A magyar gondolkodás alapvető hibája, hogy szinte mindent érzelmi/elvi/jogi alapon közelít meg

2023. szeptember 10. 12:24

Magyarországnak érdeke, hogy Ukrajnának legyen EU csatlakozási perspektívája, a kárpátaljai magyarok jövője miatt.

2023. szeptember 10. 12:24
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Kérdés merült fel az újabb munkácsi provokációkról. Ezek alapvetően Viktor Baloga húzásai, nem Kijevé. Az más kérdés, hogy nem úgy tűnik, hogy Kijevben meg akarták volna állítani az utóbbi időben Balogát – de az is tény, hogy ez ezredrangú dolog egy olyan országban, ahol naponta százak hallnak meg.

A magyar érdek egyértelmű: az, hogy Ukrajna felfogja, semmilyen formában nem normalizálhatók a kapcsolatok a magyar közösség korábban meglévő jogainak visszaállítása nélkül. Hogy ez hogyan történik, az más kérdés, abban rugalmas tud Mo. lenni, kétoldalú alapon is történhet, mert lássuk be, nem mindegy a forma. Az ukránoknak is el kell adni a dolgot a saját közvéleményük felé.

Számomra az az alapkérdés, hogy egy olyan Ukrajnát, aminek reménye sincs a nyugati integrációra vajon mivel tudnánk befolyásolni? Racionálisan, hidegen kell gondolkodni, nem érzelmi alapon. Magyarországnak érdeke, hogy Ukrajnának legyen EU csatlakozási perspektívája, a kárpátaljai magyarok jövője miatt. Ennyi.

Egyszerűen nem látok olyan kimenetet, amiben egy oroszpárti Kijev adja vissza az elvett jogokat. Ebben reménykedni szerintem illúzió, Oroszország még akkor sem lett volna képes úgy maga alá gyűrni Ukrajnát, ahogy Belarusszal tette, ha 3 nap alatt elfoglalják Kijevet 22 februárjában.

Sokkal nagyobb, és sokkal ellenségesebb ország ez az oroszokkal szemben – Nyugat-Ukrajna mindenképpen.

Hogy meg lehet-e állapodni egy nap? Olvassa el mindenki a linkben a Fegyir interjút. Persze – ha lesz ukrán érdek, abszolút. A világ alapvetően érdek alapon ketyeg, nem érzelmi alapon. A magyar gondolkodás alapvető hibája, hogy szinte mindent érzelmi/elvi/jogi alapon közelít meg, a sima érdek alap helyett.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Andrij Baloga Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. szeptember 11. 16:29
Ki ez a Demkó Attila és mi köze neki Magyarországhoz?! Ez az ember abból akar megélni, hogy itt a neten köpköd mindenféle baromságot Magyarországgal meg a környező országokkal kapcsolatban? Épp úgy viselkedik, mint idehaza Hadházy Ákos. Nyomoroncok.
Haramia
2023. szeptember 11. 10:09
Azt a Demkó Úr! Felcsapott a magyar érdek külügyérének? Hol tanulta a diplomáciát? Mert egy dolog a hadi helyzetről a tudósítás meg a latolgatás és egy másik a nemzetközi diplomácia, benne a magyar-ukrán konfliktussal. Olyan érvekkel operál, amelyek nem relevánsak. És nem is evidencia az EU-s tagság sem! Itt talán vakságban szenved? Mit képzel? És igen, csődöt mondott elemző képessége, mert a globális térben, de még európai szinten sem említ más aktorokat (érdekelteket) sem, érdekeket sem. Azokat, akiknek édes mindegy Magyarország. Ahogy eddig is az, volt. Miért is lenne nekünk jó? Mert az ukránok majd maguktól megjavulnak és teljesen önállóan (jujujújj) keblükre ölelik a magyart és nem fogják zsarolni az Uniót, meg a gazdasági potenciáljuk semmilyen hatással nem lenne ránk meg az Unióra. Hogy valaki(k) vagy gazdag(odná)nak belőlük a mi és mások kárára, azt jobban el tudnám képzelni. Képzelje Demkó Úr! A kisebbségekre maga az Unió tojik a magasról. Akkor meg mi a fenéről hablatyol?
Kozmosz
2023. szeptember 10. 23:30
Ehhez is jó erős kötél kell majd.
zolka50-52
2023. szeptember 10. 23:11
Hülye vagy, Demkó. A kárpátaljai magyarok védelme a mi érdekünk. Szóval miről hazudozol?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!