Idén sem jutott semmire az ellenzék az időköziken

2023. május 24. 13:29

A baloldal tiltakozik a választási törvény módosítása ellen, pedig az eddigi eredményeik alapján lehet, hogy nekik is jobb, ha jövő júniusig nem kell megmérettetniük magukat.

2023. május 24. 13:29
null
Baranya Róbert

Az Országgyűlés keddi döntése alapján a jövő évi önkormányzati és egyben európai parlamenti választásokat megelőző egy évben, azaz 2024. június 9. előtt már nem lehet időközi önkormányzati választást tartani a hazai településeken. A már kitűzött választásokat is elhalasztják, kivéve ha ezekben már elkezdődött a kampány.

Ha ebben az időszakban egy egyéni képviselő lemond vagy meghal, akkor a jelölőszervezete küldhet helyette mást a képviselő-testületbe.

Az ellenzék hevesen tiltakozott a módosítás ellen, és ebben is a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője Szabó Tímea járt az élen, aki jelezte, hogy a változtatás miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Pedig tiltakozásra nincs túl sok indokuk,

a tavalyi országgyűlési választások óta eltelt időszakban alig akadt babér az ellenzék számára az időközi önkormányzati választásokon.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a tavaly április óta 178 településen vagy fővárosi kerületben tartottak időközi voksolást

A kormánypártok ezeken összesen 69 mandátumot szereztek, ebből 18 helyen polgármester-jelöltjük, míg 51 településen vagy kerületben képviselő-jelöltjük győzött ellenzéki vagy független jelöltekkel szemben.

Az ellenzék mindössze 5 egyéni képviselői helyet szerzett és mindössze egyetlen polgármesteri posztot – de azt is a Mi Hazánk jelöltje, a Nógrád megyei Cserháthalápon.

Idén sem változott a tendencia, ellenzéki jelölt egy helyen sem győzött fideszessel szemben, igaz, nem is nagyon indult.

Gyakorlatilag csak Jászberényben ért el sikert a baloldal, az általuk támogatott civil jelölt ugyanis megnyerte a polgármester-választást az év elején. 

Az április 2-án Budakeszi 8. számú körzetében tartott időközi választáson azonban több, mint ötven százalékos eredménnyel nyert a Fidesz jelöltje, május 8-án pedig a Kiskőrösön tartott voksoláson 74 százalékos támogatottsággal győzedelmeskedett a kormánypárti jelölt, az egyik egyéni körzetben.

A legkomolyabb megmérettetés ugyancsak május elején, a 2019 óta az önkormányzati konfliktusoktól és botrányoktól hangos Gödön volt. A kormánypártok által támogatott, de függetlenként induló, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó

Végül az elmúlt hétvégén a ráckevei 8-as körzetben győzött 66 százalékos többséggel a Fidesz jelöltje.

Nyitókép: Szavazók a 2019-es önkormányzati választáson Zuglóban. (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2023. május 24. 22:23
25 éve ezen a napon győzött először a Fidesz...
Kristály
2023. május 24. 17:04
Az 1-2-3% pártok ne üljetnek be a parlamentbe és nem lehet vezető poziciójuk . Polgármester főpolgármester sem lehetnek sem támogatottság sem képzettség a milliárdos lenyulástól már ki vagyunk.
istvanpeter
2023. május 24. 14:55
Tényleg úgy néz ki, mintha járványos agybetegség dúlna az ellenzék soraiban. Az időközi választások is tükrözik, hogy a kutyának sem kellenek, de még is úgy viselkednek, mint akik hatalmas támogatottsággal rendelkeznek.
Megtalálta
2023. május 24. 14:28
Ez akkor rendben is van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!