyébként Németországban az ügy elindulása óta jogilag is bevezették a harmadik nemet, így továbbra sem közeledik a józan észhez a német jogrendszer.

Az elemző nem számít arra, hogy ennek a bírósági döntésnek bármilyen hatása lesz az uniós hozzáállásra gender-témában.

Részben azért nem, mert ez nem egy uniós intézmény döntése, de az talán jelentősebb körülmény, hogy

az EU minden intézménye elkötelezte magát a genderpárti álláspont mellett.

Sokáig tagadták, hogy ez összefügg a nekünk járó uniós források kifizetésével, de mostanra világossá vált, hogy a gyermekvédelmi törvénnyel van baja Brüsszelnek, nem a magyar jogállamisággal. Azt, hogy ezt már ők sem tagadják, az európai baloldali sajtó viselkedése is bizonyítéka, legutóbb például a BBC riportere említette a gyermekvédelmi törvény megváltoztatását a források megszerzésének feltételeként.

A döntés hatásáról röviden tehát annyit, hogy egy fecske nem csinál nyarat – összegzett Szikra Levente.

A jobboldal a józan ész talaján 

Az elemző szerint legfeljebb politikai vitákban hivatkozhat egy ilyen ítéletre a magyar kormány. Az EU Bírósága előtt zajló per, melyhez 15 tagállam és az Európai Parlament is csatlakozott, egészen más tárgyról szól: arról, hogy egy tagállam hozhat-e szigorú szabályokat a kiskorúak védelme érdekében.

Szikra Levente sajnálatosnak nevezte, hogy a genderkérdésben ennyire ideológia által vezérelten járnak el az uniós szervek, de ez nem példátlan: a háború és a szankciók témájában is ugyanezt láthatjuk. Ahogy a hamarosan Budapesten megrendezésre kerülő CPAC konferencia megmutatja majd, a jobboldalt viszont összeköti, hogy a józan ész alapján ítéli meg ugyanezen kérdéseket – húzta alá.

Fotó: illusztráció/gettyimages

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbkbkb
2023. április 19. 22:19
Hosszabb ideje folyik a vita az apa és az anya értelmezéséről. Véleményem szerint itt óriási és méltatlan mellőzésben részesül az előző generáció, amely nélkül mi sem lennénk. Kérem az illetékeseket, hogy foglljanak abban is állást, hogy a nagyapa férfi-e, ill. a nagyanya nő-e. /Sajnos sokszor már csak voltak./
Csubszi
2023. április 19. 20:58
Akinek méhe van, az nő, akármilyen is a külseje. Aki meg azt állítja, hogy férfi szülhet, az hülye! Ennyi!
roughneck
2023. április 19. 19:49
Most jon majd a kinos magyarazkodas: Hat, nem igazan tudtuk, hogy ez a kicsoda most micsoda... :-))
-Zsolt-
2023. április 19. 18:30
A melegek körében senkit nem izgat, senki nem foglakozik ennyit és ilyen mélységben ezzel, mint hogy Strassburgban valakit anyának ítéltek, mint ti és a mandiner magát nőnek kiadó "Francesca" Trombitása. 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!