Megújult a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai központja

2023. október 16. 23:24

„A fiatal tehetségek támogatásával az MCC a magyarság jövőjének közös alakításában vesz részt” – jelentette ki Szalai Zoltán főigazgató.

2023. október 16. 23:24

Megújult a Mathias Corvinus Collegium (MCC) békéscsabai központja, az egykori Szalay-kúriában a legtehetségesebb Békés vármegyei diákok tanulhatnak.

Az MCC az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét, aki a hétfői évnyitón azt mondta: a Mathias Corvinus Collegium minden esélyt magad arra, hogy akár a békéscsabai központból kerüljön ki egy Nobel-díjas magyar tudós.

A felújított épületben háromszáz általános és középiskolás fiatal tanulhat 

– írták.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója a közlemény szerint arról beszélt, hogy a fiatal tehetségek támogatásával az MCC a magyarság jövőjének közös alakításában vesz részt. Tavaly ősszel Békéscsabán indult az a mintaadó kezdeményezés, amely szorosabb együttműködést kíván kialakítani a tehetséggondozó intézmény erdélyi és partiumi központjaival – emlékeztetett

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) békéscsabai polgármester kijelentette: 

Magyarországon létezik olyan tudás és akarat, amelynek segítségével a tehetséges diákok, emberek eljuthatnak a csúcsra, akár a Nobel-díjig.

Bár a térség komoly hátránnyal küzd, az MCC segíthet abban, hogy a fiatalok a legmagasabb szintig eljussanak a tanulásban és karrierben – mondta.

Herczeg Tamás fideszes országgyűlési képviselő köszöntőjében az egész magyarság érdekének nevezte, hogy az MCC nagy sikerrel tevékenykedjen Békéscsabán.

A közlemény szerint az MCC az első teljes tanévét tarthatja a felújított központban, a város ikonikus épületének számító Szalay-kúriában.

A hatszáz négyzetméteres alapterületű, eklektikus épület az egyik utolsó polgárház az Andrássy úton.

A Szalay-kúria 1896 óta íródó történetének utolsó fél évszázadában eleinte úttörőházként, majd óvodaként, végül ifjúsági házként működött.

Az MCC teljes körűen felújította az épületet, hogy alkalmas legyen az alapítvány tehetséggondozó programjának megvalósítására és nyilvános eseményeinek, konferenciáinak megrendezésére – közölték.

(MTI)

Nyitókép: Für Henrik/beol.hu

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!