Ne felejtse el, vasárnap óraátállítás – aminek van azonban egy komoly ára!

2023. október 26. 20:23

Egy órával többet aludhatunk vasárnap, azonban ennek az az ára, hogy egy időre felborul a bioritmusunk.

2023. október 26. 20:23
Solar Hour Comes On Sunday
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Aki abban a helyzetben van, hogy vasárnap dolgoznia kell, vagy fix időpontban programja van, örülhet, hiszen ilyenkor egy órával többet aludhat. Október utolsó vasárnapja következik, ilyenkor van az óraátállítás. 

Az őszi változtatás eredménye, hogy a kerek egy órával hátrébb állított kismutatók miatt pontosan ennyi idővel fog hamarabb felkelni, majd lemenni a nap. Vasárnaptól már igazán őszi/téli hangulata lehet az embernek, mivel délután ötkor, a munkaidő végeztével sötétben lép ki az utcára.

Kell ez nekünk?

Hazánkban a jelenleg érvényes szabályok szerint az órákat márciusban hajnali kettőkor háromra, míg októberben háromról kettőre kell állítani. Az óraátállítás ötlete korábban gazdasági indokok miatt jött elő: a 19. században a németek, a franciák és a britek akarták így csökkenteni a szénfogyasztásukat. Félévente napirendre kerül a téma, rendre az óraátállítást megelőző napokban-hetekben: vajon a 21. században is szükség van minderre? 

Annyira megosztó a dolog, hogy végül az Európai Unió vezetői is foglalkoztak a kérdéssel: az Európai Bizottság már öt éve elfogadott egy javaslatot, amely alapján 2019-ben meg kellett volna szüntetni az óraátállítást, azonban a szűk határidő miatt ezt az időpontot elcsúsztatták. Ráadásul tagállami hatáskörbe utalták volna annak eldöntését, melyik ország melyik zónában marad. 

Erre 2021-ben kellett volna választ adni az uniós tagállamoknak, ám előbb a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború miatt lekerült az uniós terítékről a téma, és a mai napig nincs egyértelmű döntés az ügyben. 

Minden marad. Egyelőre

Az Energiaügyi Minisztérium Kommunikációs Főosztálya lapunkkal azt közölte, hogy az Európai Parlament 2019-ben támogatta az óraátállítás megszüntetését célzó bizottsági javaslatot, a kezdő dátumot 2021-ben határozta meg. 

A képviselők további egyeztetésre kérték az Európai Bizottságot és a tagállamokat az egységes piac zavartalan működését biztosító összehangolt döntés érdekében arról, hogy a továbbiakban a téli vagy a nyári időszámítás legyen érvényben egész évben” – idézték fel. 

A tárca megjegyezte, hogy a javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont nincs, azt az elmúlt időszakban nem kezelték prioritásként, nem tűzték napirendre. 

Így október végén a megszokott rendben állítjuk át az órákat Magyarországon is, amivel a becslés szerint évente egy közepes, Eger méretű város éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű villamos energiát spórolunk meg”

– közölte a Mandinernek küldött válaszában a minisztérium.

Hogyan készüljünk fel az óraátállításra?

Korábban a témával kapcsolatban értékelést adott ki a Magyar Alvás Szövetség, amely szerint az óraátállítás uniós megszüntetése mindenképp pozitív dolog. Állításuk szerint az emberi bioritmus megzavarása negatív következményekkel jár.

Addig, míg a szervezet megszokja az új környezetet, azaz az új időzónát, egyeseknél alacsonyabb teljesítőképesség, rossz közérzet, koncentrációs zavarok és türelmetlenség, ingerlékenység alakulhat ki, súlyosabb esetben alvási nehézségek is jelentkezhetnek. 

Az őszi időszak elsősorban a csecsemőket, kisgyerekeket, valamint az időseket érinti; a kutatások kimutatták, hogy náluk sokkal gyakrabban és intenzívebben jelennek meg az óraátállítás következményei. 

A szakorvosok azt tanácsolják, hogy az óraátállítás előtti estén már ne fogyasszunk kávét, illetve ne együnk nehéz ételeket, hogy minél jobban teljen az éjjeli alvás. 

Nyitókép: Lorenzo Di Cola / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2023. október 27. 16:55
Ennél nagyobb gondja ne legyen senkinek...
Öreg Palóc
2023. október 27. 10:36
Csak gondolj bele, ha elmész egy lagziba, vagy egy hétvégi buliba, akkor másnap milyen fejjel kelsz föl ??!! Hol van olyankor a bioritmusod? Ha megváltozik a beosztásod és ezentúl 2 órával korábban kell kelned vagy éppen 2 órával később, az nem nyírja ki a bioritmusodat? Az ember alkalmazkodó. Azért van történelmünk és nem tűntünk el a dinoszauruszokkal, mert mindenhez alkalmazkodtunk.
DFK
2023. október 27. 10:02
Ma már elhanyagolható a spórolás az energiában ezzel a cécóval.
t-ghelle
2023. október 27. 09:20
Az egész éves téli időszámítás alkalmazása nagyon rossz dolog lenne, ugyanis akkor márciustól októberig mindennap (!) egy órával korábban sötétedne a jelenlegihez képest! Nyáron sokszor lenne olyan, hogy már hajnali 3-kor (!) világos lenne... Ezzel szemben a nyári időszámítás alkalmazásával novembertől márciusig mindennap egy órával tovább világos lenne, ami a munkából/iskolából visszaérkezők számára sok pozitívummal járna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!