Merjünk nagyot álmodni, legyen királyság!

2023. október 04. 12:26

A demokrácia játékszabályai lelki-mentális zavarokkal küzdő politikusokra vannak szabva.

2023. október 04. 12:26
Vésey Kovács László
Vésey Kovács László
PestiSrácok.hu

„Legutóbb túlestünk azon az anomálián, hogy hiába várjuk el a politikusainktól a felelősségteljes és odaadó munkát, ha egy olyan rendszerben versenyeztetjük őket, ahol a munkavégzésnél eleve előbbre való a megválasztódás. Ebben a rendszerben a pszichopatáknak és nárcisztikusoknak lejt a pálya, vezetői–döntéshozói képességeiktől függetlenül, hiszen ők mesterei a bizalom elnyerésének és a manipulációnak. A demokrácia játékszabályai lelki–mentális zavarokkal küzdő politikusokra vannak szabva. Megdöbbentően hangozhat, ám ez a helyzet. De akkor mi legyen? Igaza volt Churchillnek, amikor azt mondta, hogy »a demokrácia a legrosszabb kormányzati forma, de még nem találtak ki jobbat«? Vagy tévedett a mondat második felével?

Európa, a nyugati világ, de talán az egész Föld két változatot ismer, ahonnan a hatalom eredhet. A hatalom forrása és legitimációja lehet a népakarat – ennek legkifinomultabb rendszere a demokratikus köztársaság, ahol a félanalfabéta munkakerülő vagy a kommunista szociológus szavazata ugyanannyit ér, mint a társadalom számára hasznos gondolkodóé. A hatalom másik forrása és legitimációja lehet Isten – ennek legkidolgozottabb és történelmileg legtöbbet tapasztalt rendszere az arisztokratikus királyság, ahol a király által felemelt nemes akkor is döntéshozó nemes marad, ha már teljesen belehülyült a rizsporos parókája alatt a több évszázados beltenyészetbe.

Az arisztokratikus királyságban a hatalom végső forrása Isten, hiszen tőle ered az örökletes király (Magyarországon a Szent Korona) hatalma, aztán a király emel fel nemeseket, és az uralkodóház megszakadása esetén ezek, a közvetve szintén Istentől eredő hatalommal felruházott nemesek választanak új királyt. Ez a rendszer persze a mai túlracionalizált és teljesen demokráciára hangolt világunkban már múzeumba való anakronizmusnak, valóságtól elrugaszkodott képtelenségnek tűnhet. De legyünk már őszinték saját magunkkal: komolyan elhiszi bárki, hogy a demokráciában a népfelség dönt a dolgok menetéről, és nem a politika meg a média által profin irányított tudatipar? Nem beszélve az országok parlamenti választásairól.”

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Almassy
2023. október 06. 04:12
Mindig voltak akik ki akarták sajátítani a hatalmat. Mindig lesznek akik ki akarják sajátítani a demokráciát. A társadalom immunrendszere a zsarnokság ellen, ez számít egyedül.
szájbarúglakbájern
2023. október 05. 17:25
NAA, Sziasztok, Zsolti van? Nincs ? Mindegy , azért maradok . Olvastam előbb egy érdekes cikket királyságokról. Lol . Túl sok középkori regényt olvastál , és megártott a nyereg alatt puhított hús. Vagy túlzásba vitted a kumiszt. Ezek lehetnek az okok. Milyen furcsa hogy ugyanott élünk azt te királyságnak látod a helyzetet azt még koronáznál is , mások meg az ezeréves vergődés végét látják egy szabad köztársaság kibontakozásában ahol a bolond agymosott fajtádat mind bezárjuk egy alföldön létrehozott rezervátumba. Ott sípolhatsz meg dobolhatsz majd táltost játszva , és annak a faszára rakod a koronádat aki éppen arra jár és erősen hajaz Rákosi Mátyásra. Na várj feljebb tekerek és beazonosítalak mert ez így nem fair, hiszen te már jól ismersz. Nekem meg most kell emésztenem egy önkéntnersevikszolga felböfögött ökörhugyozását. Jaaa látom. Jóvan töki jól nyomod.. Meglásd a főIspán leszel és táltós, türkök hírhozója a kárpátok darutollas turulcsőrös sasmadara!
Akitlosz
2023. október 05. 16:14
Infláció azért van, hogy az államhatalom a normális adókon felül is kifossza az országot. Az infláció vagyondézsma. Egy extra adó a normális adókon felül. Nem látszik, hogy az állandó és folyamatos pénzrontás megingatná a "demokráciák" hatalmát.
llnnhegyi
2023. október 05. 08:47
Állítsák helyre Petőfi Sándor laktanya homlokzatát. Vissza Petőfit!!! Talonba rakni Bencsik András liberalbolsevista/náci/konzervatív újságírót!! Szalay Bobri Kristóf honvédelmi miniszter mondjon le!! Október 6! Mária Terézia osztrák qrva Habsburg birodalom császára valagrendjét dicsőíti! Elment az esze!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!