Átalakítaná a kormány a választási törvényt

2023. május 17. 19:21

Időközi választások helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt.

2023. május 17. 19:21
null

A kormány átalakítaná a választási törvényt – írta meg a Magyar Nemzet. A portál cikkéből kiderül, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott törvénymódosító javaslat szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt – mindez pedig az önkormányzati választást megelőző egyéves időszakra vonatkozik. 

A tízezer főnél nagyobb településeken pedig az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania egy pártnak, ha kompenzációs listát akar állítani.

A Magyar Nemzet birtokába került törvénymódosító javaslat értelmében az önkormányzati választás tavaszi időpontjához igazítaná a részletszabályokat a kormány. Emellett a már kiírt választások közül csak azokat tartják meg, ahol a kampány már elkezdődött, tehát 50 napnál kevesebb van hátra az időpontig. A módosítás kiterjed arra is, hogy tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania egy pártnak vagy pártszövetségnek, ha kompenzációs listát akar állítani.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2023. május 18. 01:21
Természetesen a fidesz járna jól!
18.0 fok
2023. május 17. 22:14
felesleges ez a színjáték. legyen az, hogy ahol időközit kellene tartani, ott automatikusan a fidesz nyer.
LancelotDuLac
2023. május 17. 22:02
Már megint XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Csak a fideszre lehet szavazni? vagy golyó?
Coupdetat
2023. május 17. 21:59
Nem lejt még eléggé a pálya a Kolhozcselédek felé. :)))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!