Így állunk a legolcsóbb európai fővárosok listáján – egyre többen vannak a digitális nomádok Budapesten

2023. október 31. 15:55

Hazánkban is egyre népszerűbb és elfogadottabb a digitális nomád életmód, nem véletlenül szerepel Budapest a kiemelt úti célok között.

2023. október 31. 15:55

Az elmúlt években a világjárvány sokak munkavégzési és utazási szokásait alakította át markánsan, amit leginkább az tesz nyilvánvalóvá, hogy egyre többen dolgoznak távmunkában és a külföldről való munkavégzés is szépen lassan életstílussá vált. Sokan teszik fel maguknak a kérdést, hol próbálhatnák ki a legkevesebb kockázattal és beruházással az utóbbi években fokozatosan egyre elterjedtebb rugalmas, online távmunkát, azaz, hogyan válhatnának digitális nomáddá. Az általuk keresett legolcsóbb fővárosok listáján Budapest is előkelő helyen szerepel.

A Norton Finance cég utazási szakértői 184 országot értékeltek, és rangsorolták őket az átlagos bérleti díjak, rezsiköltségek, közlekedés, étkezés, edzőterem és internetdíjak, valamint az Egyesült Királyságból induló repülőjáratok költségei alapján. A rangsor alapján összeállt a legolcsóbb európai fővárosok listája a digitális nomádok részére, ahol a leginkább pénztárcát kímélően tölthetik a mindennapjaikat – miután végeztek a munkájukkal.

Ezt is ajánljuk a témában

Amikor megérkeznek a digitális nomádok

A koronavírus-járvány után főleg a technológiai szakmában megszaporodott a távmunkát külföldön végzők száma. A digitális nomádok keresik a viszonylag olcsó, egzotikus helyeket, Balitól Kolumbiáig. A kormányok várják őket, meg is jelennek tömegesen, majd felverik a környéken az árakat.

A digitális nomád élete a változatosságról szól – az iparág, a bevételszerzés és a piaci szereplő pozíciójának rugalmassága is befolyásolja, de alapvetően sokat és szabadon utazhat a munkája során. Ez természetesen attól függően változik, hogy a világ melyik pontjáról indul, illetve további tényezők is hozzájárulnak a megfizethetőséghez.

A felmérés alapján a legolcsóbb Észak-Macedónia fővárosa Szkopje, míg a lett Riga a tizedikként végzett, a lista 7. helyén Budapest áll.

Szkopje köztudottan jó ár-érték arányú turisztikai célpont, népszerű régészeti lelőhelyei és utcai ételei miatt. Észak-Macedóniában a tömegközlekedés is hozzájárul a jó eredményekhez, mivel a havi bérlet nyolcszor olcsóbb, mint a londoni megfelelője. A második helyen Szarajevó, Bosznia-Hercegovina hangulatos fővárosa áll. Egy egyágyas lakás a belvárosban átlagosan őrülten megfizethető 275 € (105 ezer forint) havonta. Az olcsó európai városok listáján a moldovai Kisinyov a harmadik helyen áll a Norton Finance listáján, ahol egy pint csekély 1,30 euróba (496 forint) kerül.

A rugalmas munkavégzést választó digitális nomádok Budapesten is egyre gyakoribbak. Kép: Pixabay

A spektrum másik végén olyan városok találhatók, mint Koppenhága és Dublin, amelyek Európa legdrágább városai közé tartoznak. A bérleti díj itt átlagosan ötször magasabb, mint a 10-es listán szereplő városoké!

Íme, a 10 legolcsóbb európai főváros a digitális nomádok számára:
1. Szkopje, Észak-Macedónia
2. Szarajevó, Bosznia-Hercegovina
3. Kisinyov, Moldova
4. Szófia, Bulgária
5. Bukarest, Románia
6. Belgrád, Szerbia
7. Budapest, Magyarország
8. Varsó, Lengyelország
9. Vilnius, Litvánia
10. Riga, Lettország

Milyen digitális nomádnak lenni?

Elképesztően izgalmas előnye a digitális nomád életmódnak a munka közben megtapasztalt szabadságérzés, miközben a laptopot lecsukva felfedezhető egy új város, tele gasztronómiai és kulturális élményekkel. A digitális nomádok ezért döntenek sokszor a rövid távú költözés mellett, úgy kapják a fizetésüket, hogy újabb és újabb helyeket fedezhetnek fel. Nem meglepő, hogy a digitális nomádok életstílusát választó emberek száma fokozatosan növekszik.

Ezt is ajánljuk a témában

Digitális Nomádok, modern korunk kalandorai - II. rész: Top 10 desztináció digitális nomádoknak 2021-ben a NomadList nyomán.

Digitális nomádok. Kalandosan hangzik és rettentő sok helyről hallunk róluk. Utazni és pénzt keresni kötöttségek nélkül, csodálatos tengerpartokon koktélt szürcsölve? Ki ne vágyna erre az idillre? De vajon a valóságban is ennyire csábító ez a lehetőség? Cikksorozatunkban az elmúlt évtized egyik leggyorsabban növekvő életmód trendjének járunk utána.

A nyitókép forrása: Pixabay

***

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galsó Atya
2023. október 31. 19:48
Digitális nomád itt szavaz a Karácsonyra. Csak mondom.
békalepcse2.0
2023. október 31. 18:28
A legeklatánssabb akkor még telefon nomád egy gyémántkerskedő nomád volt még a mobil telefonok előtti időből. Csináltam, pontosabban építettem neki egy irodát, de a napjait a közeli kocsmában töltötte és ahohogy belépett, azonnal elébe tették a kocsma telfonját... Akkoriban még egy telefonra húsz évet kellett várni... De szép idők is voltak... Engen is részesített akkoriban mesés bevétellel. Csak azt kellett megcsinálnom amit más okoskodással és tanácsokkal próbált megoldani... A jó vevő ugye nem a tanácsokat hanem az elképzelése megvalósítását fizeti meg.
auditorium
2023. október 31. 18:00
Nem az olcsósággal kell jeleskedni, mert akkor az érkező külföldi turisták is olyan hátizsákos bulizók lesznek vagy lumpen csórók , hanem Budapestet mint KULTURVÁROST eladni. Ha termálról van szó mindig a Széchenyi fürdőt mutatják, mást nem ismernek. Valaha volt még a Gellért, de amióta adták a GRAND BUDAPEST HOTEL filmet (2O14), mely kissé bosszantó képet ad a szállóról és rólunk, azóta az igényesebbek nem választják. A bp-i Tavaszi Fesztiválról alig hallottak, a bécsiről sokkal inkább, a júliusi martonvásári Beethoven esteket leginkább a magyarok ismerik, a szecessziós Zeneakadémiát is nehéz látogatni, a MŰPA sem turista attrakció, pedig lehetne. Bp. rendkivül gazdag program tekintetében, legyen az gyerekeknek szóló Állatkert, libegő, kisvasút, Millenáris park vagy zenekedvelőknek, történészeknek, sportembereknek, gyönyörű játszótereik vannak és a családért sokat tesz a mostani kormány, csupán a hazaiak nem akarják észrevenni és méltányolni. Nekik a szomszéd füve zöld.
szintetikus
2023. október 31. 17:49
az orosz szoponcok is digitális nomádok? vagy ők sima nomádok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!