Új fejlemény a problémás osztrák-magyar határ ügyében, vizsgálódik az osztrák ombudsman

2023. szeptember 05. 18:41

Somfalva önkormányzata korábban azzal okozott fejfájást, hogy az uniós társfinanszírozásában megépült közutat a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjárműforgalom elől.

2023. szeptember 05. 18:41
null

Mint arról a Mandiner is beszámolt, június végén megdöbbentő döntés született Ausztriában. Somfalva önkormányzata az EU társfinanszírozásában megépült közutat először a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjárműforgalom elől, ezzel akadályozva az Ausztriában munkát vállaló magyar lakosok gépkocsival történő munkába járását. 2023. március 1-jétől még drasztikusabb lépéshez folyamodtak, útépítési munkálatokra hivatkozással teljesen lezárták az utat. 

Július 1-jét követően pedig csak kérelemre, külön elbírálás alapján engedélyeznék a használatát úgy, hogy azt előre meghatározott díj megfizetéséhez kötik.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügyben most új fejlemény van a Kisalföld szerint, az osztrák ombudsmani testület levélben kereste meg az NZP Nagy Legal ügyvédi  irodát, hogy hozzájuk is juttassák el azt a beadványukat, amelyben több hatóságnál kifogással éltek a Somfalva és Ágfalva közötti útszakasz lezárása miatt. Az ügyvédi iroda korábban panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, és egyedi normakontroll-kérelmet az osztrák alkotmánybírósághoz.

Augusztus közepén dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is levélben kereste meg az osztrák ombudsmani testület vezetőjét a két település közötti útszakasz lezárásával kapcsolatban. Álláspontja szerint a magyar állampolgárok Ausztriába történő belépését korlátozó intézkedések 

felvetik a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó alapjog sérelmének veszélyét, 

ezért kért vizsgálatot. Az osztrák testület ehhez a megkereséshez kapcsolódóan kívánja bevonni a vizsgálatba a saját jogon eljáró, és az ágfalvi civileket is képviselő ügyvédi irodát.

„Az osztrák ombudsmani testület azzal a kéréssel kereste meg az ügyvédi irodánkat, hogy küldjük el nekik is az alkotmányos panaszunkat. Tájékoztattak, hogy a mi érveléseinket is meg fogják vizsgálni abban az eljárásban, amelyet a magyarországi alapvető jogok biztosa kezdeményezésére indítottak. Ezt elküldtük, és formális panaszal éltünk, hogy az eljárásba mi is be tudjunk kapcsolódni” – közölte dr. Ruzicska Máté, az NZP Nagy Legal munkatársa. 

Ezt is ajánljuk a témában

 Nyitókép: MTI Fotó / Krizsán Csaba

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. szeptember 06. 16:35
A bemteri zsidó gecik nem kapkodják el a magyarok erdekvedelmét, kepviseletét. Két pezsgőzgetés közepette szarnak a magyarokra, nagykövet, államtitkár, attasé, első titkár, mindegyik tetves naplopó geci. A moszados cimjoraikkal és az osztrakokkal röhögnek a pórul jart magyarokon. Évtizedek óta. Minden alkalommal. Büntetlenül. Rutinból.
powerage
2023. szeptember 06. 11:28
Csatolják vissza azt a rohadt porfészket meg a környékét, aztán építsük meg az elkerülő utat, ha az osztrákoknál már nincs erre technológia.
orokkuruc-2
2023. szeptember 05. 20:20
amikor az iszlám-osztrák arány az 1-et meghaladja, no akkor erre nagyon jól kell majd emlékezni!!
Namond
2023. szeptember 05. 20:01
Bravó, 2, 2,5 év után. Nagy siker Orbán a nemzetmegvezető kormányának. Szíjártó tényleg egy száguldozó üzletkötő, nem a külügyi diplomáciát vezető, külügyminiszter.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!