Peterson a magyaroknak: Ti közelebb vagytok a szovjet múlthoz, nem vagytok annyira fogékonyak a radikális baloldal illúzióira

2023. április 21. 07:45

A kanadai sztárpszichológus – aki május 9-én Budapesten előadást tart a Papp László Sportarénában – az Indexnek azt mondta, sokan azt hiszik, akkor lesznek boldogok, ha mindent megkapnak, de a boldogság nem így működik.

2023. április 21. 07:45
null

Jordan B. Peterson három fő tulajdonságot emelt ki az Indexnek adott interjújában, amit különösen értékel a magyarokban, és összességében a kelet-európai emberekben. Ti, kelet-európaiak, közelebb vagytok a szovjet múlthoz, így jobban érzékelitek a valódi szabadság jelentőségét, és nem vagytok annyira fogékonyak a radikális baloldal illúzióira, mint a nyugat-európai és észak-amerikai emberek – mondta a kanadai sztárpszichológus. S hozzátette, a magyarok képesek ellenállni az „utópisztikus, központosító világnézetnek”, amely szintén pozitív tulajdonság. Ezenkívül még a kulturális hagyományok iránti tiszteletünket említette meg, ami szerinte

egyre inkább hiányzik vagy büntetik a nyugati világban.

Peterson május 9-én Budapestre is ellátogat, előadást tart a Papp László Sportarénában. Az előadás vezérfonala a Túl a renden című könyv szabályai lesznek, és betekintést ígér az új művébe is. A kérdezz-felelek részre 40 percet szán, és ezt a felesége fogja moderálni.   

A lap megkérdezte tőle, milyen tanácsot adna a magyar embereknek. A pszichológus azt válaszolta, hogy a legfontosabb a világos célok megfogalmazása, hiszen csak az érhet célba, aki tudja, merre tart. Javasolja, vessünk számot magunkkal, határozzuk el, hol szeretnénk tartani az életben öt év múlva. Ebben nagy segítség lehet, ha sorra vesszük az életünk fontos területeit, mint a

család, karrier, barátság, párkapcsolat,

és leírjuk, számunkra mi lenne az ideális életünk eme aspektusaiban.  

Peterson nagy hibának tartja, hogy a célok kitűzését nem tanítják az iskolában, pedig saját tapasztalatai szerint ezzel a gyakorlattal megfelezhető az egyetemről kihulló diákok száma, és az osztályzatok 35 százalékkal javulnak, majd azt is elmondta, sokan azt hiszik, akkor lesznek boldogok, ha mindent megkapnak, de a boldogság nem így működik. Akkor jön, amikor látod, hogy egy értékes cél felé haladsz.

A pszichológus szerint a feltételezés, hogy a túlnépesedés miatt elkerülhetetlen az ökológiai katasztrófa, nemcsak tudományosan megalapozatlan, de valójában embertelen és a népirtás határát súrolja. Az energiaválság miatt – ami szinte teljes mértékben a förtelmes zöld energiapolitika következménye – már így is 300 millió embert teszünk ki az éhhalál veszélyének.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2023. április 23. 07:25
"A kanadai sztárpszichológus"! Remélhetőleg jó drágán méri magát! A jövő képét, a praktikus, és kevésbé praktikus tanácsaival kidobhatja! Sorsunk eleve elrendeltetett, ellene semmit sem tehetünk... Erről valamivel nagyobb, hitelesebb név nyilvánult meg, erre készüljetek: KARL MARX egy levelében Baruch Levy-hez, idézve a Review de Parisból 1928, június 1, 574 oldal: "A zsidó nép egészében lesz a saját megváltója.. A világuralmat más fajok megsemmisítésével fogja elérni és egy világköztársaság alapításával, amelyben mindenütt csak a zsidóknak lesznek állampolgári jogai. Ebben az Új Világban Izrael gyermekei lesznek a vezetők és ellenzék nem lesz."
Akitlosz
2023. április 22. 14:46
"A pszichológus szerint a feltételezés, hogy a túlnépesedés miatt elkerülhetetlen az ökológiai katasztrófa, nemcsak tudományosan megalapozatlan, de valójában embertelen és a népirtás határát súrolja." Farkasból egy is sok. Emberből nyolcmilliárd is kevés. Van ám értékrend! Úgyhogy akkor elmondom a csodapszichológusnak, hogy a gigapoliszokban egymás hegyén-hátán, kukacokon és húsmentes húson tengődő, közlekedésükben korlátozott, a hatalom által megfigyelt és elenőrzött emberek tízmilliárdjai NEM LESZNEK BOLDOGOK. Kívánom neki, hogy soha ne tapasztalja ezt meg!
Akitlosz
2023. április 22. 14:40
"Peterson nagy hibának tartja, hogy a célok kitűzését nem tanítják az iskolában," Az iskolákban az életben fontos és hasznos dolgokat nem igazán szoktak tanítani. Egy egész életen át haszontalan, az iskola után semmikor, sehova, semmire nem kellő dolgokat annál inkább.
Akitlosz
2023. április 22. 14:34
"A pszichológus azt válaszolta, hogy a legfontosabb a világos célok megfogalmazása, hiszen csak az érhet célba, aki tudja, merre tart. Javasolja, vessünk számot magunkkal, határozzuk el, hol szeretnénk tartani az életben öt év múlva" Az én világos célom már öt éve is az volt, hogy nyáron körutazást tegyek az Androméda ködben. De egyszerűen nem találni oda utazást szervező utazási irodát, sem menetrend szerinti járatokat, de még csak az űrhajóját sem akarja senki sem bérbe adni egy ilyen úthoz. Ember tervez isten végez, vagy ki, de nem az ember. A környezet alapvetően behatárolja az elérhető célokat. Azt hiába tűzi célnak ki egy vagy négymillió magyar Magyarországon, hogy alkalmazottként ugyanannyi, ugyanolyan munkáért ugyanakkora bért kapjon, mint egy német, egy amerikai. Ez a cél távolabb van ide, mint az Androméda köd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!