Torzítás, hogy 1956 októberében a nemzet teljesen egységes lett volna

2023. október 28. 13:03

Még a változtatni akarók se voltak egységesek.

2023. október 28. 13:03
null
Lendvai  Ildikó
Lendvai Ildikó
Népszava

„Azon már régóta szokás sírdogálni, hogy a nemzeti ünnepek sem mutatnak nemzeti egysége. Az ünnep is, mint az ország, ketté vagy ki tudja, hányfelé szakadt. Ki ne ismerné a karácsonyi asztalok feszengéseit, amikor egyre több témát kell kerülgetni, nehogy családi botránnyá fajuljon az idill a más pártállású nagybácsi miatt. Legtöbb famíliában ilyenkor egy idő múlva inkább szabotálják a meghívását, vagy ha muszáj, külön találkozót szerveznek vele.

Már régóta így csináljuk a közéletben is. Külön ünneplünk, ki itt, ki ott. Nem kesergek miatta – pontosabban nem ezen kesergek, van arra ezer jobb okom. Nagy hazugság volna, ha az ünnepet depolitizálni akarnánk. Az ünnep arról szól, hogy szembesítsük magunkat történelmi magaslatainkkal. Vagyis igenis aktualizáljunk. Az ünnep nem vitrin üvege alá zárt, érinthetetlen múzeumi tárgy, maga a történelem sem (csak) az, hamisítási szándék nélkül is sokféleképpen szoktuk értelmezni.

Abban is van torzítás, hogy 1956 októberében a nemzet teljesen egységes lett volna. Hatalmas többségnek volt elege a rendszerből, de még a változtatni akarók se voltak egységesek. Mindszenthyt és Nagy Imrét világok választották el egymástól. Maguk tiltakoznának a legjobban, ha valamiféle tagolatlan nemzeti egységben mosnánk össze őket.”

Fotó: Ficsor Márton

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipanszky
2023. november 09. 21:59
Akkoriban az olyanokat mint maga kedves kiszikkadt múmia, fellógatták.
bornemissza-3
2023. október 29. 21:39
Fogja be száját és másokét is, azt ajánlom. Mert ez az ország soha nem lesz újra az övék. Ha pedig megpróbálnák, abba belehalnának. Még a nyolcvanéves Lendvai Ildikó is.
bornemissza-3
2023. október 29. 21:36
A torzítás az, hogy Lendvai Ildikó 67 évvel utána még beszélhet.
zolka50-52
2023. október 29. 17:56
Mindig voltak hazaárulók vagy éppen kicsit mást akarók, banya. A te logikád alapján például se Rákóczit, sem 1848-at nem kellene ünnepelni. Vén luvnya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!